Afera “kamioni”: vještaci po starom

 

Ispitivanje svjedoka u novom suđenju za slučaj „kamioni“ približilo se kraju. Jučer su se na Županijskom sudu pojavili Smiljana Josipović, neovisna financijsko-računovodstvena vještakinja, te grupa vještaka s Prometnog fakulteta predvođena Zdravkom Bukljašem. Iako je upravo Vrhovni sud zbog neslaganja vještaka i uvažavanje hipotetske mogućnosti da je MORH mogao kupiti i povoljnije kamione srušio prvu presudu Rončeviću i Bačiću, ni USKOK ni obrana nisu iskoristili današnje ročište za postizanje dodatnih golova. Tako je Smiljana Josipović ostala pri svom nalazu i iskazu iz rujna 2010. godine.

Na pitanje USKOK-a što je bio zadatak njene ekspertize, Josipović je odgovorila da se radilo o 3 osnovna zadatka: (1) temeljen dostupne natječajne i ponudbene dokumentacije u 1. nadmetanju po pozivu ustanoviti tko je bio najpovoljniji ponuđač temeljem navedene najpovoljnije cijene, te da li su cijene navedene u ponudi sadržavale PDV, (2) u odnosu na odluku ministra iz prosinca 2004. – ustanoviti koliko bi iznosila nabava 44 vozila po kriteriju najniže cijene iz prethodnog pozivnog natječaja, te (3) u odnosu na 39 kamiona za koje je sklopljen ugovor 28. prosinca 2004. godine – ustanoviti koliko bi stajala nabava tih vozila. U svom prvom nalazu iz 2010. godine vještakinja Josipović iznijela je da je ponuda Eurokamiona za 39 nebojnih motornih vozila bila tek treća po vrijednosti – iza Automehanike i MAN Importera, ili u brojkama: Eurokamionova cijena od 23.449.065 kn bila je za 14.325.301 kn skuplja od ponuđene cijene Automehanike, te 10.245.707 kn više od ponude MAN-a. No Josipović je uspoređivala samo cijene, bez uzimanja u obzir tehničke karakteristike vozila, pa je tako u vještačenje uključila Automehaniku, koja je zbog nepotpune dokumentacije isključena iz nadmetanja. S takvim nalazom u prvom postupku nije se složio odvjetnik drugooptuženog Ive Bačića, Ivo Farčić, smatrajući ga irelevantnim i neupotrebljivim, a i jučer je ostao pri istoj tvrdnji.

Vještakinja Josipović spomenula je i tvrtku Agro Grom, koja je na prvom natječaju za 36 vozila tražila 30.264.883 kn, što je bilo za oko 2 milijuna manje od ponude Eurokamiona za isti broj vozila. Na pitanje da li je Agro Gromova ponuda bila s PDV-om ili bez njega, Smiljana Josipović rekla je da je bila iskazana bez PDV-a, ali je naknadno iz iskaza vlasnika tvrtke Pavla Groma ustanovila da PDV ipak bio uključen. Pitanje USKOK-a o tome koliko se vozila moglo nabaviti da se u prvom nadmetanju primijenio kriterij najniže cijene za sve kategorije vozila, uz popust od 3%, zbunio je vještakinju. Ona je izračunala da je nabavna cijena za 76 vozila iznosila nešto više od 38 milijuna, odnosno uz 3-postotni popust – 37.687.668 kn. Koliko se vozila moglo nabaviti za tu cijenu – Josipović nije odgovorila, ali pretpostavlja da se moglo nabaviti barem jedno vozilo manje (u odnosu na traženih 76), dodavši kako je svejedno budući da tih novaca nije bilo.

Predstavnike USKOK-a nadalje je zanimalo jesu li cijene u ponudama bile – tržišne cijene. Vještakinja Josipović potvrdila je da jesu, i to u oba slučaja: i u prvom natječaju, i u trenutku zaključenja ugovora. Svoje je mišljenje temeljila na tome da je između davanja ponuda i konačnog ugovaranja prošlo vrlo malo vremena, tijekom kojeg se nisu dogodile oscilacije na tržištu, a niti oscilacije u vrijednosti eura. Štoviše, u listopadu 2004. vrijednost eura iznosila je 7,54 kn, a u prosincu iste godine – 7,57 kn. Uz to, ponuđači u svojim ponudama daju opciju prema kojoj ponuđene cijene vrijede 90 dana (a prema zakonu se ne smije staviti trajanje kraće od 60 dana).

Svojevrsni predstavnik grupe vještaka s Prometnog fakulteta, odnosno voditelj tima Zdravko Bukljaš, ponudio je vlastito viđenje tržišne cijene. Po njemu, tržišna cijena je isključivo cijena za rabljeno, staro vozilo, dok za vozilo koje se nabavlja „direktno, ispod čekića“ nema tržišne cijene, već nju formira sam prodavač. Poput svoje prethodnice, i Bukljaš je ponovio osnove nalaza iz 2010. godine, prema kojem je MAN-ovo vozilo bilo najbliže zahtjevima iz natječaja, jer je zadovoljavalo 3 od 5 postavljenih kriterija.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.