Atentat na slovačkog premijera!

 

Malo nakon 14:30 sati dobili smo informaciju o ustrijeljenom muškarcu u Handlovi. Po 59-godišnjeg pacijenta poslali smo spasilački  helikopter. Intervencija je u tijeku“, objavio je danas oko 15 sati Operativni centar Hitne medicinske pomoći Slovačke Republike. Zamjenik predsjednika Nacionalne skupštine Slovačke Republike Luboš Blaha iz stranke SMER objavio je da je u Handlovi iz vatrenog oružja upucan premijer Robert Fico, zbog čega je plenarna sjednica parlamenta prekinuta do daljnjeg.

Neposredno nakon atentata Fica je osiguranje uguralo u auto

U Domu kulture u malom slovačkom mjestu Handlova danas je održana gostujuća sjednica slovačke Vlade, a nakon nje Fico je izašao na trg ispred zgrade kako bi pozdravio okupljene građane, uglavnom pristaše njegove stranke Smer. Iz gomile se potom izdvojio muškarac koji je uperio zasada još neidentificirano oružje u premijera i ispalio, prema očevicima, 3 do 4 metka. Fico se srušio, a na napadača je skočila policija i premijerovo osiguranje te su ga brzo svladali. Preostali pripadnici osiguranja ugurali su slovačkog premijera u vozilo i odvezli ga  u lokalnu bolnicu, odakle je kroz nekih 30-45  minuta helikopterom prebačen u bolnicu “Roosevelt” u Bansku Bystricu. Na Ficovom službenom profilu na Facebooku ovaj je potez obrazložen Ficovom borbom za život, a prijevoz u Bratislavu trajao bi duže i time odgodio neophodnu liječničku intervenciju. „Sljedećih nekoliko sati je odlučujuće“, zaključuje se u objavi na profilu Roberta Fica. Iako je prva informacija bila da je Fico pogođen u prsa i trbuh, slovački mediji u roku od 1,5 sat od atentata objavili su da je premijer pogođen u trbuh i ruku, te da – suprotno tvrdnjama njegovoj tima – nije u životnoj opasnosti.

Operacija slovačkog premijera u bolnici u Banskoj Bystrici trajala je oko 4 sata, da bi nakon toga potpredsjednik vlade i ministar okoliša Tomáš Taraba izrazio uvjerenje da će Robert Fico preživjeti jer mu život više nije u opasnosti. Prema Tarabinim riječima, jedan metak je pogodio trbuh, a drugi zglob.

Prema do sada dostupnim informacijama, privedeni atentator je 71-godišnji umirovljenik Juraj Cintula iz Levica, grada na jugu Slovačke.On je pucao izgleda iz pištolja koji je legalno posjedovao. O njegovim motivima slušat će se narednih dana. Prema prvim informacijama, kaako iz policije tako i od Ficovih najbližih suradnika, atentat je bio politički motiviran, a atentator se navodno nije slagao sa smjerom u kojem Ficova vlada vodi državu. Odluku o atentatu je navodno donio prije otprilike mjesec dana, odnosno nedugo nakon predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Peter Pellegrini iz stranke SMER-SD.

Atentator je uhvaćen na licu mjesta

Napad na premijera napad je na slovačku državnost i suverenitet“, rekao je čelnik stranke KDH (Kršćansko-demokratski pokret, Kresťanskodemokratické hnutie) Milan Majersky. Ministar okoliša Tomaš Taraba (SNS) išao je i dalje, izjavivši da „cijela mrska  opozicija ima krvave prste“. „Organi kaznenog progona beskompromisno će reagirati na atentat na premijera Roberta Fica. Poduzet ćemo sve kako bi počinitelj bio beskompromisno i pravedno kažnjen“, rekao je glavni slovački tužitelj Maroš Žilinka. Slovačka predsjednica na odlasku Zuzana Čaputova  je povodom atentata izjavila: „Retorika puna mržnje kojoj svjedočimo u društvu dovodi do djela puna mržnje“, dok je netom izabrani slovački predsjednik Peter Pellegrini na društvenim mrežama napisao: „Užasnut sam kuda može dovesti mržnja prema drugačijem političkom mišljenju. Ne moramo se sa svime slagati, ali postoji mnogo načina da demokratski i legalno izrazimo svoje neslaganje“. Nasuprot Pellegriniju je izjava češkog predsjednika Petra Pavela, koji je na Twitteru napisao da bi napad na slovačkog premijera trebao biti upozorenje dokle može dovesti produbljivanje nasilja u društvu.

Fico je nakon atentata prevezen u Bansku Bistricu

Kontroverzni slovački premijer Robert Fico na vlast se vratio u listopadu prošle godine i već na početku srezao je pomoć za Ukrajinu – sve osim humanitarne. Potom se smekšao, obećavši da neće intervenirati u postojeće komercijalne ugovora slovačke obrambene industrije s Ukrajinom. Nedavno je najavio da će Slovačka blokirati ukrajinski pristup NATO savezu i Europskoj uniji. Na domaćem planu u proteklih nekoliko mjeseci Ficova Vlada povukla je niz kontroverznih poteza koji su često vodili prema poništavanju osnovnih demokratskih uzusa u Slovačkoj. Jedan od njih je najava raspuštanja javne televizije RTVS, odnosno njena transformaciju u novu medijsku instituciju koja bi bila pod jačom kontrolom Vlade. Zbog toga je upravo za danas bio najavljen i jedan u nizu prosvjeda, kojeg su organizatori odgodili nakon vijesti o atentatu na Roberta Fica.

Ovo je nakon atentata na srpskog premijera Zorana Đinđića 2003. prvi ovakav slučaj u Europi.

 

*Photo: TASR

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.