Dragovoljni ročnici, 15. generacija

 

Da pripadnici OS RH ne posustaju ni pod visokim temperaturama, pokazalo se danas u Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ u Požegi. Tamo je jutros na užarenom betonskom dvorištu prisegnula 15. generacija ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Svečanu prisegu položila su 473 ročnika, od čega je 46 pripadnica ljepšeg spola.

Načelnik GS OS RH general Drago Lovrić zahvalio je novopridošlim pripadnicima OS RH na želji i interesu za stjecanje vojnih znanja i vještina:

„Velika je čast prisegnuti na vjernost svojoj domovini u godini u kojoj obilježavamo dvadeset godina pobjede, u kojoj se prisjećamo vojno-redarstvene operacije «Oluja», Domovinskog rata i borbe hrvatskih građana za neovisnost, slobodu i pravo na sigurnu budućnost. Hrvatski vojnici su oslobodili domovinu i očuvali hrvatsku neovisnost. Neka vam uzor budu upravo oni, hrvatski branitelji i njihova žrtva kao veličanstven primjer kako se brani narod i Domovina“.

Lovrić je u svom obraćanju ročnicima izrazio zadovoljstvo činjenicom da je sve veći interes i velika želja mladih te perspektivnih ljudi, koji svoj život žele posvetiti vojničkom pozivu, što je potpuno u neskladu s Godišnjim izvješćem o obrani za 2014. Naime, u tom se dokumentu izričito ističe: „U 2014. godini, u odnosu na prethodno razdoblje, zamjetno je smanjenje broja prijavljenih kandidata, što posredno može utjecati i na broj kandidata za prijam u djelatnu vojnu službu“. Možda je upravo i ta činjenica presudila formiranju uvjeta za ugovorni prijam vojnika u djelatnu vojnu službu. U nedavno okončanom natječaju izričito je stajalo da kandidati moraju imati ili odslužen vojni rok ili uspješno završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja. Time se programima dragovoljnog osposobljavanja daje dodatni značaj, čime se nedvojbeno automatski onda povećava i interes za djelatnu vojnu službu.

 

Koliko će se dragovoljnih ročnika 15. generacije zadržati na službi u OS RH – još je prerano reći. Za sada se pouzdano zna tek da se njihov završetak obuke očekuje krajem kolovoza.

Do sada je vojnu obuku u Požegi uspješno završilo ukupno 4380 ročnika.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.