EP pozitivno o Srbiji i Kosovu

13. plenarna sjednica Europskog parlamenta prošla je s priličnim pohvalama za regiju

Sa samo 59 glasova „protiv“, a 542 „za“, Europski parlament izglasao je jučer „Rezoluciju o napretku Srbije u europskim integracijama“. Iako su se u dvodnevnoj raspravi čule i kritike, prvenstveno zbog reforme pravosuđa, položaja medija i odnosom prema nacionalnim i seksualnim manjinama, europarlamentarci su ipak premoćnom većinom usvojili Rezoluciju u kojoj stoji da bi EU trebala što prije započeti pregovore, pod uvjetom da Srbija nastavi s provođenjem reformi i borbom protiv korupcije. U Rezoluciji se posebno podcrtava nužnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i obaveza da skorašnji parlamentarni i lokalni izbori budu pošteni.

Najbitniji dio Rezolucije tiče se upravo izbora zakazanih za 06. svibnja. Europski parlament pozvao je vlasti u Srbiji da NE organiziraju lokalne izbore na području sjevernog Kosova. Taj je amandman, jedan od ukupno 12 usvojenih, „skuhao“ izvjestitelj EP za Srbiju, Jelko Kacin, a u njegovom obrazloženju piše da bi raspisivanje lokalnih izbora bilo „suprotno međunarodnom pravu i Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN 1244“. Na ovu UN-ovu Rezoluciju Srbija se poziva svaki put kada su na dnevnom redu kosovska pitanja, pa je ona postala i sastavni dio fusnote kojom se Kosovo predstavlja na regionalnim skupovima.

Dogovorom između Srbije i Kosova od 24. veljače ove godine, Kosovo se na regionalnim skupovima obavezno piše sa zvjezdicom, oznakom za fusnotu s tekstom – „Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa, u skladu je s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN i odlukom Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova“. Grupa europskih parlamentaraca amandmanom je zatražila da se Kosovo i u dokumentima Parlamenta od sada piše s fusnotom, što je većina njihovih kolega odbila, pa je amandman propao. S druge strane, zanimljivo je da Ujedinjeni narodi Kosovo pišu upravo sa zvjezdicom. Treba napomenuti da se ovo pitanje nije pokazalo spornim samo u raznim međunarodnim institucijama, koje ga polagano rješavaju, već i u regiji te samoj Srbiji – gdje rasprave o fusnoti bjesne punom žestinom od samog donošenja Sporazuma o regionalnome predstavljanju.

Europski je Parlament požurio pet članica EU koje još uvijek nisu priznale Kosovo da to učine što prije, a apelirao je i na Međunarodni olimpijski odbor da omogući kosovskim sportašima samostalan nastup na skorašnjim Olimpijskim igrama u Londonu.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.