HRM nosi vodu kod Zadra

Prema priopćenju Ministarstva obrane RH, datiranom na jučer, 6. kolovoza: “Vodonosac PT-71 Obalne straže RH, od srijede 1. kolovoza 2012. angažiran je na zadaći dostave pitke vode stanovništvu najugroženijih otoka u području zadarskog otočkog arhipelaga“. Konkretno – na otok Iž – u mjesta Veli Iž (otočno središte) i Mali Iž, na jugoistočnoj obali – što su naselja na otoku, a ne dva otoka, kako iz MORH priopćenja proizlazi.

Obalna straža RH u četvrtak, 2. kolovoza, tim je vodonoscem dostavila 320 tona pitke vode u Veli Iž, onda u subotu, 4. kolovoza, 323 tone pitke vode u Mali Iž, da bi 6. kolovoza dobacila još 320 tona pitke vode – opet u Veli Iž. Dakle, u šest je dana prevezeno ukupno 963 tone pitke vode.

I opet Oružane snage (konkretno, Obalna straža iz sastava HRM) svojim skromnim resursima krpaju kaos u redovima civilnih vlasti!

Kad bi bila riječ o komercijalnome prijevozu, u proteklih tjedan dana PT-71 bio bi proknjižio prihod od 62.595 kn (računajući cijenu od 65 kuna po kubiku, koliko se inače plaća za prijevoz vode privatnim vodonoscima – od čega navodno 13 plate korisnici, a ostatak subvencionira država). Ujedno, budući se radi o malenom vodonoscu, njegova tri plova dostigla su tek količinu vode prenesenu jednom turom većim plovilom (kakvi su, recimo, komercijalni vodonosci – zbog čijeg neplaćanja je i nastala nezgodacija s vodom na otocima kod Zadra). Ne treba posebno napominjati da je manji broj plovidbi većim brodom ujedno i troškovno optimalniji – što ovdje vrlo vjerojatno nitko nije ni uzeo u obzir, kad je već tu Obalna straža, koja “za narod” plovi badava!

Dok stvari oko opskrbe otoka vodom idu točno kako smo prije nepuna dva mjeseca i spekulirali, tada tek nagađajući da bi se spomenuto plovilo PT-71 moglo naći na poslu svekolike interventne dostave vode na otoke oko Zadra, MORH je preskočio obavijestiti javnost o nekoliko ključnih stvari.

Konkretno, prema čijoj se točno odluci 1. kolovoza krenulo na posao, koliko će taj posao koštati i otkud će se ta potrebna sredstva odvojiti?!

Hoće li MORH od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dobiti oko 50 tisuća kuna, koliko bi bilo plaćeno samo državne subvencije da je ovu dostavu pitke vode obavio privatni vodonosac?

Je li za lokalnu zavrzlamu s plaćanjima ipak netko i odgovoran, ili će sve opet biti jednostavno riješeno “iz sredstava namijenjenih za redovito funkcioniranje Oružanih snaga“?! I onda opet nikome ništa do iduće potrebe!

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.