Bugarska i Rumunjska ostaju van Schengena

Bugarska i Rumunjska ni ovoga tjedna nisu uspjele ući u schengensku zonu, a odluka o njihovom pristupanju tom bezgraničnom prostoru odgođena je do daljnjega. U proljeće su Bugarskoj i Rumunjskoj veliko NE izrekle Francuska i Njemačka, postavljajući im kao glavni uvjet bržu provedbu pravosudnih reformi, te istinsku i jaču borbu protiv korupcije. Sada su se usprotivile Nizozemska i Finska, ne pristajući čak niti na kompromisni poljski prijedlog. ‘Moramo biti posve sigurni da se u potpunosti provode schengenska pravila,  posebice što se tiče borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala’, pojasnio je  nizozemski ministar za imigraciju Gerd Leers.

Poljaci, kao trenutno predsjedavajući Europskom unijom, predlažu postupni ulazak Bugarske i Rumunjske u schengensku zonu – prva faza odnosila bi se na ukidanje graničnih kontrola u zračnim i morskim lukama do  kraja listopada ove godine, a druga faza – odluka o otvaranju kopnenih granica – bila bi na dnevnom redu tek sljedeće godine. No s obzirom na jasno protivljenje Nizozemske i Finske, taj svoj kompromis najvjerojatnije neće čak ni pokušati ugurati na dnevni red summita šefova država ili vlada EU-a, zakazan za 17. i 18. listopada.

Poljaci su ovo najnovije odbijanje proglasili “posljedicom krize povjerenja u Uniji”, dok su Rumunji najavili da razmišljaju o tužbi pred Europskim sudom pravde, tvrdeći da su  ispunili sve tražene kriterije, te da se iz političkih razloga krše europski  zakoni. Bugari se još nadaju da bilateralni razgovori s članicama EU mogu nešto promijeniti prije summita, ili da bi odluka o njihovom pristupanju mogla biti donesena na izvanrednom sastanku ministara. Za Bugarsku je ovo posebno važno pitanje, budući ih 23. listopada očekuju lokalni i predsjednički izbori. Glavni opozicijski kandidat za predsjednika države, Ivailo Kalfin, upozorio je birače da će Bugarska postati izolirana nastavi li slijediti strategiju trenutnog ministra vanjskih poslova, Nikolaja Mladenova.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.