Napad u Nici – treći u godinu i pol

 

Photo: Antoine Chauvel, NYTimesSinoć oko 22:30 na poznatoj Promenade des Anglais u Nici, srcu Azurne obale, dogodio se težak teroristički napad koji je za sada odnio 84 života. Dok su stanovnici Nice i tamo zatečeni turisti izašli na jednu od glavnih šetnica u gradu, kako bi uživali u završnom vatrometu povodom Dana pada Bastille, veliki bijeli kamion zabio se u gomilu i krenuo gaziti sve pred sobom. Prema izjavama svjedoka, a kasnije i policije, kamion je na Promenade des Anglais uletio u punoj brzini, te je gotovo puna dva kilometra vozio cik-cak, ostavljajući za sobom niz mrtvih tijela. Ovako dugačka vožnja demantirala je početna nagađanja kako je moguće da je vozaču pozlilo, dok su sumnje usmjerene prema terorizmu. Prve procjene govorile su o 30-ak mrtvih, ali se taj broj vrlo brzo povećavao – oko ponoći već je bilo više od 70 žrtava, da bi se jutros taj broj popeo na 84 poginuih, više od 100 ranjenih i hospitaliziranih, od čega je čak 54 djece. Ukupno 18 osoba je u kritičnom stanju. Među ubijenima je i zamjenik ravnatelja granične policije u Nici, Jean-Marc Leclerc.

Izvor: Le Monde

Promenade des Anglais vodi od aerodroma do starog dijela Nice, te je pješačka zona, u koju je dozvoljen ulaz samo dostavnim vozilima. Prema do sada poznatim informacijama, upravo je na taj način napadač i ušao u taj dio grada, tvrdeći da dostavlja sladoled. Budući da je u Francuskoj još uvijek na snazi izvanredno stanje, a u tom trenutku na šetalištu se okupio vrlo veliki broj ljudi, bilo bi logično da je kamion pregledan prije ulaska u pješačku zonu. Prema izjavama svjedoka, kamion je najprije vozio sporo, da bi u jednom trenutku ubrzao i počeo gaziti ljude. Nastala je panika, a gotovo odmah reagirala je i policija, trčeći za kamionom i vičući prema gomili – „Bježite, bježite“. Kamion je nakon gotovo pola sata zaustavljen kod hotela „Westminster“, gdje je došlo do kratke razmjene paljbe između policije i napadača, koji je tu konačno i ubijen. Lokalni mediji javljali su da je napadač, prije obračuna s policijom, počeo pucati iz pištolja po gomili, no policija taj podatak još uvijek nije niti potvrdila ni demantirala, već je samo objavila da je napadač „neutraliziran“. Nedugo nakon toga, pojavile su se informacije i o tome da je „kamion bio pun naoružanja i eksploziva“, no policija je te glasine demantirala, tvrdeći da je u vozilu pronađeno tek nešto „lažnog oružja“.

Rano jutros počeli su se otkrivati i neki detalji. Tako se za sada zna da je napadač Mohamed Lahouaiej Bouglel, 31-godišnjak s adresom u Nici. Iako su njegovi dokumenti pronađeni u kamionu, policija još uvijek ne otkriva da li je napadač bio francuski državljanin porijeklom iz Tunisa, ili je Tunižanin samo nastanjen u Nici. Od ranije je poznat policiji zbog sitnog kriminala, koji je prije dva dana iznajmio vozilo u gradiću Saint Laurent du Var, zapadno od Nice. Do sada nije bilo naznaka da je povezan s radikalnim islamistima ili Islamskom državom, pa policija tek treba istražiti da li je djelovao sam, ili iza njega stoji neka od radikalnih organizacija. Snimke s oko 1200 nadzornih kamera navodno su zabilježile putanju kamiona, i to od brda u okolici Nice (gdje je napadač navodno započeo svoj smrtonosni put) pa do krajnje točke, hotela „Westminster“.

Clement MartelZa Nicu i okolicu proglašen je najviši stupanj opasnosti od terorizma, a odmah po napadu predsjednik Francois Hollande vratio se u Pariz iz privatnog posjeta Avignonu, i sazvao krizni sastanak. Upravo je jučer, nekoliko sati prije napada, Hollande objavio da će izvanredno stanje, proglašeno nakon napada na koncertnu dvoranu Bataclan i nekoliko bistroa i stadion u studenom prošle godine, biti ukinuto 26. srpnja. No nakon sinoćnjeg napada, izvanredno stanje produženo je za još 3 mjeseca. Obavještajne službe upozoravaju na mogućnost novih napada. U Francuskoj je proglašena trodnevna žalost, koja počinje sutra, u subotu 16. srpnja, i završava u ponedjeljak, 18. srpnja.

Nakon što je jutros održan još jedan krizni sastanak državnog vrha, francuski predsjednik Hollande i premijer Manuel Valls došli su u Nicu i obišli ranjenike smještene u bolnicama. Antiteroristički odjel pariškog Tužiteljstva otvorio je istragu zbog „ubojstva i pokušaja ubojstva od strane organizirane grupe, koja je povezana s terorističkom organizacijom i u suradnji s kriminalnim terorističkim zločincima.“ Italija je jutros pojačala nadzor granice s Francuskom, kao i Njemačka.

Photo: Eric Gaillard, ReutersZa sada još uvijek nitko nije preuzeo odgovornost za napad. Proteklih mjeseci, sve sigurnosne mjere bile su usmjerene na EURO 2016., pa je ovaj napad u Nici ipak ponešto iznenađujući. No čini se da je početkom ovoga tjedna francuski General Directorate for Internal Security (Direction générale de la sécurité intérieure, DGSI) upozorio na mogućnost novih napada islamskih militanata sa „zamkama u vidu vozila s eksplozivom“. U samo godinu i pol, ovo je treći veliki napad u Francuskoj. Sva tri napada odvila su se u intervalu od po 8,5 – 9 mjeseci, što može biti slučajno ili ne, a val teških i smrtonosnih zločina počeo je u siječnju prošle godine napadom na parišku redakciju satiričnog lista Charlie Hebdo. Potom je u studenom prošle godine izveden niz napada u različitim dijelovima Pariza, pri čemu je najviše žrtava bilo u koncertnoj dvorani Bataclan, a sada se tom nizu pridružio i napad u Nici. Nema sumnje da će i nakon Nice biti proglašene neke nove mjere sigurnosti, no očito je da će borba protiv terorizma zahtijevati i nove pristupe i taktike.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.