Csaba Hende više nije ministar obrane Mađarske

 

Kako donosi službena internetska stranica mađarske Vlade, danas u 19 sati službeno je objavljeno da je dosadašnji mađarski ministar obrane Mađarske Csaba Hende podnio ostavku na svoju dužnost. O odlasku s dužnosti mađarskog političara kojeg hrvatska stručna javnost prvenstveno pamti po prošlogodišnjim izjavama o mogućem mađarskom čuvanju zračnog prostora RH, Vlada u Budimpešti tek je kratko priopćila:

„Ministar obrane Csaba Hende podnio je ostavku, Vladin centar za informiranje obavijestio je mađarsku novinsku agenciju MTI. Prema objavljenim informacijama, u ponedjeljak je zasjedao Vladin Kabinet za nacionalnu obranu koji je razmatrao i situaciju s ilegalnim imigrantima. U sklopu toga, oni su saslušali i izvještaj o napredovanju izgradnje privremene granične sigurnosne ograde uzduž južnih granica Mađarske sa Srbijom. Nakon sastanka, ministar obrane Csaba Hende uručio je premijeru svoju ostavku, koju je Viktor Orban i prihvatio. Čelnik Vlade zatražio je od Istvana Simicskoa da preuzme dužnost ministra obrane.“

Hende je dužnost ministra obrane obavljao od 29. svibnja 2010. godine, a na tom mjestu ga je nasljedio István Simicskó, inače član vladajuće koalicije Fidesz – Kršćanski demokrati. Novi ministar obrane Mađarske u trećoj vladi Viktora Orbana rođen je 29. studenog 1961. godine, doktor je pravnih znanosti i nositelj PhD s nacionalnog vojnog sveučilišta “Zrinyi Miklos”. On je od 2012. u mađarskoj Vladi bio državni tajnik zadužen za sport u Ministarstvu ljudskih resursa, mladih i sporta, a prije toga (od 2010. do 2012. godine) i tzv. parlamentarni tajnik u tamošnjem Ministarstvu obrane. István Simicskó za sebe voli istaknuti i bavljenje Leung Ting školom istočnjačke borilačke vještine Wing Tsun, u kojoj je nacionalno priznati instruktor.

Mediji spekuliraju kako je upravo sporost izgradnje granične ograde bila presudna za naglu ostavku ministra Csabe Hendea, budući da je taj posao bio u nadležnosti njegovog, obrambenog resora. Naime, usprkos najavama kako će oko 4 metra visoka propisna ograda biti sagrađena uzduž kompletne granice Mađarske i Srbije, danas većinu od njenih 175 kilometara prati tek labava pregrada od povezanih kolutova bodljikave žice – dok je prava ograda postavljena tek na nekoliko kraćih odsjeka granice. Razlog za ovu improvizaciju prije svega je u igranju s rokovima dovršenja građevinskoga posla, u koje se upustio mađarski premijer Orban. Iako se prvotno najavljivalo da će ozbiljna granična ograda biti dovršena do kraja mjeseca studenog ove godine, Orban je u srpnju taj rok skratio na 31. kolovoza – što očigledno nije bilo dovoljno vremena za propisni dovršetak tog velikog planiranog posla. Kako bilo da bilo, ministar nadležan za opisane granične radove bio je baš Csaba Hende – koji je danas postao ujedno i prvom ozbiljnom političkom žrtvom europskog problema s aktualnim valom izbjeglica na tzv. Balkanskoj ruti.

Pa ipak, zanimljivo je uočiti kako sve to najvjerojatnije ne znači i kraj problematičnog odnosa mađarskog obrambenog resora i tamošnjih nacionalnih graničnih pojasa, budući se iz mađarskih medija saznaje kako se posljednjih dana upravo sam premijer Orban izričito zalagao i za razmještaj mađarske vojske na granicu sa Srbijom.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.