Afera “kamioni” – negativnim izvješćem o nabavi do degradacije?

 

Svjedočenjem Jerka Vranjkovića, člana Povjerenstva za nabavu nebojnih motornih vozila, i Radmila Jaska, (bivšeg) načelnika Odjela za inspekciju u Glavnom inspektoratu obrane, jučer je nastavljeno ponovljeno suđenje Berislavu Rončeviću i Ivi Bačiću. Vranjković je te 2003/2004. godine, kao djelatnik Odjela za promet u Upravi za logistiku GS OS RH, sudjelovao u izradi kriterija za formiranje zahtjeva za nabavu vozila – temeljem čega je postao i član Povjerenstva za nabavu, koje se prije svoga raspuštanja sastalo svega 3-4 puta (i u kojem ga je za to vrijeme zamijenio već ranije saslušani pukovnik Štefiček). U svome iskazu Vranjković je potvrdio iskaze nekih ranijih svjedoka, kako je nabava proistekla iz obveza u hrvatskom članstvu u Partnerstvu za mir, odnosno za potrebe hrvatskog sudjelovanja u međunarodnim mirovnim misijama.

Na posljednjem sastanku Povjerenstva pravnik Eljuga postavio je pitanje o daljnjem sudjelovanju MAN-a, odnosno može li tvrtka koja je protiv MORH-a podigla tužba u vrijednosti od 120 milijuna kuna uopće sudjelovati u natječaju. Naime, u doba spomenutog natječaja i rada Povjerenstva, MAN je od MORH-a tražio odštetu za svoja vozila mobilizirana tijekom Domovinskog rata (na koju je temu nakon više godina, došlo i do nagodbe za bitno manji ukupni iznos novaca). Iako je Povjerenstvo za nabavu bilo raspušteno prije no što se na ovo pitanje pravnika Eljuge odgovorilo, Pravna služba MORH-a očitovala se kako ne postoje formalne prepreke za MAN-ovo sudjelovanje u natječaju za nabavu motornih vozila 2004. godine.

Nedostaci MAN-a: tužba protiv MORH-a i nestandardno gorivo

Vranjković je, zajedno s još nekoliko svojih kolega (Zdravkom Happom, Dinkom Mikulićem, Mijom Knezovićem i Alojzom Matijašićem), bio član ranije formiranog povjerenstva koje je ocjenjivalo jedno vozilo MAN pristiglo na testiranje u OS RH. To je vozilo testirano u 2 postrojbe (topničkoj i logističkoj), i uočeni su određeni nedostaci, djelomično uklonjeni u hodu. U konačnici, vozilo je dobilo prolaznu ocjenu, te ga je, sukladno odredbama iz ugovora potpisanog s Auto Hrvatskom, MORH otkupio od tvrtke MAN Importer. Vranjković je sucu Željku Horvatoviću kazao i kako je naknadno pronašao presliku dopisa koji je MAN dostavio voditelju povjerenstva Zdravku Happu o gorivu koje koriste MAN-ovi kamioni. Po Vranjkoviću, upravo je gorivo tu bilo veći nedostatak nego nosivost kamiona – za razliku od drugih kamiona koji u mirovnim misijama koriste standardizirano NATO-gorivo F34, MAN-ovi kamioni to gorivo mogu koristiti kratkotrajno i samo u slučajevima krajnje nužde.

Pri formiranju TT-zahtjeva za natječaj o nabavi nebojnih motornih vozila, Odjel za promet Uprave za logistiku tražio je nosivost kamiona od 4 do 5 tona, dok je Služba za razvoj, opremanje i modernizaciju (SROM, kojoj je tada na čelu bio general Slaven Zdilar) insistirao na nosivosti od 5 tona za sva vozila u toj kategoriji. SROM se pozivao na Studiju o unifikaciji i tipizaciji motornih vozila u OS RH iz 2000. godine, koja na temelju analiza nekoliko europskih zemalja-članica NATO-saveza pokazuje da se u mirovnim misijama prevoze sve teži i sve veći tereti, te da vozila od 4 tone prerastaju u kategoriju nosivosti od 5 tona. Vranjković je, tvrdi, prihvatio mišljenje SROM-a, smatrajući kako treba dati prednost vozilu s većom nosivosti, vodeći se idejom „više je bolje“. No ne sjeća se da su na tih nekoliko sjednica Povjerenstva uopće stigli raspravljati o nosivosti, budući su se takvi detalji tek trebali utvrditi u daljnjoj, detaljnoj raspravi do koje nije došlo zbog poništenja natječaja i raspuštanja Povjerenstva. Inače, na natječaju je MAN-ova ponuda bila najpovoljnija, jer je iznosila oko 68 posto od ukupno cijene nabave.

Tužitelji USKOK-a: Ksenija Pavić i Darko Žegarac

Tužitelji USKOK-a: Ksenija Pavić i Darko Žegarac

SROM je Povjerenstvu predložio i objedinjavanje nabave nebojnih motornih vozila i vozila za sustav veze. SROM i Uprava za veze tražili su nabavu oko 20 vozila za sustav veze, dok je Odjel za promet Uprave za logistiku tražio da se svakako nabavi 12 kamiona s ceradom i 3 autocisterne. Tih 15 vozila udovoljavalo je sumi od 21 milijun kuna, predviđenoj u proračunu, koliko je Uprava za logistiku i dobila za potrebe nabave. Vranjković je svoje svjedočenje zaključio izjavom kako su ta, tada nabavljena vozila „jedino što danas još vrijedi u OS RH“. U jučerašnjem iskazu Vranjković je svoje tvrdnje potkrijepljivao pokazivanjem određenih dokumenata, što je u jednom trenutku izazvalo protivljenje USKOK-ove zamjenice Ksenije Pavić: „Nemojte, jer ću Vas onda morati pitati otkud Vam klasificirani dokumenti!“ No Vranjković se nije dao smesti, odgovorivši kako su za potrebe istrage skinuti stupnjevi tajnosti sa svih dokumenata Uprave za logistiku.

