Dan HRZ – “prihvati izazov”!

 

Samo dan nakon otvorenja MSAP-a, jučer je u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku svečano obilježen Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ovo je drugi put za redom da se središnja svečanost održava u Zemuniku, a ujedno i posljednji put da se Dan HRZ-a obilježava na ovaj konkretan datum. Naime, ministar obrane Damir Krstičević najavio je novi datum obilježavanja dana ove grane, a to će ubuduće biti 25. listopada, dan kada je sada već davne 1991. Rudolf Perešin preletio u Austriju s MiG-om oznake 26112, a ne kao do sada, dan kada je potpisana zapovijed o osnivanju HRZ-a.

„Zbog Rudijevog povijesnog čina i snažne poruke, predlažemo promjenu datuma obilježavanja Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na 25. listopada, čija bi simbolika podsjećala buduće generacije hrvatskih pilota na herojstvo Rudolfa Perešina i svih ostalih koji su ga stvarali. Želja nam je Dan zrakoplovstva vezati s istinskim vrijednostima Domovinskog rata – s Rudijevim ‘Letom za Hrvatsku!’. Trebamo povezati vrijednosti pilota iz Domovinskog rata s vrijednostima današnjih, modernih vojnih pilota, a to su odlučnost, stav, hrabrost, prkos i ljubav prema svom narodu i Domovini“,

rekao je ministar Krstičević na svečanosti koja je uvelike bila omage Rudolfu Perešinu.

Nešto ranije, kao uvod u središnju svečanost, u Središtu za obuku „Rudolf Perešin“ u Zemuniku otvorena je izložba „Povratak pobjednika – Rudolf Perešin – život i djelo“, te je predstavljena nova internetska stranica kojom se promovira zvanje vojnog pilota i HRZ općenito. No osim same promocije, na adresi https://vojnipilot.hr napokon su javno vidljive promjene o kojima se proteklih tjedana pričalo, ali nisu bile javno predstavljene. Osim potihog uvođenja u javni govor naziva 91. krilo i 93. krilo HRZ-a za dojučerašnje zrakoplovne baze na Plesu i Zemuniku, od danas su vidljive promjene i u nazivima eskadrila. Tako je EBA – Eskadrila borbenih aviona – otišla u povijest, jer se po novome ona zove – „191. Eskadrila lovačkih aviona“, skraćeno 191. ELA. Druge eskadrile ostale su istog imena, ali su im dodani brojevi, pa tako HRZ obuhvaća 855. Protupožarnu eskadrilu, 395. Eskadrilu transportnih helikoptera, 393. Eskadrilu helikoptera, 392. Eskadrilu aviona, te 194. Eskadrilu višenamjenskih helikoptera.

Krajem prošloga tjedna, 6. prosinca, također u Zemuniku svečano je obilježen i Dan središta za obuku „Rudolf Perešin“. Tom prilikom je zapovjednik Središta, brigadir Goran Huljev, najavio otvaranje nove web-stranice vojnipilot.hr, te je rekao: „Poduzimamo veliki iskorak i otvaramo novo područje u smislu promidžbe poziva vojnog pilota“. Sudeći prema sličnoj najavi novog zapovjednika HRZ-a brigadnog generala Michaela Križanca, danoj na sjednici Odbora za obranu Hrvatskog sabora od 2. prosinca, čini se da se ispod površine ipak promišljaju velike promjene u HRZ-u.

„Po pitanju edukacije pilota, prvo što je učinjeno to je vrlo agresivna kampanja u okviru edukacijske priče. Znači, izmjenama i dopunama zakona, potpisali smo… Odnosno, imamo mogućnost… Ministarstvo ima mogućnost potpisivanja ugovora o stipendiranju srednjoškolaca, u Zagrebu i u Zadru. Odaziv je izniman, već sada moramo smanjivati kvote, i ‘de facto’ smo u poziciji da odaberemo najbolje. Peti naraštaj je potpisao svoje ugovore, i to je ona baza koja nam služi za održavanje, za svakodnevnu uporabu. Što se tiče pilota, sad smo napravili jedan prijedlog Akcijskog plana u kojem se uvažava nakana HRZ-a da bude nositelj pomidžbe i za poziv vojnog pilota. Određene poteze smo već napravili, znači na nedavnom sajmu Infogamer je bio jedan štand koji je bio izuzetno posjećen – govorimo o desecima tisuća ciljane populacije, mladih, 15 do 17, 18 godina, dječaka i djevojčica, i očekujemo vrlo veliki odaziv, ali ćemo rezultate toga tek vidjeti na sljedećem upisnom roku, znači u prvom kvartalu 2020. godine. Od tad bi mi trebali suvereno i samostalno, uz potporu Ministarstva, imati svoje financije i voditi promidžbenu kampanju. Ono što ja očekujem, je vidjeti neke znakovite izmjene i drugačiji jedan pristup,“

rekao je general Križanec pred članovima saborskog Odbora za obranu. Potrebu za nužnim promjenama u pristupu prema privlačenju novih kandidata potcrtao je na sjednici Odbora i ministar obrane:

„Imali smo problem… To je zajednički problem, i pozicije i opozicije. 2015. – znate koliko je pilota završilo? Nula. 2016.? Nula. Sada smo trendove zaokrenuli. Znači sada, u odnosu na ovo sve što radimo, sad… i nije nam se upisivalo. Sada se već upisuje 8, 10… Cilj nam je 20 na godinu, koliko mi se čini“,

rekao je Krstičević. Ujedno, dodatni poticaj mladima da se opredjeljuju za poziv vojnog pilota trebao bi biti nastavak izgradnje jačeg HRZ-a, kako je jučer rečeno na proslavi 28. obljetnice.

Osim nabave helikoptera, ovih dana očekujemo slanje ponude za višenamjenski borbeni avion. Tako je prije dva dana i Vijeće za nacionalnu sigurnost dalo čvrstu potporu nabavi aviona kojom ćemo značajno osnažiti borbenu komponentu našeg zrakoplovstva i osigurati sigurnost hrvatskog neba i sigurnost Hrvatske u vremenima koja su pred nama”,

rekao je ministar obrane Damir Krstičević i zaključio: „Već sam rekao mnogo puta, ali ponovit ću opet: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Hrvatska vojska i Republika Hrvatska nisu isti sa ili bez svih ovih sposobnosti“.

Po tim porukama, jučerašnja proslava neodoljivo je podsjećala na proslavu iz 2017. godine, kada je ministar obrane jednako tako govorio o rješavanju dugo odgađane odluke o nabavi borbenih aviona – „primili smo ponude za novi avion, napravili validaciju i evaluaciju istih, i sada smo pred odlukom koja je odgađana 15-ak godina“ (Krstičević, 12.12.2017. godine), te je i tada pozvao „mlade ljude željne izazova da nam se pridruže i postanu piloti eskadrile višenamjenskih borbenih aviona iz sastava pobjedničkog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva“. Danas, dvije godine kasnije, umjesto „eskadrile višenamjenskih borbenih aviona“ dobili smo „eskadrilu lovačkih aviona“, a obljetnica HRZ-a kao da je dio scenarija za film „Beskonačan dan“, umjesto da posluša vlastito novo geslo i „prihvati izazov“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.