Anušić traži NATO-raspravu o ruskim saveznicima u regiji

 

Završnom press-konferencijom glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga završio je dvodnevni sastanak ministara obrane NATO-članica u Bruxellesu. Sastanak je imao dva dijela – u srijedu, 14. veljače, sastala se Kontaktna skupina za obranu Ukrajine, popularno nazvana „Ramstein“,  a drugog dana, 15. veljače, održan je sastanak ministara obrane NATO-a, te Vijeće NATO-Ukrajina. Oba dana protekla su u najavi budućeg summita NATO-a, planiranog za srpanj ove godine u Washingtonu.

Hrvatski ministar obrane Ivan Anušić bio je vrlo aktivan, te je predložio da se na summitu razgovara o jednoj vrlo ozbiljnoj stvari koja se događa u hrvatskom okruženju, a bitno utječe i na Lijepu našu.

„Hrvatska želi osvijestiti države članice o jednoj temi – a to je tema hibridnog rata deklariranih i nedeklariranih saveznika Rusije koji funkcioniraju i egzistiraju ovdje na području jugoistoka Europe i znamo o kojim potezima govorimo. Osvješćivanje NATO članica, naših saveznika o ovoj ozbiljnoj temi je vrlo važno. Hibridni ratovi koji se ovdje vode, a koji su produžena ruka politike ruske agresije na Ukrajinu moraju se osvijestiti i moraju se povlačiti drugačiji potezi. Jugoistočna Europa postaje trusno područje u sigurnosnom aspektu”.

Mnogi su u ovoj izjavi prepoznali najvećeg ruskog saveznika u jugoistočnoj Europi – Srbiju i njenog prirepka Republiku Srpsku, čiji čelnici nimalo ne kriju nastavak bratskih odnosa s Ruskom Federacijom. No njihovo djelovanje uvelike utječe na stabilnost i politčku scenu u BiH, te Crnoj Gori, zbog čega cijela regija počinje izazivati zabrinutost u EU i NATO-u. No ministar Anušić klonio se direktnog upiranja prstom, već je samo naznačio:

„Zna se o kome govorimo i o kojim njihovim potezima govorimo. Mislim da je to izuzetno ozbiljna tema koja u ovom trenutku nije dovoljno osviještena ni u javnosti ni kod saveznika u NATO-u”.

Istaknuo je da se s takvim djelovanjima mora obračunavati, drugačije komunicirati i povlačiti poteze koji će onemogućiti spomenute ruske saveznike da to rade: „Drugim riječima rečeno, da ne mogu sjediti na dvije stolice”.

Na marginama NATO sastanka ministara obrane, Republika Hrvatska je s 15 zemalja članica i Velikom Britanijom potpisnik Pisma namjere koje se odnosi na bržu i jednostavniju nabavu streljiva. Govoreći o benefitima potpisivanja ovog Pisma namjere, Anušić  je rekao da je potrebno jačati vlastitu proizvodnju naoružanja i streljiva te osnažiti vlastitu industriju i na to je stavljen naglasak na današnjem sastanku.

„Sve zemlje NATO-a moraju ojačati vlastitu proizvodnju streljiva, tako i Hrvatska. Hrvatska vojska je opremljena našim naoružanjem i opremom i trebamo poticati vlastitu proizvodnju, imamo potencijala i tu vidimo ogromnu priliku za hrvatsku obrambenu industriju”.

Tako se stara, ali nikad realizirana ideja o izgradnji tvornice streljiva ponovno aktualizira.

 

*Photo: NATO

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.