Hrvatska pomaže palestinskim izbjeglicama

 

Iako nema stav o mogućem priznanju palestinske države, ili ima ali “suzdržan”, hrvatska je Vlada na današnjoj 185. sjednici odlučila novčano pomoći palestinskim izbjeglicama. Radi se o pomoći temeljem zahtjeva jedne od agencija Ujedinjenih naroda, o čemu je ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić svojim kolegama održala pravo malo predavanje:

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama je 17. srpnja ove godine donijela odluku o… ili objavu, hitni poziv za prikupljanje 60 milijuna dolara u svrhu zbrinjavanja palestinskih izbjeglica. U međuvremenu je zbog vojnih operacija izraelske vojske u pojasu Gaze u drugoj polovici srpnja došlo do dramatičnog povećanja raseljenih osoba i UNRWA… odnosno, ta Ujedinjenih naroda Agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama je proširila opseg svoje intervencije i zatraženo je dodatnih 55 milijuna dolara uz ovih 60. Smatra se da je broj raseljenih osoba u ovom trenutku dosegao 460 tisuća, što predstavlja više od četvrtine ukupnog broja stanovnika u pojasu Gaze. Ova Agencija UN-a osigurava smještaj za blizu 300 tisuća u ovom trenutku ljudi. Hrvatska bi se donošenjem ovakve odluke priključila, odnosno odazvala ovom pozivu za zbrinjavanje palestinskih izbjeglica iz pojasa Gaze sa 300 tisuća kuna. Mi inače surađujemo s Palestinskom samoupravom na humanitarnom planu, primjerice – liječenje djece s bolestima dišnih puteva, interreligijski i interetnički dijalog… i ovime bi također s naslova humanitarne pomoći priključili se i donirali 300 tisuća kuna Agenciji UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama“.

Ono što Pusić nije rekla piše u popratnom dokumentu ove točke dnevnog reda. Dakle, ovih 300 tisuća isplatit će se konkretno iz Državnog proračuna RH – i to, iz izvora 41 „Prihodi od igara na sreću“, razdjela 048 „Ministarstvo vanjskih i europskih poslova“, aktivnosti A777058 „Pomoći organizacijama koje se bave humanitarnom djelatnošću u inozemstvu“, pozicije 3621 „Tekuće pomoći međunarodnim organizacijama te institucijama“. Hrvatski doprinos bit će uplaćen na račun otvoren u Bank of Palestine PLC u Ramallahu, u protuvrijednosti USD prema srednjem tečaju HNB-a na dan uplate. Pomoć financijske i materijalne naravi (medicinske potrepštine, odjeća i igračke za djecu) zatražilo je od svih diplomatskih misija i međunarodnih organizacije akreditiranih u Republici Albaniji tamošnje veleposlanstvo Palestinske samouprave. Tim je putem zahtjev za pomoć dobilo i veleposlanstvo RH, koje je diplomatsku notu potom proslijedilo na Zrinjevac. Ovo je u vrlo kratko vrijeme već drugi put da Hrvatska, iako nema stav o palestinskoj samostalnosti, bilježi življe aktivnosti na tom geografskom području.

Za razliku od ranijeg, sirijskog slučaja, kada je RH uplatila novac kontroverznoj organizaciji sirijske opozicije u Francuskoj, sada je MVEP ipak postupio pametnije, pa pomoć za Palestinu distribuira preko ovlaštene agencije UN-a.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.