Hrvatska dokupila SAAB sustav obalnoga nadzora

 

Švedski koncern SAAB je 20. siječnja potpisao ugovor kojim se obvezuje u Republiku Hrvatsku isporučiti SAAB CoastWatch, sustav za nadzor obalnoga prostora i zaštitu granice. Taj sustav ima stratešku ulogu u osiguravanju pomorskih granica Hrvatske, a trebao bi postati operativan do lipnja 2016. godine. Ovaj će sustav obalnoga nadzora u stvarnome vremenu osiguravati podatke iz modernih radarskih senzora, sustava naprednih termičkih kamera velikoga dosega, te podataka iz sustava automatske identifikacije (Automatic Identification System – AIS). Svi ovi senzori su raspoređeni na strateškim pozicijama uzduž obale, i biti će povezani s više kontrolnih centara u jedan od najnaprednijih sustava pomorskoga nadzora operativnih u Europi. Ovim će sustavom upravljati hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova, Uprava za granicu, a riječ je o proširenju postojećeg hrvatskog sustava obalnoga nadzora, kojeg je SAAB isporučio 2010. godine tadašnjem hrvatskom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Nastavljaju se uspjesi našeg pomorskog sustava obalnoga nadzora. Ponosni smo da Hrvatska nastavlja vjerovati našim sustavima, što se vidi i kroz ovo proširenje njegovih sposobnosti koje SAAB pruža. To svjedoči i o efikasnosti te pouzdanosti nadzornoga sustava koji štiti hrvatske granice“, izjavio je Anders Carp, voditelj SAAB poslovne jedinice Upravljanje prometom, unutar SAAB poslovnog područja Sustavi elektroničke obrane. Sustav će detektirati, identificirati, pratiti i promatrati plovila na udaljenosti do 100 kilometara, uz osiguravanje operaterima precizne slike pomorske situacije po principu 24/7.

Ovaj će sustav pomoći Ministarstvu unutarnjih poslova u zaštiti granica na moru od svih uljeza i upada. SAAB će surađivati s hrvatskom kompanijom “Končar – Montažni inženjering d. d.” (“Končar – Engineering Co. for Plant Installation & Commissioning Inc.”) pri provođenju instalacije ovoga sustava, a bit će odgovoran i za komunikacijsku infrastukturu, te lokalno održavanje i podršku. Sveukupno, ovaj projekt obuhvaća radove na 40 različitih lokacija, od kojih su neke smještene na udaljenim otocima dostupnim samo putem helikoptera. SAAB CoastWatch Obalna nadzorna mreža je sustav za pomorsko praćenje i nadzor, razvijen za raznolike namjene. On kombinira moderne tehnologije s dugogodišnjim iskustvom u spajanju senzorskih podataka, naprednoj signalnoj obradi i distribuiranome nadzoru u stvarnome vremenu. Trenutno je operativno više od 30 ovakvih sustava, što uključuje i najveću pojedinačnu AIS mrežu u svijetu.

Treba pozdraviti činjenicu da se ovim poslom barem malo sužava dosadašnje opće šarenilo konkurirajućih institucija koje bi željele nadzirati prostor unutar teritorijalnih voda RH – ovoga puta pod kapom Ministarstva unutarnjih poslova RH ujedinjujući i dosadašnje sustave iz resora prometa i veza. Pa ipak, ovom se kupovinom samo dodatno jača pomorska komponenta unutar MUP RH, čime još više u oči upada činjenica da se tu radi o sustavu koji uvelike funkcionira paralelno Obalnoj straži RH, iako resor unutarnjih poslova na moru nema ni sposobnosti niti usporedivu širinu ovlasti (posebice van teritorijalnoga mora Hrvatske) onoj Hrvatske ratne mornarice.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.