EK nezadovoljna pravosudnim reformama u Bugarskoj i Rumunjskoj

Europska komisija još je uvijek nezadovoljna provedbom reformi pravosuđa i borbom protiv korupcije u Bugarskoj i Rumunjskoj, piše u danas objavljenom redovnom godišnjem izvješću o napretku te dvije zemlje. Osim toga, Bugarska bi morala pojačati i borbu protiv organiziranog kriminala.  Ubrzanje reformi pravosuđa i jačanje borbe protiv korupcije neke zemlje EU, a Francuska i Njemačka prije svih, postavile su kao politički uvjet za ulazak Bugarske i Rumunjske u schengensku zonu.

Inače, u istraživanju koje je ove zime proveo Centar za istraživanje demokracije, oko 10 posto Bugara  priznalo je da je potkupljivalo administraciju, a najveći postotak “potkupljivača” je u Sofiji, čak 34,8 posto.  Čak 16 posto ispitanika iz svijeta gospodarstva priznalo je da je sudjelovalo u korupcijskim aktivnostima u toku prošle godine, a 27 posto anketiranih je izjavilo da su bili pod pritiskom administracije.
U toku ove godine osnovni izazov bugarske antikorupcijske politike je taj što korupcija u velikoj mjeri prolazi nekažnjeno, naročito u visokim krugovima vlasti, smatraju iz Centra za istraživanje demokracije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.