Civilnoj zaštiti donacija SAD-a

 

U petak, 7. lipnja, veleposlanik SAD-a Robert Kohorst predao je hrvatskome ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću donaciju opreme za slučaj prirodnih nepogoda. Radi se o agregatima, pumpama za vodu i sustavima za detekciju pokreta, dijelu opreme iz programa „Inicijativa spremnosti za slučaj poplave“ (Flood Preparedness initiative). Nakon zajedničkog razgledanja donirane opreme veleposlanik Kohorst opisao je ministra Božinovića kao velikog prijatelja SAD, i pohvalio je ovo kao odličan primjer suradnje naših zemalja, naročito na humanitarnom području. Za uzvrat, ministar Božinović je istaknuo:

Ovo je područje koje između Hrvatske i SAD-a ima veliki potencijal za budućnost zajedničke suradnje upravo u pitanjima humanitarne krize i civilne zaštite, zaštite i spašavanja života iz različitih situacija, od ruševina, poplava i raznih drugih akcidenata. Današnja donacija je ne samo vrlo vrijedna, nego ona slijedi jednu logiku stalne nadogradnje. Dakle, donacija iz 2017. je nadograđena danas s dodatnom opremom, s generatorima, detektorima kretanja u ruševinama… Sve je to zadnja stvar tehnike, nešto što u ovom trenutku predstavlja vjerojatno tehnički najvišu razinu koja danas postoji, i zbog toga smo zahvalni našim prijateljima iz SAD-a. I jedni i drugi posvećeni su zajedničkom cilju, a to je da spašavamo ljudske živote“.

Suradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama u području civilne zaštite počela se intenzivnije razvijati u posljednjih pet godina, naročito s Nacionalnom gardom Minnesote – i to u segmentu pripravnosti u slučaju katastrofa, te kroz razmjenu stručnih znanja iz područja prevencije i sudjelovanja na terenskim vježbama.

Donacije SAD-a i uporaba u RH

Sjedinjene Američke Države su Republici Hrvatskoj 2017. godine donirale opremu za spašavanje u poplavama, vrijednu oko 75.000 USD, s ciljem jačanja hrvatskog sustava civilne zaštite. Nakon toga, u 2018. godini donirana je oprema za spašavanje u poplavama i potresima u vrijednosti od oko 100.000 USD, kao nadogradnja prethodne donacije. Primopredaja donacije iz 2018. godine bila je u petak 7. lipnja 2019. godine, a tom su prilikom predana četiri agregata snage 26 kW, tri agregata od 10 kW, pet pumpi za vodu 40/70, četiri pumpe za vodu 30/70 i dva alarmna WASP uređaja (Warning Alarm for Stability Protection).

Opremu doniranu Ravnateljstvu civilne zaštite pri MUP RH koristit će Državna intervencijska postrojba civilne zaštite, i to za modul za traganje i spašavanje u poplavama – za stvarne intervencije, za osposobljavanje, kao i za domaće te međunarodne terenske vježbe. Spomenuta Državna intervencijska postrojba civilne zaštite MUP-a RH (DIP CZ) ustrojena je, opremljena i osposobljena za operativno djelovanje u velikim nesrećama i katastrofama u Republici Hrvatskoj, kao i za pružanje međunarodne pomoći. Njena specijalnost obuhvaća traganja i spašavanja iz ruševina, traganja i spašavanja u poplavama, kemijsko-biološko-radiološko-nuklearnu zaštitu (detekcija i dekontaminacija), te zbrinjavanje (uspostavu šatorskih naselja). Od 450 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite profesionalno je osposobljeno njih 25 i to iz Ravnateljstva civilne zaštite, dok je njih 425 pričuvnika, uglavnom iz udruga građana.

Za nastavak suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH utvrdilo je pet potencijalnih područja, i to: (1) u području smanjenja i upravljanja rizicima od katastrofa, (2) u području KBRN-a (tečajevi, trening) – detekcija i dekontaminacija, oprema i slično, (3) u području razvoja i implementacije zapovjednih sustava u izvanrednim situacijama, (4) u području privatne zaštite, sigurnosti i propisa vezanih uz opasne tvari, te (5) u području radiološke i nuklearne sigurnosti.

No, spomenuta oprema samo je manji dio ukupnosti donacija kojima su Sjedinjene Američke Države posljednjih godina pomagale sektorima obrane i unutarnjih poslova Republike Hrvatske, često time popunjavajući praznine u lepezama domaćih specijaliziranih sposobnosti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.