Agencija Alan ostala bez zemljišta za tvornicu streljiva

 

Hrvatska dobiva tvornicu streljiva!
Proizvodit će se 100 milijuna komada streljiva godišnje!
Otvorit će se barem 100 radnih mjesta!

Svi ti novinski naslovi krasili su vijest da je početkom kolovoza 2019. godine Vlada dokapitalizirala Agenciju Alan darujući joj nekretninu bivše raketne baze u Kerestincu kako bi se tamo izgradila prva moderna hrvatska tvornica streljiva. Danas, godinu i 8 mjeseci kasnije – vidi vraga, baš kada je prema ondašnjim najavama trebala kretati probna proizvodnja – Agencija Alan ostala je bez spomenute nekretnine i tako vjerojatno do daljnjega stavila točku na projekt izgradnje tvornice streljiva. Na današnjoj 53. sjednici Vlade ministri su jednoglasno potvrdili ovu odluku koja se kao 11. točka dnevnoga reda službeno zove – „Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o davanju suglasnosti za unos u temeljni kapital trgovačkog društva Agencije Alan d.o.o., Zagreb, nekretnina u k.o. Stupnik, bivše vojne nekretnine ‘Skladište šuma Kerestinec’“. Dok je 2019. godine tadašnji ministar državne imovine Mario Banožić obrazlagao „Alanove’ planove za Kerestinec i dodjelu zemljišta, danas je o izjalovljenim obrambenim planovima Vladu izvijestio ministar graditeljstva Darko Horvat:

 „Na sjednici održanoj 1. kolovoza 2019. donijela je odluku o davanju suglasnosti za unos u temeljni kapital trgovačkog društva „Agencije Alan d.o.o.“, Zagreb – nekretnina u katastarskoj općini Stupnik, koje u naravi predstavljaju bivšu vojarnu „Skladište šuma Kerestinec“, ukupne površine 141.348 metara kvadratnih, procijenjene vrijednosti 3.950.000 kuna. Temeljem donesene odluke, od 1. kolovoza 2019., Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i društvo „Agencija Alan d.o.o.“ nisu sklopili ugovor. Ministarstvo obrane Republike Hrvatske dostavilo je očitovanje, od 4. rujna 2020., iz kojeg proizlazi da društvo „Agencija Alan d.o.o.“ proizvodnju naoružanja i vojne opreme ne planira obavljati na predmetnim nekretninama, već razmatra drugu, alternativnu lokaciju. Temeljem navedenog, predlažemo Vladi Republike Hrvatske stavljanje izvan snage predmetne odluke.“

Rimčev kampus i rubni dio šume nekadašnje raketne baze (lijevo) (izvor: Rimac Automobili)

Za razliku od „Alana“ koji nije uspio iskoristiti bivšu raketnu bazu u Kerestincu, općina Stupnik već ima razrađeni plan – temeljem izmjena i dopuna Prostornog plana, ova je nekretnina određena kao prostorna cjelina „izdvojena građevna područja izvan naselja“, neizgrađeno te planirano za gospodarsku namjenu – proizvodna i/ili poslovna, gdje se planira osnivanje poduzetničke zone. U prilog tome ide i činjenica koja se naglašavala i u kolovozu 2019. – bivša raketna baza i nesuđena tvornica streljiva nalazi se na kilometar udaljenosti od kampusa Mate Rimca. No Rimac i njegova tvrtka Rimac Automobili projekt kampusa predstavili su prije točno dva dana (u ponedjeljak, 12. travnja), uz najavu useljenja za dvije godine. Za to vrijeme, Agenciji Alan oduzeta su prava na zemljište koje je dobila, pa ona sad kao razmišlja o nekom drugom (kojem nema detalja, a vjerojatno neće tako skoro ni biti). Time onda, u praksi, nije provedena ni faktična dokapitalizacija Agencije Alan, o kojoj se te 2019. govorilo.

Ivica Nekić, direktor Agencija Alan, jutros na predstavljanju nove kacige Šestan-Buscha

Vlada RH je te 2019. godine, prilikom dodjele nekretnina u Kerestincu za potrebe tvornice streljiva, taj projekt nazvala „strateški važnim“. Tadašnji ministar obrane Damir Krstičević godinama ranije najavljivao je da će tvornicu streljiva graditi Izrael kao novi hrvatski strateški partner, a zemljište je Agenciji Alan dodijeljeno sedam mjeseci nakon što je posao kupovine aviona F-16 Barak od Izraela skandalozno propao. Ivica Nekić, direktor Agencija Alan, izjavio je 1. kolovoza 2019. za Jutarnji list da „očekuje već sljedeći mjesec raspisivanje natječaja za investitora“. Planiralo se tada i da bi država uložila oko 10 milijuna kuna u obnovu komunalne infrastrukture i sigurnosne sustave, dok bi budući investitor izgradio i opremio tvornicu za proizvodnju streljiva. Pritom, investitor bi nekretninu dobio u dugoročni najam, na maksimum 50 godina. No danas se saznalo da spomenuta nekretnina u Kerestincu nikada uopće nije ni bila unesena u temeljni kapital Agencije Alan, kao i to da je nepunih godinu dana nakon Vladine odluke o dodjeli zemljišta svima već bilo jasno kako se u Kerestincu neće graditi nikakva tvornica streljiva.

U posljednjih godinu dana izgradnju tvornice streljiva ponovno se počelo sramežljivo povezivati s karlovačkim HS Produktom, no prema izjavama Željka Pavlina za Hrvatski vojnik iz srpnja prošle godine – „Interes HS Produkta postoji ako bi streljivo potencijalne tvornice u Republici Hrvatskoj bilo konkurentno (cijenom i kvalitetom) streljivu koje trenutačno koristimo u vlastitom proizvodnom procesu. U tom je smislu HS Produkt spreman i dalje biti uključen u taj projekt te pomoći ne samo u njegovoj realizaciji nego i u plasmanu streljiva za svoje potrebe te za postojeće korisnike svojih proizvoda“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.