Opet teroristički napad u Londonu

 

Samo 12 dana nakon bombaškog napada u Manchesteru, te gotovo dva i pol mjeseca po napadu kod britanskog parlamenta u Westminsteru, London je noćas opet bio metom islamističkog terorizma. Koliko se sada zna, malo iz 10 sati uvečer po lokalnome vremenu, ukupno trojica napadača prvo su iskoristili bijelo teretno vozilo za gaženje prolaznika na južnoj strani poznatog “Londonskog mosta”, da bi onda nastavili pohod hladnim oružjem među gostima obližnjih ugostiteljskih objekata u području tržnice “Borough” u samome centru Londona.

Opće poprište napada (Izvor: The Guardian)

Prve dojave o incidentu na mostu dobile su službe hitne pomoći oko 10:07 sati, da bi oko 10:08 po lokalnome vremenu o događanjima bila obaviještena i tamošnja policija. U brzoj reakciji vatrenim oružjem naoružanih pripadnika Metropolitan policije, te nenaoružane Transportne policije (British Transport Police – BTP), teroristi su bili ubijeni unutar 8 minuta od prvih dojava. Prema aktualnom stanju stvari, ukupne žrtve noćašnjeg napada obuhvaćaju 7 mrtvih i 48 ranjenih osoba – koje su zbrinute širom ukupno 6 londonskih bolnica. Kako izgleda, među žrtvama ima i Francuza, Australaca, Novozelanđana, te Španjolaca – što i ne čudi, budući je područje napada popularno turističko okupljalište – no za sada još nisu objavljeni detalji o identitetu žrtava, kao ni počinitelja.

Ozlijeđeni su ostali ležati na Londonskom mostu (Izvor: The Telegraph)

Prema iskazima svjedoka, bijeli kombi (ne kamion kao u slučaju terorističkih napada u Francuskoj ili Njemačkoj) došao je na Londonski most s njegove sjeverne strane i prije silaska s mosta (procjene kazuju oko 80-100 km/h) krenuo je vijugati na desno te gaziti ondje prisutne prolaznike. Navodno je za upravljačem bila viđena samo jedna osoba, koja je potom zaustavila dostavno kombi-vozilo unutar 90 metara od silaska s mosta – da bi onda iz njega izašla ukupno tri napadača i krenula dodatno tući i zlostavljati već povrijeđene osobe na cesti. Nakon toga, oni su naoružani velikim noževima i sječivima krenuli prema obližnjoj tržnici, sijući strah kroz niz brojnih lokalnih restorana i pubova.

Tržnica “Borough” – mjesto glavnog napada (Izvor: The Guardian)

Jedan od napadača s lažnim pojasom s eksplozivom (izvor: BBC)

Iako je u prvome trenutku izgledalo kako su napadači opremljeni i samoubilačkim pojasevima, policija je na kraju utvrdila da je to bila varka – pojasevi su bili bezopasni, namijenjeni samo dodatnom strašenju žrtava i smanjivanju njihove volje za otporom pred napadima hladnim oružjem. Kako je to oko podneva 4. lipnja opisala britanska premijerka Theresa May: “Naoružani policajci iz sastava Metropolitanske policije i zasebne policije zadužene za ‘City of London’, stigli su na tržnicu Borough vrlo brzo, te su ubili trojicu sumnjivaca. Teroristima su se suprotstavili i ustrijelili ih naoružani pripadnici policije unutar 8 minuta od kada je policija primila prvi poziv u pomoć. Sedam ljudi je umrlo od posljedica napada, uz trojicu sumnjivaca koje je ustrijelila policija. Još 48 osoba se liječi u više bolnica širom Londona“.

