Čvršća suradnja s Mađarskom

 

Odmah nakon jučerašnjeg sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu, ministar obrane RH Damir Krstičević zaputio se prema Budimpešti, na susret s mađarskim kolegom Istvánom Simicskóm. Osim što su razgovarali o sudjelovanjima Hrvatske i Mađarske u jučer službeno pokrenutim projektima PESCO-a, Krstičević i Simicskó puno su pažnje poklonili mogućim zajedničkim projektima i suradnjama. Ministarski se dvojac složio da je obrambena i vojna suradnja Hrvatske i Mađarske odlična, te da obje zemlje sudjeluju u sve više združenih vojnih vježbi i obuka. Mađarski ministar obrane István Simicskó najavio je da je u planu zajednička vježba snaga za specijalne operacije, te da će se uskoro potpisati 3 sporazuma – sporazum o suradnji u protuzračnoj obrani, sporazum o suradnji u spašavanju iz zraka, te sporazum o razmjeni radarskih podataka. Podsjećamo da je ne tako davno Mađarska nudila Hrvatskoj nadzor njenog zračnog prostora, po uzoru na slovensku praksu, no s obzirom na hrvatske namjere kupovine borbenih aviona – takva vrsta suradnje stavljena je ad acta.

Danas se u Budimpešti razgovaralo i u suradnji na području obrambene industrije. „Dogovorili smo da jedna stručna skupina razmotri i da vidi kako možemo još bolje surađivati na području obrambenih industrija. Kao što znate, sljedeće godine u Splitu se održava veliki regionalni sajam vojne opreme i naoružanja. Ja sam Vas pozvao, da obrambena industrija mađarska dođe na taj sajam, i mislim da je to prilika i za obrambene industrije i za gospodarstvo u cjelini da se još bolje uvežemo“, rekao je ministar Damir Krstičević po završetku sastanka.

Ove godine mađarska vojska obilježava 170. obljetnicu ustrojavanja, što je bila odlična prilika za čestitke i obostrane pohvale. Prema mađarskom ministru obrane, Hrvatska i Mađarska među najsigurnije države, i to zahvaljujući svojim vojnicima i efikasnoj suradnji, koja će se nastaviti i dodatno pojačati u bližoj budućnosti. „Složili smo se da je vrlo bitna suradnja NATO-a i Europske unije, da se mi trebamo fokusirati na aktualne prijetnje i na zajednički doprinos sigurnosti“, napomenuo je Krstičević, dok je  Simicskó  dodao da je jedan od velikih sigurnosnih izazova masovna imigracija u Europu i s time povezane terorističke prijetnje, pri čemu „identifikacija“ postaje jedan od vrlo važnih ciljeva. I hrvatski ministar Krstičević se složio da je pravovremeno prikupljanje i razmjena informacija od najveće važnosti za obje zemlje, te da je bilateralna suradnja na ovom području vrlo učinkovita. Osim toga, „dotakli smo se situacije na prostoru jugoistoka Europe, i znamo da tu ima brojnih problema, i da je vrlo važna euro-integracija zemalja. Međutim, to je nedovoljno – treba nam veća pozornost i Europske unije i NATO-a na prostoru jugoistoka Europe, i u tom dijelu i Hrvatska i Mađarska…zaključili smo da su stabilizirajući faktor na području jugoistoka Europe. Imamo i utjecaj kroz regionalne inicijative, i od nas se sigurno očekuje puno“, rekao je Krstičević.

Nakon današnjeg sastanka u Budimpešti, obrambena suradnja Hrvatske i Mađarske preći će u ruke jedne radne skupine, koja će upravljati i svakih 6 mjeseci revidirati danas dogovorene zadaće i ciljeve.

 

*Photo: MORH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.