Hrvatska (opet) pomaže sanaciju Černobila

 

Upravo u vrijeme kada se u rebalansu ovogodišnjeg i nacrtu proračuna za 2013. financijska sredstva pretaču iz šupljeg u prazno, hrvatska je Vlada odobrila financijsku obvezu iz prošle godine pomalo neuobičajenog naziva „Odobrenje pomoći za saniranje posljedica nuklearne nesreće u Černobilu“.

Černobil i dalje zrači

Obrazlažući ovu odluku, financ-ministar Slavko Linić vratio se u 1997. godinu kada su zemlje skupine G-7 i Europske unije, zajedno s Ukrajinom, preuzele vodstvo u pružanju pomoći za ublažavanje posljedica nesreće u Černobilu. Prošle godine u travnju, povodom 25. obljetnice černobilske katastrofe, članice G-8 organizirale su donatorsku konferenciju za prikupljanje dodatnih sredstava, nazvanu „Chernobyl Pledging Conference – Chernobyl Shelter Fund and Nuclear Safety Account“.

Ukrajini je, naime, ponestalo novaca za izgradnju zaštitnog sarkofaga, za čije je kompletno dovršenje trebalo namaknuti još oko 740 milijuna eura. Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič na Konferenciju je u ime Hrvatske pozvao predsjednika države Ivu Josipovića i tadašnju premijerku Jadranku Kosor, s očekivanjem da se Hrvatska, koja do tada nije sudjelovala u donacijama za Černobil, konačno uključi. I uključila se – obećanjem o doniranju milijun i 100 tisuća kuna! Razlog takvoj velikodušnosti su, kaže Linić koji se ipak malo zagrcnuo pri spomenu ove cifre, „dobri odnosi Hrvatske i Ukrajine“, kao i „uspješni odnosi s Europskom bankom za obnovu i razvoj“ (koja upravlja financijskim fondovima za pomoć i sanaciju). Černobilski bi se milijun morali naći u netom rebalansiranom hrvatskom proračunu, kako bi do kraja godine krenuli na put do nuklearkom osunčanog Pripjata.

Kako ništa oko Černobila nije normalno, tako i ova Vladina odluka ima jedan čudan moment. Naime, istovjetnu odluku donijela je i Vlada Jadranke Kosor na svojoj 122. sjednici, održanoj 14. travnja 2011. Tada se u Odluci obvezala sredstva za Černobil izdvojiti iz državnog proračuna za tekuću, 2011. godinu. Budući da to očito nije učinjeno, Milanovićeva je Vlada copy/paste sistemom preuzela Odluku svojih prethodnika, precrtala „iz sredstava državnog proračuna za 2011. godinu“ i dopisala godinu 2012., van snage stavila staru odluku, i po drugi put odlučila o poklanjanju istih tih milijun i 100 tisuća kuna prijateljskoj Ukrajini.

Ukrajina se, pak, nada da će namaknutim sredstvima i novim sarkofagom prestati strepiti od radijacije barem narednih 100 godina. Naime, izgradnja novog sarkofaga trebala bi konačno riješiti problem černobilskog reaktora broj 4. Budući je stari čelični oklop napuknuo, 2007. godine raspisan je natječaj za gradnju novoga, visokog 108 metara i teškog 20 tisuća tona, i vrijednog 2,28 milijardi američkih dolara. Taj građevinski poduhvat provodi konzorcij francuskih kompanija Bouygues i Vinci, a ideja je da se novi sarkofag postavi iznad već postojećeg. Radovi su počeli krajem 2010. i uz pribavljena sredstva trebali bi biti okončani 2015/2016.godine.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.