Poprište napada neki prolaznici napustili su s rukama u zraku (Photo: Neil Hall, Reuters)

Prema izjavi očevidaca, u drugoj fazi napada (izvedenoj hladnim oružjem) trojica terorista su ostavila iznajmljeno vozilo uz ulicu, nedaleko “The Barrowboy & Banker” puba, gdje su među ostalima ranili i pripadnika Transportne policije, koji se među prvima odazvao u pomoć osobama povrijeđenim motornim vozilom na mostu. Kako izgleda, oni se nakon toga nisu razdvojili, već su krenuli tražiti dodatne žrtve u ugostiteljskim objektima niz ulicu – kada su zabilježeni i njihovi povici “Ovo je za Allaha!“, na čemu se i zasnivaju pretpostavke o njihovoj islamističkoj motivaciji. Sva su trojica na kraju ustrijeljena u prostoru oko obližnjeg “Wheatsheaf” puba, udaljenog oko 190 metara od mjesta ostavljanja vozila. Iako za sada nema podataka o počiniteljima, neki od izvora su spominjali i da je jedan od njih nosio svojevrsni “policijski prsluk”, što bi ukazivalo na njihovo domaće podrijetlo, a još nitko nije preuzeo odgovornost za napad. Na poprište napada izašli su i naoružani, i nenaoružani policajci (pri čemu jedan dio nije tada bio u službi), od kojih je njih četvoro bilo i ozlijeđeno od napadača – brzina njihovog izlaska na teren omogućila je i da oko 80 liječnika bude u stanju jednako brzo izaći na teren te zbrinjavati ranjene.

Stanje uzbune u Velikoj Britaniji

Velika Britanija od kolovoza 2006. objavljuje javne obavijesti o razini opasnosti od terorizma – odvojeno za “međunarodni terorizam”, te “sjevernoirski terorizam”. Svako od ovih mjerila ima po pet razina (niska, umjerena, bitna, neposredna i kritična), koje određuje i objavljuje Joint Terrorism Analysis Centre (JTAC), iz sastava britanske unutarnje sigurnosne službe MI5. Od kraja kolovoza 2014. godine pa sve do 23. svibnja 2017. godine, ta je razina za međunarodni terorizam bila ustrajno označena četvrtom razinom (neposredna opasnost, “severe risk”), da bi po terorističkom napadu u Manchesteru ona na ukupno tri dana bila podignuta i na najvišu petu razinu – kritičnu. U utorak 27. svibnja je mjerilo rizika od međunarodnog terorističkog napada ponovo bilo sniženo na četvrtu razinu – što su neki dijelovi javnosti doživjeli kao propust u nacionalnom sigurnosnome sustavu Ujedinjene Kraljevine.

Danas ujutro je ministrica unutarnjih poslova UK (“Her Majesty’s Principal Secretary of State for the Home Department”) Amber Rudd po tom pitanju izjavila kako je JTAC odlučio danas ne podizati mjerilo razine rizika od terorističkoga napada, nakon aktualnoga napada u Londonu. “Mi ne držimo da postoje dodatni elementi koji bi se nastavili na noćašnji napad. JTAC je donio tu procjenu, te nisu preporučili prelazak na razinu ‘kritično’. Mi ne možemo biti 100 posto sigurni, policija i dalje provodi svoju operaciju, ali ako je JTAC mislio da vani prijeti još napadača koji bi mogli nastaviti provedbu ovoga napada – očekujem da bi oni razmišljali o podizanju tog mjerila. Mi ostajemo na razini ‘neposredno’ jer mislimo da su pohvatali sve glavne počinitelje“. U skladu s tim, a iako su sve velike političke stranke danas suspendirale svoje predizborne kampanje, ministrica Rudd je podržala nesmetano održavanje britanskih parlamentarnih izbora zakazanih za četvrtak, 8. lipnja 2017. godine. Ujedno, ona je izjavila i kako je uvjerena u činjenicu da se tu noćas radilo o radikalnim islamističkim teroristima.

