Dodik, MUP Srbije i predsjednik RH

 

Jučerašnji navodno radni posjet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodik hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću, koji je trenutno na odmoru u svojoj hvarskoj rezidenciji, ne prestaje izazivati uglavnom negativne komentare. Osim što je iz političkih razloga odnos Milanović-Dodik višestruko neugodan, dodatno podizanje obrva izazvao je način na koji je Dodik stigao na Hvar. On je, naime, došao helikopterom H215 YU-VIP iz sastava Helikopterske jedinice MUP-a Srbije, kojim je zadnjih mjeseci letio dosta često.

Riječ je o novom helikopteru Airbus H215 Super Puma, ujedno i novom tipu letjelice za Helikoptersku jedinicu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije. Kako je početkom godine objavio ugledni zrakoplovni portal Tango Six, prvi H215 za MUP Srbije (od ukupno 3 nabavljena) opremljen je u VIP-konfiguraciji, s prepoznatljivim plavo-bijelim bojama MUP-a Srbije, te ima dodatnu opremu poput kuka za fizičku instalaciju vjedra za vodu. Prvi puta se Milorad Dodik njime službeno „provozao“ u rujnu prošle godine, prilikom posjeta Vlasenici i Višegradu. Ministarstvo vanjskih poslova BiH tada je objasnilo da je izdalo „diplomatsko odobrenje za prelet/slijetanje helikoptera Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije (…) na relaciji Beograd-Sarajevo-Banja Luka, a na osnovi diplomatske note Veleposlanstva Republike Srbije u Sarajevu“. Kako neslužbeno saznajemo, sličan postupak proveden je i za jučerašnji Dodikov let na Hvar, gdje su Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo unutarnjih poslova RH dali odgovarajuće dozvole za let do Hvara. Na Hvaru je taj helikopter sletio na helidrom Smokovik/Rudine, i odatle je Dodik otišao do otoka Zečevo gdje je bio organiziran ručak s domaćinom Zoranom Milanovićem.

Screenshot: Dnevnik Nove TV

Jučerašnji Dodikov let Super Pumom specifičan je i po još jednom detalju – bio je to ujedno do sada najduži let ovog helikoptera jer mu je ruta bila, kako piše Tango Six,  Beograd – BanjaLuka – Hvar – Pasuljanske livade. Naime, nakon Hvara, Dodik je otišao na poligon Pasuljanske livade Vojske Srbije gdje je jučer prikazana završna obuka na novouvedenim sredstvima naoružanja i vojne opreme u VS. Ovom prikazu prisustvovali su najviši državni i vojni dužnosnici Srbije, uključujući i predsjednika RS Aleksandra Vučića. Upravo je Vučić, odgovarajući na novinarska pitanja, potvrdio da Milorad Dodik koristi helikopter H215 YU-VIP MUP-a Srbije. Dodik inače leti helikopterom Augusta Westland AW119 iz sastava Helikopterskog servisa Republike Srpske, što je do sada bilo često predmetom polemika i prigovora o korištenju službenih helikoptera za stranačke i osobne potrebe. Petar Vojinović, urednik portala Tango Six, napominje da postoji nekoliko razloga zašto je jučer Dodik koristio MUP-ov H215:

Dodikov helikopter nije IFR sposoban pa nije za ovoliko daleka putovanja, posebno u uvjetima svakodnevnih konvektivnih aktivnosti. Da ne govorimo da je već duže vreme na redovnom servisu u Švicarskoj, zato je korišten srpski helikopter. Operativno je opravdano. Politički je druga tema“.

Politički to zvuči ovako – predsjednik Republike Srpske letjelicom MUP-a Republike Srbije stigao je u posjet predsjedniku Republike Hrvatske. U postojećim geopolitičkim okolnostima, ova je kombinacija prilično čudnovati kljunaš. I malo ili nimalo tu ne pomaže priopćenje koje kaže da su Dodik i Milaanović razgovarali o „potrebi uspostave funkcionalne i efikasne vlasti u BiH, koja će osigurati ravnopravno sudjelovanje legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda“. Sve to se događa u trenutku kada Bruxelles razmišlja o jačanju sankcija protiv Milorada Dodika zbog politike prema BiH, a Aleksandar Vučić se očajnički pokušava svrstati negdje između interesa SAD-a, EU i Ruske Federacije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.