H-Alter: MORH skrivao dokumente o prijevozu na Brijune

 

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) naložila je MORH-u (11. prosinca 2012. godine, op.ur.) da u roku od 8 dana dostavi ugovor s Kazalištem Ulysses o pružanju usluge prijevoza vojnim plovilima, što je ovaj promptno izvršio.

HRM-ova motorna barkasa Krasnica standardno je sredstvo prijevoza veselih glumaca na Brijune

Birokracija Ministarstva obrane sklona je na nezakonit način prikrivati tragove vlastitog rada, pogotovo kada taj rad ulazi u prostore s onu stranu zdravog razuma. H-Alter je prošloga ljeta javnosti otkrio postojanje «Odluke» bivšeg ministra Božinovića (koja je i dalje na snazi) o omogućavanju korištenje vojnih prometala i drugih usluga građanskim pravnim i fizičkim osobama. Raspon ponude proteže se od MIG-ova, preko raketnih topovnjača do vojnoga orkestra koji vam po pristupačnim cijenama može svirati na vjenčanjima ili sprovodima, a jedina pravna osoba za koju trenutačno znamo da se koristila tim pogodnostima je Kazališe Ulysses Rade Šerbedžije.

Na naše traženje (prepiska započeta 18. srpnja 2012. godine, op.ur.) dobili smo od MORH-a ugovor s Radom Šerbedžijom, ali pojedini njegovi dijelovi bili su zacrnjeni. Proizlazilo je da je poznati glumac jedini civil koji uživa MORH-ovo povjerenje da bude iniciran u najstrože tajne hrvatske obrane, one koje u ime naše zajedničke sigurnosti moraju biti podalje od očiju prosječnog poreznog obveznika. Još apsurdniji bio je podatak da su neki dijelovi ugovora sa Šerbedžijom bili zacrnjeni, premda se ti isti dijelovi nalaze u Božinovićevoj «Odluci» i dostupni su javnosti – prije svega nazivi pojedinih vojnih prometala i drugih sredstava za masovno ubijanje koji se navode u cjeniku njihova korištenja!?

«Bez obzira što predmetni dokument nije klasificiran stupnjem tajnosti, neki dijelovi Ugovora sadrže određene podatke za koje držimo da nisu dostupni trećim osobama na uvid iz sigurnosnih razloga», formulacija je MORH-ove Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo, koju je AZOP «srušio» kao neosnovanu. Ignorantski odnos spram prava javnosti na informaciju tu posve dolazi do izražaja obratimo li pažnju na činjenicu da se MORH, u svojoj odbijenici, pozvao na vlastiti Pravilnik o tajnosti podataka, mada su njegovi birokrati postupili dijametralno suprotno odredbama toga pravilnika. On, naime, propisuje da se podaci čije bi neovlašteno otkrivanje naštetilo djelovanju i izvršavanju zadaća Ministarstva obrane i Oružanih snaga klasificiraju stupnjem tajnosti »Ograničeno« – a ugovor s Ulyssesom nije klasificiran nikakvim stupnjem tajnosti, već je netko u MORH-u tek «držao» da ga iz sigurnosnih razloga ne bi trebalo učiniti  dostupnim javnosti. Radi se, dakle, o čistoj proizvoljnosti, o školskom primjeru kršenja ljudskih prava arbitrarnom odlukom državnih činovnika bez ikakvog pravnog utemeljenja. Pitanje koje se nameće jest – hoće li itko nakon ovoga u MORH-u biti barem disciplinski kažnjen?

Kad se ljetos barkasa pokvarila, družini su u pomoć uskočili gliseri HRM-a

Kad se ljetos barkasa pokvarila, družini su u pomoć uskočili gliseri LEADER 599 Army, također iz sastava HRM-a

Objavljivanjem ugovora s Radom Šerbedžijom u njegovu integralnom obliku javnost je postala bogatija za dragocjene podatke, da Ulyssesu troškove mora obračunavati i račune podnositi Odjeljak HRM-ove pomorske baze “Sjever” u Puli, a da je za pružanje usluga zadužen ORB-Pula. Ako se izvanredno ukaže potreba za korištenje brzog plovila, isti će uvaženi naslov angažirati Počasno zaštitnu bojnu. ORB i pomorska baza “Sjever” također su dužni, otkrivamo, nakon svake pojedinačne vožnje sastaviti i ovjeriti zapisnik. I to su, uz spomenute nazive oruđa za ubijanje na otvorenom moru, sve “vojne tajne” koje je skrivao kulturno-umjetnički projekt Ulysses!

AZOP je utvrdio da «tražena informacija», to jest ugovor između MORH-a i Ulyssesa, «nije klasificirana stupnjem tajnosti sukladno zakonu i/ili općem aktu na temelju zakona kojim se propisuje tajnost podataka», te da «ista sadrži neke od informacija koje su u zatraženom dokumentu zacrnjene. Stoga je potpuno nejasno stajalište prvostupanjskog tijela o odbijanju zahtjeva iz sigurnosnog razloga», stoji u obrazloženju AZOP-ova rješenja kojim je naložio MORH-u da nam u roku od 8 dana dostavi ugovor s Kazalištem Ulysses

 

Gost autor: Toni Gabrić, novinar i glavni urednik H-ALTER (Hrvatska alternativa). Tekst je, uz dozvolu autora, prenesen sa stranice www.h-alter.org, gdje je objavljen 3. siječnja 2013. godine, pod naslovom “MORH protupravno skrivao dokumente”. Originalni je tekst ondje dostupan na adresi: http://www.h-alter.org/vijesti/ljudska-prava/morh-protupravno-skrivao-dokumente

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.