Srbija: dok su svi gledali vojnu vježbu, Vlada uvela obvezni vojni rok

 

Nakon što je prošlog tjedna otkazan zbog lošeg vremena, prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ održan je u petak, 19. rujna, na aerodromu Batajnica kod Beograda. Na jučerašnjem prikazu bilo je angažirano više od 6.000 pripadnika Ministarstva obrane i Vojske Srbije, oko 2.500 komada naoružanja i vojne opreme s više od 50 zrakoplova. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar obrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, te drugi gosti i posjetitelji iz Srbije i Republike Srpske, bili su u prilici vidjeti letački program, prikaz dijela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog zrakoplovstva i PZO, kao i mimohod jedinica Vojske Srbije, izvijestilo je Ministarstvo obrane Republike Srbije.

Nakon realiziranog prikaza predsjednik Vučić istaknuo je da je ponosan na Vojsku Srbije i na sve što su napravili:

Ne postoji nijedno područje u kojem smo tako drastično napredovali kao što je Vojska Srbije i položaj vojnika. Ne zaboravite da je prosječna plaća vojnika bila, prije samo deset godina, 330 eura, a danas je, još malo, pa četiri puta veća. To je nevjerojatan napredak. O oružju i opremi da ne govorim“.

Osvrnuvši se na vježbu, Vučić je rekao da danas

Imamo do četiri i po puta više dronova prikazano nego na prošlom prikazu i zahvalio svim ljudima u Vojnotehničkom institutu na danonoćnom radu. (…) Proizveli smo prvih 1.000 ‘komaraca kamikaza’, onih koji ne nose veliki teret i veliki eksploziv, ali nanose ogromnu štetu i veliku paniku u neprijateljskim redovima. Imamo prvih 1.000 komada, a 500 smo ih ovdje dovezli“,

naglasio je Vučić. Zahvalio se i ljudima iz privatnih kompanija i „Jugoimportu“ na izloženim sredstvima na prikazu „Zastava 2024“.

Obraćajući se, nakon obilaska prikaza, okupljenim uzvanicima predsjednik Vučić je rekao da danas poduzeća namjenske industrije bolje posluju, a osvrnuo se i na nedavnu kupovinu od Francuza:

Ovo su veliki rezultati. Mogli ste vidjeti i naše zrakoplova kojih je jače nego ikada. Uskoro će biti ojačani, za samo tri ili četiri godine, sa 12 najmodernijih „Rafala“, ali nećemo tu stati. To je najnovija verzija 4.1, koja je prije mjesec dana pripremljena za francusku vojsku. Dakle, najnovija i najmodernija verzija“,

rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kako komentira pojedine medijske navode da Srbija nabavlja slabiju verziju Rafala.

Nastaviti će se, i mi smo već sada naručili nove višecijevne bacače raketa iz inozemstva, ali ćemo nabaviti i oruđa koje će imati dominaciju i praviti i stratešku i taktičku prednost za Republiku Srbiju. Sve u cilju odvraćanja potencijalnog agresora na naš teritorij, jer kao što je poznato Srbija nema nikakve agresivne ili ofenzivne namjere“,

ocijenio je Vučić i pohvalio se medijima kako

po broju operativnih tenkova – mi smo prvi ili drugi u Europi. Za ono što znam, mogu vam reći za 15 zemalja koje nemaju toliko tenkova. Proporcionalno broju stanovnika, veličini teritorija. Nećemo ni davati, ni prodavati. Ne dam ja, a i da stigne do generala, on neće dati. Proporcionalno, imamo jednu od najsnažnijih vojski“.

Najavio je i da će Srbija nabaviti nešto jače od HIMARS-a, a o tome ću vas uskoro obavijestiti“.

Inače, na vojnom aerodromu u Batajnici mogli su se vidjeti raketni sustavi FK-3, HQ-17 i „Pancir“, bezposadne letjelice, radari GM400 i GM200, protuoklopni raketni sustavi „Kornet“, borbena oklopna vozila „Miloš“, „Lazar-3“, BOV OT, MRAP, HMMWV, „Berket“, BRDM-2MS, BTR-80A. Izložena je bila i samohodna top-haubica 155 mm „NORA B-52“, modernizirana haubica 122 mm „Gvozdika“, modernizirani oklopni transporter „KOT“, modularni „Oganj“, „Tamnava“, „Perun“, samohodna haubica 122 mm „Sora 2“ i univerzalna pokretna topnička računarska stanica „UPARS“.

Uvodi se obvezni vojni rok

Istoga dana održana je i sjednica Vlade koja je, prema ranijim Vučićevim najavama, donijela odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji s trajanjem 60 plus 15 dana – 75 dana ukupno. Na toj sjednici, na kojoj je bio prisutan i predsjednik Vučić, srbijanska Vlada usvojila je Zaključak o  ustroju Radne grupe za razmatranje aktivnosti i mjera u cilju aktiviranja obaveze služenja vojnog roka, čime su počele sve potrebne aktivnosti s ciljem omogućavanja uvođenja obaveznog vojnog roka. Prema trenutnim prijedlozima, predviđeno je da će obavezni vojni rok za muškarce u Republici Srbiji trajati 75 dana. Služenje vojnog roka za žene bit će dobrovoljno i odvijati će se pod istim uvjetima, kratko je priopćeno iz Vlade Republike Srbije.

Inače, ova odluka je u dijelu javnosti u Srbiji dočekana je s nizom kritika te se ta mjera smatra populističkom. Tako je vojni analitičar Aleksandar Radić ocijenio kako je „to Vučić odredio, on je odlučio“.

Ova država je, nažalost, u vlasništvu jednog čovjeka i veći dio populacije to prihvaća jer se izgleda osjeća komforno u takvoj atmosferi. Ali vojska je ozbiljna tema, previše ozbiljna za ljude koji su na vlasti. Oni ne shvaćaju da su posljedice poteza koji čine dugoročne. Ako obnavljate popunu kroz obavezno služenje vojnog roka morate biti svjesni da je to dugotrajan proces koji mora biti održiv, morate planirati na 10, 20, 30 godina efekte koje želite na kraju da izvučete“,

kazao je Radić za N1. Da je Radić u pravu, pokazalo je i oglašavanje Aleksandra Vučića na tu temu. On se, naime, oglasio prije priopćenja Vlade, istaknuvši da su ministri podržali njegov prijedlog da se vrati obavezno služenje vojnog roka.

Istaknuo sam da je to za Srbiju velika stvar, ne samo za obranu zemlje, već i zbog toga što će mladim ljudima osnažiti osjećaj odgovornosti i ozbiljnosti, koja će im biti potrebna za sve ono sa čime će se susretati i u civilnom životu“,

objavio je Vučić na Instagramu. Dodao je i da će „posebnu korist od obaveznog služenja vojnog roka imati i gradovi i općtine u kojima su vojarne jer će se ti krajevi podići ekonomski i još brže napredovati i razvijati se“. U siječnju ove godine Generalštab Vojske Srbije pokrenuo je inicijativu i predložio predsjedniku Srbije ponovno uveđenje obveznog vojnog roka, koje je u Srbiji ukinuto 1. siječnja 2011. godine.

 

*Photo: MO RS, N1/screenshot

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.