DPR 2014: Javnim raspravama do Dugoročnog plana razvoja OS RH

 

Nakon više godina najava i odgoda, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske je 24. rujna ove godine konačno stavilo na javnu raspravu nacrt dokumenta “Nacrt prijedloga Dugoročnog plana razvoja Oružnih snaga RH 2015.- 2024.“. Prije no što se upustimo u ponešto detaljniju analizu sadržaja ovog javnosti predstavljenog teksta, smatramo potrebnim osvrnuti se i na nekoliko pojedinosti vezanih uz proceduru donošenja ovog bitnog strateškog dokumenta obrane.

Predstavljanje osnovnih smjernica DPR-a sindikatima, 26. svibnja 2006. godine

Predstavljanje osnovnih smjernica DPR-a sindikatima, 26. svibnja 2006. godine

Kao prvo, treba napomenuti kako je – za razliku od Strateškog pregleda obrane (SPO 2005. i SPO 2013.) – Dugoročni plan razvoja OS RH (ili kraće DPR) dokument za koji se izgleda ustalilo da nakon usvajanja od strane Vlade RH ide u postupak donošenja i pred Hrvatski sabor na raspravu i usvajanje, da bi onda bio objavljen i u Narodnim novinama. Prvi dokument ovoga tipa (“Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga RH 2006. – 2015.” – kraće DPR 2006.), bio je najavljivan još krajem 2005. godine, da bi ga onda u to doba nadležni ministar obrane Berislav Rončević 24. svibnja 2006. godine i predstavio ondašnjem predsjedniku RH Stipi Mesiću (na zatvorenom tematskom sastanku), a onda dva dana kasnije i predstavnicima sindikata koji djeluju u Ministarstvu obrane.

U skladu s najavama, taj je dokument usvojen na 171. sjednici Vlade RH (28. lipnja 2006. godine), te otposlan u parlamentarnu proceduru. Samo tjedan dana kasnije, 6. srpnja, on je prošao saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost (73. sjednica ovog odbora u 5. sazivu Sabora, jednoglasna odluka), da bi već dan kasnije njegov tekst bio i usvojen na plenarnoj sjednici. Tako usuglašen tekst onda je bio objavljen u Narodnim novinama (NN 81/06 od 19. srpnja 2006. godine), te je prvi hrvatski DPR krenuo u uporabu. U praksi ovaj nesretni dokument praktično pa nije izdržao ni dvije godine (do trenutka kada su mimo svih planova kupljene dvije finske raketne topovnjače za HRM), da bi do početkom 2009. godine bio u potpunosti pregažen promjenama financiranja MORH-a.

Istovar finskih topovnjača u Šibeniku, 3. studenog 2008. godine

Istovar finskih topovnjača u Šibeniku, 3. studenog 2008. godine

No ono što je još i bitnije, DPR 2006. prije usvajanja i saborske procedure nije bio podvrgnut nikakvome obliku javne rasprave – u Uredu predsjednika RH je tek prezentiran, dok tim povodom nije bila organizirana čak ni simbolička javna debata, poput onog jednog događanja koje je popratilo zadnje faze donošenja Strateškog pregleda obrane krajem svibnja 2005. godine. Jedino se u proljeće 2006. godine, u doba pred njegovo donošenje, moglo čuti kako je tekst ovog dokumenta bio podvrgnut recenziji hrvatskog Ekonomskog instituta – koja se na duži rok pokazala potpuno beskorisnom, budući je MORH-u prigovorila preveliku konzervativnost u procjenama budućeg rasta državnih i obrambenih financija – koje su onda ubrzo pale daleko ispod i takvih “previše konzervativnih” obrambenih procjena.

Za razliku od toga, a kako stvari sada stoje, izgleda da bi procedura po pitanju donošenja ovog novog “Nacrta prijedloga DPR-a OS RH” mogla biti poprilično drugačija – s ozbiljnom javnom raspravom, a bez beskorisnih recenzija.

Novi DPR pred licem javnosti

Kao prvo, treba napomenuti kako je nacrt DPR-a 2014. već više godina željno iščekivani strateški dokument. Dok je o njemu, kao o neposredno predstojećoj stvari, učestalo pričao još i Branko Vukelić kao ministar obrane krajem 2009. godine – sam tekst nije izašao iz okrilja obrambenoga sustava ni za mandata Davora Božinovića, njegova kratkotrajnog nasljednika iz redova HDZ-a. Nakon parlamentarnih izbora krajem 2011. godine DPR je ponovo odgođen – prvo do ljeta i jeseni 2012. godine, a onda opet za iza donošenja novih obrambenih zakona – koji su u Saboru usvojeni početkom ljeta 2013. godine. Konačno, tu je pala i još jedna velika odgoda krajem 2013. godine, kada se moglo čuti kako su promjene u financiranju obrane nametnute posljednjim rebalansom prošlogodišnjeg proračuna srušile dio novog DPR-a o financiranju raznih planova koje je u tom dokumentu izložio obrambeni resor.

Konačno, tekst novog DPR-a – odnosno “Nacrt prijedloga Dugoročnog plana razvoja Oružnih snaga RH 2015.- 2024.” objavljen je na stranicama Ministarstva obrane RH 24. rujna 2014. godine – zajedno s općim pozivom zainteresiranoj i stručnoj javnosti da se uključi u izradu ovog dokumenta, i to “davanjem svojih mišljenja, primjedbi i prijedloga“. U prilog ove namjere govori i činjenica kako je javnosti predstavljen tekst dokumenta (samo u digitalnoj verziji) ipak vidljivo radni tekst, a ne već zgotovljen paket (kako je to bilo, recimo, po pitanju oba hrvatska Strateška pregleda obrane, od kojih je prvi raspravljan čisto simbolički, dok je kod dokumenta SPO 2013 – rasprave bilo, ali ona ipak nije bitno utjecala na formu i sadržaj konačno usvojenoga teksta).

Udruga Hrvatski generalski zbor (HGZ) o nacrtu prijedloga novog DPR-a, 30. rujna 2014. godine

Spomenuti proces savjetovanja sa zainteresiranom javnošću tu je raspisan za period od 24. rujna do 15. listopada 2014. godine, i tijekom njega se do sada moglo zapaziti dvije odvojene faze. Kao prvo, ubrzo po pozivu na diskusiju, stručnjaci iz MORH-a krenuli su s održavanjem nekoliko posebnih konzultacijskih sastanaka. Tu treba posebno spomenuti 30. rujna, dan kada su u višesatnim sastancima po pitanju teksta novog Dugoročnog plana saslušani predstavnici zainteresiranih, a ponešto specijaliziranih udruga građana – prvo oni iz “Hrvatskog generalskog zbora” (HGZ), gdje se odazvalo 26 njenih članova, a onda i “Udruge OBRIS – Obrana i sigurnost”.

Kao drugo, za sutra, 13. listopada, sazvana je i šira rasprava o tekstu Nacrta prijedloga novog DPR-a, u sjedištu Ministarstva obrane (Trg kralja Petra Krešimira IV, br.1), zakazana za 15 sati. Na tom je skupu želja MORH-a čuti glas i šire zainteresirane stručne javnosti o dokumentu čiji je radni tekst predstavljen na internetu prije nešto manje od tri tjedna.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.