Karakteristike napada i odgovora na opasnost

Nakon izlaska iz kombija, napadači su nastavili pješice prema obližnjoj tržnici

Iako se na prvi pogled tu radi o trećem napadu islamističkih terorista na Veliku Britanije tijekom posljednja tri mjeseca, treba istaknuti i određene razlike jučerašnjeg događanja u usporedbi prema napadu kod Westminstera 22. ožujka ove godine, i bombaškog napada na koncertnu dvoranu u Manchesteru 2. svibnja 2017. godine. Kao prvo, jučerašnji teroristički napad je vidljivo manje složen od onog iz Manchestera. Jučerašnji napadači nisu posebno sintetizirali eksploziv, te s njim onda i konstruirali bombe, već su iskoristili priručna sredstva – bijelo dostavno kombi-vozilo, te hladno oružje. Kako sada izgleda, vjerojatno je i njihova mreža potpore bila uža od one britanskog državljana libijskog podrijetla Salmana Ramadana Abedija. Osim toga, treba naglasiti i činjenicu da mjesto te vrijeme napada nije bilo posebno birano (koncert, trenutak izlaska publike iz dvorane) – već je napad pokrenut na području koje je neprekidno iznimno prometno, s brojnim ugostiteljskim objektima iznimno popularnim među domaćim i stranim turistima. Osim toga, tri napadača se tijekom čitave situacije nisu razdvajala, iako bi njihovo odvojeno djelovanje (možda i s tri vozila, ili na tri odvojene lokacije) zasigurno podiglo nemili učinak čitavog napada. Upravo ovaj element predstavlja i najveću razliku u usporedbi s brojnim drugim islamističkim napadima nedavno izvođenim motornim vozilima i/ili hladnim oružjem (u Nici 14. srpnja 2016. godine, u Berlinu 19. prosinca 2016. godine, ili u samome Londonu, kod parlamenta u Westminsteru 22. ožujka ove godine) – kada se redovito radilo o aktu napadača pojedinca, a ne o grupi počinitelja u istome vozilu.

Tijekom trajanja jučerašnjeg terorističkog napada mnogi su očevici zabilježili povike kojima je policija prolaznike pozivala da bježe, a one u ugostiteljskim objektima da se sakriju – dok je dio prolaznika i odmah bio odveden s područja događanja uz kontrole te držanje ruku u zraku. Spomenuti povici nisu bili znak panike, već dio razrađene taktike postupanja – ne bi li se pažnju javnosti usmjerilo na postupanja koja smanjuju neposredan rizik od povreda ili smrti u napadu što traje oko njih. Što se brže javnost ukloni iz ugroženih područja ili se uspije sakriti, to je veća i vjerojatnost njihove sigurnosti te olakšavanja posla identifikacije počinitelja za naoružane policajce. U ovu su svrhu bili zabilježeni i slučajevi policijskog zaključavanja gostiju u očigledno mirne ugostiteljske objekte, čime je dodatno smanjen potencijalni doseg napadača prema ostalim građanima.

Policija u Barkingu pretražuje stanove potencijalnih terorista (Izvor: BBC)

Aktualnu istragu vodi Counter Terrorism Command (CTC ili SO15) – specijalizirani odjel u sastavu londonske Metropolitanske policije (Metropolitan Police Service), nastao u listopadu 2006. godine spajanjem obavještajnih, operativnih i istražnih sposobnosti prijašnjih Antiterorističkih (SO13) i Specijalnih odjela (SO12) policije. Prema javljanju pojedinih medija, sva trojica napadača su identificirani, iako o tome još nije i izvještena šira javnost, a danas iza 14 sati Metropolitanska policija dala je i službenu izjavu o napretku istrage noćašnjega napada, u kojoj se kaže: “Djelatnici iz sastava Antiterorističkog zapovjedništva Metropolitanske policije su ovoga jutra, u nedjelju 4. lipnja, uhitili 12 osoba u Barkingu, istočni London, vezano uz jučerašnje incidente na prostoru Londonskoga mosta te tržnice Borough. Pretrage niza objekata u Barkingu se nastavljaju“. U Barkingu su danas izvedene i kontrolirane eksplozije – tijekom policijske pretrage stana barem jednog od tri potencijalna noćašnja napadača.

Za kraj, spomenimo i da je Barking prigradsko naselje Londona, niske gustoće stanovništva te iznimne raznolikosti (Pakistanci, Bangladešani, Indijci, bijeli i crni građani UK). Radi se tu o negdašnjoj lokaciji termo-elektrane i tvornice automobilske industrije, koju se zadnjih godina pokušava urbano regenerirati. Ovo je naselje u istočnom Londonu ima visok udio stanovništva muslimanske vjere (preko 40 posto), a navodno je na glasu i po svojim lokalnim islamističkim radikalima.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.