Prva računalna vježba pričuve OS RH

 

Tijekom ovoga tjedna, u Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ na Hrvatskom vojnom učilištu započela je računalno poduprta vježba pričuvnih postrojbi OS RH pod nazivom „Pričuva 21“. Vježba na simulacijskom sustavu JCATS (Joint Conflict and Tactical Simulation) počela je u ponedjeljak, 13. rujna, i završava u petak, 17. rujna 2021. Kako je priopćio MORH, pripadnici djelatnih jezgri sedam pričuvnih pukovnija uvježbavaju proces vojnog odlučivanja i rada u stožeru zapovjednog mjesta tijekom simuliranih ofenzivnih taktičkih aktivnosti. Inače, simulacijski sustav JCATS – „Joint Conflict and Tactical Simulation“ je softverski program koji simulira sukob na bojnom polju, i to na razini pojedinačnih vojnika i vozila.

Uporaba JCATS je široko rasprostranjena – od američke preko poljske i litavske vojske, pa do OS RH i VS

Časnik za provedbu vježbe je zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadir Dražen Batrnek, a direktor vježbe je načelnik operativnog odjela Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadir Zlatko Radočaj. Upravljački element vježbe čine pripadnici Simulacijskog središta i zapovjedništva Zapovjedništva za obuku i doktrinu. Ključno osoblje 1. pješačke pukovnije, pod zapovijedanjem pukovnika Drage Ilića, u ulozi je primarne obučne skupine. Njima se u stožeru vježbe, kao sekundarna obučna skupina, priključuju pripadnici pet pješačkih i 2. topničko-raketne pukovnije.

Ovo je prva računalno poduprta vježba pričuvnih postrojbi OS RH, a s obzirom da se uvježbavaju sve postrojbe razvrstane pričuve – planski proces i priprema svih sudionika traju od veljače 2021. Kako stoji u Godišnjem izvješću o obrani u 2020. godini, „tijekom 2020. godine razvrstani pričuvnici nisu bili pozivani na planirano osposobljavanje zbog pandemije bolesti COVID-19“, pa je ovo jedna od rijetkih obučnih aktivnosti OS RH u tako pandemijski olabavljenim uvjetima.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.