Radmilo Jasak: degradiran u Knin na mjesto brigadira, pa u taj čin onda i promaknut

Jednako zanimljivo, ako ne i zanimljivije, bilo je pojavljivanje sljedećeg svjedoka, Radmila Jaska, tadašnjeg načelnika Odjela inspekcije u Inspektoratu obrane, kojem je te 2004./2005. na čelu bio general Jozo Miličević. Sukladno svom godišnjem planu rada, Inspektorat redovno kontrolira javne nabave za potrebe MORH-a i OS RH, uzimajući po nekoliko uzoraka iz svih kategorija nabava (nabave velike, srednje i male vrijednosti). Ojdana Žužul, tadašnja načelnica Službe za ugovaranje i nabavu u MORH-u, izvijestila je Inspektorat o svim provedenim postupcima javne nabave, nakon čega su djelatnici Inspektorata utvrdili određene nepravilnosti u slučajevima nabava prehrambenih artikala i onih za potrebe HRZ-a. Što se nabave kamiona tiče – čiju kontrolu je izričito naredio tadašnji Glavni inspektor Jozo Miličević – u početku je utvrđeno da je natječaj proveden korektno. Utvrđeno je i poništenje natječaja, te novi ugovor utemeljen na izravnoj pogodbi. No, mišljenje Inspektorata (u konzultaciji s Ministarstvom financija) bilo je da natječaj ipak nije morao nužno biti poništen – već se tijekom njegovog provođenja, u hodu, mogao smanjiti ili broj vozila, ili su se mogla rebalansirati novčana sredstva.

Međutim, bilo je prilično čudno da dokumentacije o nabavi kamiona izravnom pogodbom nije bilo među ostalom dokumentacijom o javnim nabavama, pohranjenom u Službi za ugovaranje i nabavu. Djelatnica Službe, gđa Stipić, inspektorima je rekla da tih ugovora nema jer Služba nije ni provodila taj postupak nabave, što je bilo više nego smiješno jer su svi znali da su kamioni kupljeni, a i mediji su naveliko o tome pisali. Jedina dokumentacija pronađena u Službi za ugovaranje i nabavu odnosila se na poništeni natječaj, a u izvješću Ojdane Žužul pisalo je da tijekom 2004. kamioni nisu nabavljeni zbog nedostatka financijskih sredstava.

U pripremi nadzora nabave kamiona, u ožujku 2005. godine, Jasak je o nekim okolnostima tog posla želio razgovarati s djelatnicima Vojne sigurnosne agencije (VSA, koja je u kolovozu 2006. preimenovana u današnju VSOA) i Pravne službe MORH-a, no obojica su mu rekli da se radi o „državnoj tajni“, zbog čega mu ne mogu ništa reći. Dokumentaciju o poslu sklopljenom izravnom pogodbom inspektori nisu nikada pronašli, pa su uspoređivali podatke iz dokumentacije o poništenom natječaju i javno dostupnih izvora, uglavnom medija. Tako su usporedbom cijena iz ponuda na poništenom natječaju i podataka iz intervjua tadašnjeg ministra obrane Berislava Rončevića, prenesenog na web-stranicama MORH-a, ustanovili razliku u cijeni od čak 14 milijuna kuna. Rončević je u spomenutom intervjuu objavio sve cijene svih vozila po kategorijama, što ga je u konačnici koštalo negativnog izvješća koje je sastavio Radmilo Jasak.

General Mate Obradović, danas u mirovini

General Mate Obradović, danas u mirovini

Jasak je jučer pred sudom ponovio svoje tvrdnje iz ranijeg svjedočenja 2010. godine, o tome kako je zbog tog izvješća degradiran u Inspektoratu i premješten u Knin. Na pitanje prvooptuženog Rončevića je li mu on osobno ikada prijetio, Jasak je, nakon ponešto vrdanja, priznao da takve prijetnje nije čuo od Rončevića, već od Miličevićevog nasljednika na mjestu Glavnog inspektora obrane, generala Mate Obradovića. Obradović mu je, kaže Jasak, jasno rekao da „nema što tražiti u Inspektoratu, jer svojim izvješćem ruši ministra i Vladu“, pa drži da je degradiran na zapovijed generala Obradovića, a kako je do toga došlo – ne zna. U naknadnom pojašnjenju, danom nakon odlaska svjedoka Jaska iz sudnice, Rončević je sucu Horvatoviću rekao kako je 2009. Jasak unaprijeđen u čin brigadira, a do toga je došlo zato što je u postrojbi u Kninu radio na radnom mjestu koje zahtijeva brigadirski čin, pa je teško da se tu radilo o degradaciji.

 

Suđenje Rončeviću i Bačiću nastavlja se sljedećeg tjedna, kada će se na Županijskom sudu pojaviti danas umirovljeni načelnik GS OS RH Josip Lucić.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.