Počelo selekcijsko letenje na Zlinu 242L

 

Jučer, 14. srpnja, u 392. eskadrili aviona 93. krila HRZ u Zemuniku započelo je selekcijsko letenje 29. naraštaja kandidata za vojne pilote. Selekciji je pristupilo 15 polaznika, od čega je 11 srednjoškolaca, a ostatak čine pripadnici postrojbi OS RH koji su iskazali interes i zadovoljili predviđene kriterije za vojne pilote. Osim toga, ovom selekcijskom ciklusu priključio se i jedan civilni pilot koji je po prilagođenom programu uspješno završio selekcijsko letenje, te nastavlja letačku obuku za vojnog pilota. On je prošle godine završio aeronautiku na Fakultetu prometnih znanosti, a otac i ujak – branitelji u Domovinskom ratu – motivirali su ga za prijavu u vojsku. Sudeći prema MORH-ovom priopćenju, motivacije i afiniteti ovih mladih ljudi su različiti, pa će očito svaki tip zrakoplova u sastavu HRZ-a dobiti svoje pilote i entuzijaste.

Osim mogućnosti uključivanja civilnih pilota, druga je novost da se na selekciji nalaze i učenici trećih razreda srednjih škola. Oni će – ukoliko uspješno završe selekcijsko letenje – biti stipendirani do završetka srednje škole i dalje u nastavku školovanja za vojne pilote. Na ovaj se korak odlučilo šest učenika srednjih škola, koji će se po završetku selekcije i mature priključiti 30. naraštaju vojnih pilota. Selekcijsko letenje izvodi se na avionima ZLIN 242L, a provode ga iskusni nastavnici letenja koji će nakon 10-ak sati naleta po polazniku donijeti ocjenu uspješnosti svakog od polaznika.

O teorijskoj pripremi za selekcijsko letenje pisali smo prošloga tjedna, napominjući da time počinje i ponovna uporaba školskih aviona Zlin 242L u HRZ-u, nakon nesreće početkom svibnja ove godine, kojom prilikom su stradala dva pripadnika Zrakoplovstva – instruktor i polaznik. Teorijska priprema za selekcijsko letenje započela je 2. srpnja, i uključuje kandidate koji su se po završetku srednje škole javili na MORH-ov natječaj za vojnog pilota (oni su 29. naraštaj) i kandidate izvan projekta „Kadet“, koji su se na selekcijsko letenje prijavili iz svojih postrojbi (8. naraštaj).

 

*Photo: HRZ/M.Karačić

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.