Djelomični povratak 12. HRVCON-a iz Afganistana

 

Kako je danas oko 9 ujutro priopćeno iz Ministarstva obrane RH, „32 pripadnika Hrvatske vojske iz sastava 12. kontingenta NATO misije ‘Resolute Support’ u Afganistanu završilo je svoje sudjelovanje u misiji i vratilo se u Hrvatsku. Riječ je o pripadnicima OS RH koji su u misiju svečano  ispraćeni 6. ožujka, kada je na Plesu i bilo predstavljeno 107 članova kontingenta pod zapovjedništvom brigadira Ivice Matanovića. No, dok je već i u trenutku njihova odlaska put Hindukuša bilo jasno kako se preispituje sudjelovanje Republike Hrvatske u toj NATO misiji, teško je itko mogao zamisliti da njih 32 zapravo odlazi tek na jedan mjesec.

Naime, jučer, u srijedu 8. travnja 2020. godine, oni su se vratili u Hrvatsku avionom Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke. Kako ističu iz MORH-a, „njihov povratak u Republiku Hrvatsku izvršen je planski, u skladu s konzultacijama s ostalim saveznicama u Afganistanu, a sukladno planu generalnog smanjenja snaga u RSM. Ostatak 12. kontingenta bit će vraćen u Hrvatsku u skladu s planovima koji se izrađuju, a najkasnije do završetka mandata. No, ovdje treba napomenuti dvije zanimljive činjenice.

Njemačka i Afganistan

Kao prvo, dio HRVCON-a je vraćen njemačkim vojnim avionom, vjerojatno i zbog zabrane vojnih putovanja koju su za svoje snage uvele Sjedinjene Američke Države – zbog čega je i prethodni, 11. HRVCON iz misije „Resolute Support“ vraćen tek 26. ožujka ove godine – i to specijalnim letom hrvatske državne zrakoplovne kompanije Croatia Airlines. Savezna Republika Njemačka je svoje planirano sudjelovanje u NATO aktivnostima po Afganistanu ipak produžila 13. ožujka na još godinu dana – točnije, do 31. ožujka 2021. godine, a nakon ozbiljnije parlamentarne debate. Tom je prilikom u njemačkome Bundestagu „ZA produljenje glasovalo 358 zastupnika, „PROTIV je bilo njih 160, uz 21 suzdržanog zastupnika. Iako je njemački kontingent tom prilikom bio autoriziran na 1.300 pripadnika, njemačke snage u Afganistanu broje oko 1.200 ljudi (od čega njih oko 970 u predjelu oko grada Mazar-e-Scharifa).

Tom je prilikom ujedno bilo odlučeno i da će se taj kontingent SR Njemačke postupno smanjivati, u načelnom ritmu pregovora koji su započeli jednostranim američkim potpisom sporazuma s talibanima 29. veljače ove godine. Iako od mirovnih pregovora posljednje vrijeme nema skoro ništa, pa je na zračna baza Bagram napadnut i jutros, još se prije oko dva tjedna iz Njemačke čulo da tamošnje Ministarstvo obrane planira do sredine srpnja 2020. godine svoje snage u Afganistanu smanjiti za oko 18 posto – navodno u dogovoru s NATO saveznicima. Naime, od dva glavna njemačka mandata u misiji „Resolute Support, internom je revizijom ustanovljeno kako se (1) posao obuke i savjetovanja može obavljati i smanjenim snagama, dok je nastavljeno (2) pružanje podrške saveznicima, u okviru statusa SR Njemačke kao „framework nation u misiji. Upravo je ova druga misija iskorištena jučer, kada je Republika Hrvatska požurila, i paralelno s tom njemačkom najavom izvela smanjivanje svog kontingenta za 30 posto, iako je ministar Krstičević još 26. ožujka naglasio da „12. hrvatski kontingent koji je početkom ožujka upućen u misiju ‘Resolute Support’ u Afganistanu ostaje u misiji do kraja. Naravno, sve to bez ikakve obavijesti Hrvatskom saboru i njegovom Odboru za obranu.

Koronavirus u NATO RSM

Druga stvar o kojoj treba voditi računa je bolest Covid-19, koja nije zaobišla ni Afganistan, te ondje stacionirane međunarodne snage. Kako se moglo pročitati sa službenog Twittera NATO misije „Resolute Support“, bolest Covid-19 je ondje definitivno postala problem do 19. ožujka – kada je izdano i oveće priopćenje o stanju te izazovima. Tada se čulo kako je pristup bazama međunarodnih snaga ograničen, uz mjere održavanja „socijalne distance“, ograničen je dolazak dodatnog osoblja u misiju, a uvedene su i mjere karantene te pregleda za novo pridošle. Tog 19. ožujka je objavljeno i kako su mjere dolazne karantene obuhvatile oko 1.500 vojnika i civila, dok je 21 pripadnik misije imao simptome slične gripi te bio u izolaciji pod liječničkom brigom. Problem je predstavljalo točnije dijagnosticiranje njihovoga stanja, budući da NATO u Afganistanu nema odgovarajućih mikrobioloških laboratorija – tako da su uzorci na analizu slani preko pola svijeta, put velikog medicinskog centra Landstuhl u Njemačkoj.

Samo nekoliko dana kasnije, 24. ožujka ove godine, objavljen je i slučaj prvih potvrđenih bolesnika od Covid-19 u NATO misiji „Resolute Support“ – njih 4, dok je u izolaciji sa simptomima bilo ukupno njih 38, a u ukupnoj karanteni i dalje oko 1.500 civila te vojnika. Navodno su bolesnici bili među svježije pristiglima, a njihovo državljanstvo ili detaljniji podaci nisu bili objavljeni. A koliko je stanje ozbiljno, pokazuje i činjenica da su početkom travnja čak i talibani navodno počeli održavati tečajeve obuzdavanja koronavirusa SARS-CoV-2 u područjima pod svojom kontrolom. Oni su tu izgleda krenuli stanovništvo pozivati na pojačanu higijenu, okončanje masovnijih okupljanja, molitve u kući, veće uživanje C-vitamina, te su ponudili i slobodan prolaz po državi za medicinsko osoblje i međunarodne organizacije zabavljene ograničavanjem širenja bolesti.

Dok nije jasno jesu li i pripadnici 12. HRVCON-a po pristizanju u Afganistan bili u dolaznoj karanteni, kako je MORH danas odgovorio na direktni upit portala Obris.org – među jučerašnjim povratnicima iz 12. HRVCON-a u Republiku Hrvatsku „Nitko nije sumnjiv niti pozitivan“ na bolest Covid-19. Pa ipak, kako saznajemo, svi su oni otposlani u standardnu dvotjednu samoizolaciju, zlu ne trebalo.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.