Zašto je Izrael tako oprezan po pitanju Islamske države?

 

Recimo da borci Islamske države napadnu izraelsku vojnu patrolu uz sirijsku granicu. Oni neuspješno pokušaju oteti izraelskoga vojnika, i ubiju njih još četvoricu. I jordanska granična postaja je pogođena, i Islamska država objavi svoju kontrolu nad provincijom Daraa na jugu Sirije.

Kako Izrael i ostali ključni igrači odgovaraju? U ratnoj igri koju se proigravalo prošloga tjedna, oni su uzvratili, ali oprezno. Igrači koji su predstavljali Izrael i Jordan željeli su izbjeći žestoko sukobljavanje s teroristima – vodstvo se očekivalo od Sjedinjenih Američkih Država.

Ova je simulacijska vježba bila organizirana od izraelskog Instituta za studije nacionalne sigurnosti (Institute for National Security Studies – INSS), kao dio njihove godišnje konferencije. Ishod je ilustrirao paradoksalnu stvarnost konflikta s Islamskom državom: Izrael i Jordan djeluju s oprezom i suzdržavanjem, nadajući se da će izbjeći dublje uvlačenje u kaos sirijskoga ratišta, sve to dok Sjedinjene Države eskaliraju svoju vlastitu ulogu ondje.

Mi svi vjerujemo da je važno održavanje Izraela van tog konflikta“, izjavio je brigadni general Assaf Orion, umirovljeni časnik koji je služio na čelu planskoga stožera Izraelskih obrambenih snaga. On je vodio izraelski tim u ovoj simulaciji. U toj ratnoj igri, Izrael je uzvratio na ubojstvo svojih vojnika, ali je izbjegao započinjanje velike vojne operacije.

Izbjeglički logor Zaatari u Jordanu, srpanj 2013. godine

Izbjeglički logor Zaatari u Jordanu, srpanj 2013. godine

I Jordan je, također, želio izbjeći eskalaciju. Igrači koji su predstavljali Jordan nisu htjeli slati svoje trupe u Siriju. Brinule su ih izbjeglice, i ćelije terorista-spavača u samome Jordanu. Nadali su se da će kombinirane vojne snage Rusije i sirijskoga režima moći obuzdati sukob i izbaciti Islamsku državu iz njenih uporišta na jugu Sirije. Gledali su prema Sjedinjenim Državama kao vođi, iako nisu bili sigurni u njihovu postojanost.

Sve je to ostavilo pitanje Sjedinjenih Država. General John Allen, umirovljeni marinac koji je donedavno koordinirao strategiju koalicije protiv Islamske države predvođene od SAD, igrao je američku stranu. Sjedinjene Države gledale su na sigurnost Izraela i Jordana kao na vitalan nacionalni interes, rekao je on, i slale bi svoje zrakoplove u uzvratne akcije nakon svih napada na saveznike. Vojno miješanje SAD, u simulaciji kao i u stvarnosti, raste – među ostalim i radi reakcija preostalih igrača.

Ako vam se ne sviđa ova simulirana verzija rata, stvarni život će vam se sviđati još i manje. Sve je izraženije suglasje oko toga da Islamska država predstavlja veliku prijetnju regionalnom i međunarodnome redu; jedan stariji bivši dužnosnik iz Izraela opisao je ovaj konflikt s kalifatom kao “Treći svjetski rat”. Ipak, većina igrača se i dalje želi zadržati pod američkim skutima, dok Sjedinjene Države obavljaju većinu borbenih akcija.

Posjeta izraelskom vojnom stožeru potvrđuje da ova ratna igra predstavlja precizan odraz načina na koji vojno vodstvo Izraela gleda na taj sukob. Umjesto da se napadnu snage Islamske države raspoređene uz sjeverne i istočne granice države, Izrael vodi politiku odvraćanja, ograničavanja i čak održavanja i tihih veza, izjavio je jedan od iskusnih izraelskih vojnih dužnosnika. On je primijetio da ako bi Izrael želio pokrenuti neki opći kopneni na snage Islamske države u južnoj Siriji i na Sinajskome poluotoku, mogli bi ih zbrisati s lica zemlje u tri ili četiri sata. “Ali, što bi se dogodilo dan nakon toga?” upitao je taj izraelski vojni dužnosnik. “Mi sada mislimo da bi situacija bila još lošija. Zato ih nastojimo odvraćati“.

Izraelci ne žele uznemiravati osinje gnijezdo kroz napad na Islamsku državu. Jesu li jednako tako umjerena opcija na raspolaganju i Sjedinjenim Američkim Državama? Većina izraelskih dužnosnika misli da nije. Oni tvrde da su SAD supersila, i ako one žele zadržati svoju poziciju vođe u regiji, baš SAD moraju predvoditi i borbu za suzbijanje Islamske države.

Tema ove INSS konferencije bila je činjenica da se pravila igre mijenjaju na Bliskome istoku. Države se fragmentiraju; samoproglašeni kalifat se duboko ukorijenio u Siriji i Iraku, a sad je prisutan i u mnogo drugih država širom svijeta; uspinjući i još uvijek revolucionarni Iran koristi posrednike za destabilizaciju gotovo svih arapskih država; stari poredak kojeg su simbolizirale sekularne dinastije Mubaraka, Assada i Gadafija su satrte.

Izraelci se međusobno teško slažu oko gotovo svih političkih tema, ali oko strateške slike ondje vlada bazično slaganje: Kako se na Bliskome istoku raspada sustav država, nestabilnost u toj regiji će biti kronična, i trajat će još mnogo godina. Bijeg od ovog konflikta neće biti moguć. Dakle, razmislite pažljivo o tome kako želite voditi rat u onome što su iskusni izraelski vojnici nazvali “centar centrifuge”.

 

Ovaj je tekst autor David Ignatius objavio 26. siječnja 2016. godine na portalu novina Washington Post (https://www.washingtonpost.com/) pod naslovom “Why is Israel so cautious on the Islamic State? A recent war game explains why”. U svom je originalnom obliku dostupan na internet adresi: https://www.washingtonpost.com/opinions/in-the-middle-east-a-serious-game-of-war/2016/01/26/30c3cfac-c466-11e5-a4aa-f25866ba0dc6_story.html

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.