Dragan Lozančić – novi ravnatelj SOA-e

 

Na sjednici koja je jučer bila najavljena, saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jutros je iza zatvorenih vrata složno i jednoglasno podržao dosadašnjeg pomoćnika ministra obrane Dragana Lozančića za novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije. Dok se predsjednik Odbora Miroslav Tuđman (HDZ) nije želio izjašnjavati o Lozančićevom liku i djelu, izjavivši tek da je Odbor “dao svoju suglasnost i potvrdio prijedlog predsjednika države i Vlade”, potpredsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP) rekao je da Lozančić ima impresivan životopis kada je riječ o području na kojem je radio tijekom proteklih 20 godina:

“Dobar dio tog posla odnosi se na nacionalnu sigurnost i, bez obzira što ne dolazi iz agencije, smatramo da će novi čovjek na čelu agencije učiniti dodatni kvalitetni iskorak u radu sigurnosno obavještajnih službi!”.

Nakon što je potvrđen od strane resornog parlamentarnog Odbora, Lozančić još čeka supotpis predsjednika Josipovića i premijera Milanovića, i nakon toga preuzima dužnost.

Tako je povratnik iz Amerike postao treći ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije. Njegov je prethodnik od 2008. do 2012. bio Josip Buljević, jedini koji je odradio puni mandat na čelu SOA-e. Prvi ravnatelj Agencije bio je aktualni predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko. On je ujedno bio i čelni čovjek Protuobavještajne agencije (POA-e) od 2004. do 2006. godine. Nakon što je 2006. donesen novi Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, POA i OA (Obavještajna agencija) ujedinile su se u zajedničku Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.