Grupna bojna gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D

 

Od petka do nedjelje, od 10. do 12. studenog, piloti Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO proveli su na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja svoja prva grupna bojna gađanja i raketiranja helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, u dnevnim i noćnim uvjetima, u parovima. Ovo je ukupno gledano treći ciklus bojnih gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D, izveden u okviru programa taktičke obuke prve skupine hrvatskih pilota na ovom tipu izvidničko-borbenog helikoptera. Nakon uspješnih bojnih gađanja i raketiranja pod vodstvom američkih instruktora u kolovozu i samostalnog djelovanja u rujnu ove godine, ovo je prvo grupno gađanje i raketiranje hrvatskih letačkih posada na Bell-ovim helikopterima OH-58D Kiowa Warrior. I ovog puta, gađanje i raketiranje izvodilo se iz puškostrojnice 12,7 mm, zatim nevođenim raketnim zrnima Hydra 70 mmm, školskim raketama Helfire, te iz osobnog naoružanja posade (puške Heckler-Koch G-36CV), a sve u taktičkim skupinama od po dva helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Provedbu taktičkih bojnih gađanja i raketiranja pratili su američki timovi instruktora sa zemaljskih pozicija, sa kojih su ocjenjivali pogotke u formacijama: posada-tim (posada kroz učinkovitosti na pozicijama lijevog i desnog pilota, te tim kao cjelina vođa-pratitelj, s posebnim naglaskom na poziciju zapovjednika misije koji u odnosu na dojavljenu vrstu cilja s koordinatama od strane ocjenjivača sa zemlje donosi odluku o vrsti manevra i načinu uništenja cilja s dva helikoptera istovremeno). Posade za pojedini tim su činila četiri hrvatska pilota u dva helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, a odlučujuća ocjena za službenu kvalifikaciju svakog od timova bila je ona za bojeva djelovanja po ciljevima u noćnim uvjetima.

Osim procjene ispravnosti odluke zapovjednika misije zračne operacije, donešene  u realnom vremenu, ocjenjivala se još i efikasnost, brzina, točnost te broj naleta iz kojih su ostvareni pogodci na ciljeve, a gađanja i raketiranja provedena su u dnevnim i noćnim uvjetima. Također, ocjenjivanje je uključivalo i zasebne rezultate iz sve četiri vrste naoružanja kojima su piloti izvodili gađanja i raketiranja. Cijeli proces od prilaska i uočavanja cilja, gađanja i raketiranja, navođenja drugog helikoptera te izvođenja napada dio je procedura i taktičkih postupaka osposobljavanja hrvatskih letačkih posada za provedbu specijalnih operacija.

Ovo je bila kruna obuke hrvatskih pilota, kojim su zaokružene sve faze potpune buduće operativne uporabe helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u Hrvatskoj. Također, uskoro se očekuju i posljednji ispitni letovi za zvanja probnih pilota. Ovim činom približio se i kraj misije američkih timova instruktora koji uskoro napuštaju bazu Zemunik, a obučeni hrvatski piloti preuzimaju ulogu samostalnog obučavanja ostalih hrvatskih pilota na helikopterima Bell Kiowa Warrior.

Ciklus obuke uspješno su završili i zrakoplovni tehničari svih specijalnosti, koji također dobivaju certifikate za samostalne provoditelje obuke. Kroz tri provedena ciklusa taktičkih bojevih gađanja i raketiranja u potpunosti su ovladali opsluživanjem helikoptera borbenim sredstvima, kao i radom u borbenim uvjetima na terenu. U ovom posljednjem angažmanu dodatno su potvrdili već razvijene nove sposobnosti upravljanja sustavima naoružanja i nadopunjavanje helikoptera gorivom bez gašenja motora u dnevnim i noćnim uvjetima.

Photo: MORH/T.Brandt

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.