Ćipe: čiji je dron? Bane: nismo se naslikavali

 

Jutros su brojni domaći mediji prenijeli da je ministar obrane Mario Banožić tijekom jučerašnje saborske sjednice o obučnoj misiji za ukrajinsku vojsku „potvrdio kako hrvatske vlasti znaju tko je ispalio dron koji je prije osam i pol mjeseci pao na Zagreb“, odnosno kako „u Vladi dobro znaju tko je i odakle poslao dron, ali je na taj podatak stavljena oznaka tajnosti“. O porijeklu i vlasniku drona ga je, naime, pitao zastupnik Domovinskog pokreta i član saborskog Odbora za obranu Stipo Mlinarić Ćipe: „Ali evo sad Vama pitanje, jer to hrvatsku javnost jako zanima, a naslikavali ste se pored one rupe gdje je dron pao… Jel zna hrvatska država odakle je doletio dron, čiji je to dron… jer vidjeli smo kad je palo na Poljsku u roku od 24 sata se znalo čija je raketa pala. Jel mi znamo čija je raketa pala tamo gdje ste se vi i Andrej Plenković naslikavali kod studentskog doma na Savi?

Ministar obrane Banožić mu je odgovorio konspirativno kao i uvijek:

„Prije svega, htio bi reć’ da se nismo premijer Plenković ni ja naslikavali pored nikakve rupe nego bili smo jednostavno na lokaciji za koju smo iskazali zabrinutost na osnovu tadašnjih analiza koje su jasno pokazale da postoji ugroza iz samog projektila koji je došao. Što se tiče obavještajnih podataka, oni se odnose na prikupljanje podataka od drugih zemalja NATO članica iz koje su isto tako, ovaj, kroz zračnih prostor doletila… doletio Striž… Striž Tupoljev 141, koji je pao na Jarun 10.03. oko 11 sati navečer. I na osnovu podataka koji su klasificirani u drugim zemljama oni se nisu mogli iznositi u javnost.

Tumačenje Banožićevog odgovora u današnjim medijima natjeralo je Ministarstvo obrane na reakciju danas kasno popodne:

Naime, u tekstovima je objavljen netočan citat kao i netočna interpretacija ministra Marija Banožića iz Hrvatskog sabora 30. studenog 2022. godine. Ministar Banožić ni u jednom trenutku nije rekao ‘znamo tko je lansirao dron koji je pao na Zagreb, ali to je tajna’. Osvrnuo se na činjenicu da je bespilotna letjelica prošla kroz nekoliko država te je naveo da Hrvatska razmjenjuje informacije s članicama NATO-a, no nije prejudicirao konačnu informaciju o tome tko je lansirao letjelicu, o čemu istraga i dalje traje“.

MORH dalje citira ranije navedenu izjavu ministra Banožića i u kojoj zaista nema ni traga jutrošnjim navodima iz medija – jer podaci nisu tajni, nego klasificirani. I to u nekim drugim zemljama.

Međutim, ni Ministarsvo obrane nije sasvim točno u svom demantiju, kada kaže: „Nije prejudicirao konačnu informaciju tome tko je lansirao letjelicu, o čemu istraga i dalje traje“.

Nakon što je na Poljsku pala tada još neidentificirana raketa i ubila 2 ljudi u selu Przewodow, mediji su se prisjetili sličnog, ali ipak sretnijeg slučaja s padom Tu-141 kod studentskog doma na Savi. Upitan zna li se o padu Striža nešto više od onoga što je bilo objavljeno na javnoj prezentaciji, ministar obrane Mario Banožić je 16. studenog odgovorio: „Dakle, imali ste zadnje izvještaj Državnog odvjetništva, ja sam siguran da oni istragu vode dalje u određenom smjeru“. No Banožić je tu temeljito promašio. Istoga dana su, naime, Dnevniku Nove TV poručili iz Županijskog državnog odvjetništva:

„Na navedenoj konferenciji za novinare odgovoreno je kako su odgovori na pitanja otkud je došla letjelica i čija je letjelica u nadležnosti drugih tijela, a ne u nadležnosti Državnog odvjetništva“.

Kao što smo prognozirali i u travnju, nakon press-konferencije Županijskog DO, brojna pitanja o padu bespilotnog Tu-141, njegovom mjestu lansiranja i čudnovatom eksplozivu kojeg ima pa nema, ostat će očito vječno bez odgovora.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.