Banožić: 15 pilota i 80 tehničara za Rafale

 

Prvu godinu ministarskog mandata Mario Banožić „proslavio“ je na svom prvom službenom putu u SAD, a večeras je u razgovoru za Novu TV pokušao sumirati to vrlo turbulentno razdoblje iza sebe. Gledajući unatrag, Banožić kaže da se našao u vrlo zahtjevnom razdoblju koje je obilježila epidemija koronavirusa i više potresa, u čemu je vojska odigrala važnu ulogu:

„Mogu istaknuti da smo u tom teškom razdoblju, s uistinu skromnim proračunskim sredstvima, krenuli u završetak projekata koji su tehnički započeli još 2014. godine, i želim završiti i u ovoj godini, isto tako u idućoj, i na taj način zatvoriti projekte o kojima se do sada mnogo puta komuniciralo u javnosti. Uvođenje Black Hawka, Rafalea u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo kao samo jednu granu uistinu je jedno izazovno razdoblje za kompletno i Ministarstvo obrane, a i isto tako i Glavni stožer“.

Što se tiče nedavnog boravka u SAD-u, da li je dogovorena neka nova suradnja? Banožić kaže da je pala jedna bitna odluka:

„Odnosi se na kibernetičko djelovanje, odnosno cyber-sigurnost Republike Hrvatske, gdje razmišljamo o jednom novom projektu upravo sa Univerzitetom Minnesote, Nacionalnom gardom Minnesote, i naravno uz podršku američke Vlade“.

Kada je u pitanju ugovor s Francuzima o nabavi borbenih aviona Rafale, ministar Banožić ponovio je da očekuje da će se ugovor potpisati do kraja ove godine, kada ćemo „imati uistinu jedan svečani trenutak potpisivanja“.

„Ja sad mogu reći sa sigurnošću da ćemo u 2023. godini već imati do 15 pilota koji će, ovaj, otići na daljnju edukaciju, izučavanje na samim Rafaleima, a isto tako do 80 tehničara i inženjera koji će se baviti u budućnosti samim održavanjem Rafalea“.

najavio je Banožić, dodavši još i: „Naravno da sam siguran da ćemo ih još uvesti u sustav, da bude 4 do 5 pilota godišnje“.

Posljednjih tjedana zaredali su se incidenti – samoubojstva vojnika i nalazi pozitivni na opojne droge. Na pitanje otkud vojnicima droga, Banožić je odgovorio: „I ja bih to volio među prvima saznati. Očekujem od institucija da odrade taj posao na način da se uistinu sankcionira svaka takva pojava“. Kao pozitivan je pao i visoki časnik Vojnik policije, pa je prilično nevjerojatno da baš nitko ništa nije znao, uključujući i Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju. „Ja sa Sigurnosnom vojno-obavještajnom agencijom imam jako dobru suradnju, ravnatelj jako dobro radi svoj posao“, tvrdi ministar obrane. Banožić također tvrdi da nema saznanja da USKOK istražuje gradnju vojnog nebodera na Črnomercu, ali: „Ako se USKOK uključio, što ja – ponavljam opet – ne znam, bit će mi drago da svaki predmet, za koji se pokaže nekaka nepravilnost, ali isto tako da pronađe i krivca za to“. Tijekom godinu dana na mjestu ministra obrane, Banožić je preuzeo i zadržao dio osiguranja svog prethodnika Damira Krstičevića. Na pitanje novinarke Ivane Pezo Moskaljov da li je znao da su pripadnici njegova osiguranja koristili službena vozila u privatne svrhe, Banožić je potvrdio:

„Onog trena kad sam čuo za to, ta osoba je udaljena, ima stegovni postupak, dalje neka tijela rade svoje, ali ne toleriram takvo ponašanje. Ja nikad nisam koristio službeni auto u privatne svrhe“.

Istrage o padovima helikoptera OH-58D i padu školskog aviona ZLIN su završene, a letjelice su tehnički bile ispravne, potvrdio je ministar obrane.

Jučer je američki predsjednik Biden govorio o uvođenju obaveznog cijepljenja protiv bolesti COVID-19 za sve pripadnike američkih Oružanih snaga. Razmišlja li se i kod nas o nečem sličnom?

„Svi vojnici koji odlaze na mirovne misije, operacije, zadaće, vježbe, bilo tko tko nosi odgovornost na nekoj zadaći, bi trebali biti cijepljeni, i to je ono što i Amerikanci traže, a u konačnici to je ovo što i Hrvatska vojska ima. Imamo situacije gdje prihvaćaju, a imamo situacije gdje ne prihvaćaju. Ono što je loše isprezentirano da je netko naredio cijepljenje. Ne. Mi smo izdali zapovijed da se organizira cijepljenje. Što znači da vas kao vojnikinju pozivam da se cijepite, a vi se izrazite da li želite ili ne želite. Dakle, dana vam je mogućnost. Ali isto tako, sutra ako kažemo – ‘Moramo ići u mirovnu misiju ili operaciju, bilo koju operaciju ili zadaću’ – ja znam da ja na vas ne mogu računati“,

odgovorio je Banožić.

Ministar obrane izbjegao je odgovoriti na kritike o svom neiskustvu u zahtjevnom obrambenom resoru, ali je zato za kraj razgovora poručio: „Ono što želim, rekao sam, završiti mandat upravo na način kako sam ga i započeo – časno i pošteno, i to očekujem od svih suradnika u mom okruženju“. Na upit hoće li mu mandat završiti ranije, Banožić je ponovio: „Časno i pošteno, pa dokle traje!“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.