Kako se ozbiljno čuva granica – primjer Jordana

 

untitled5Za razliku od Hrvatske, u kojoj se prošlih mjeseci čulo svašta o dodatnom nadzoru navodno ugroženih državnih granica, da bi onda mirne duše istodobno bio povećan potencijalni opseg posla OS RH i srušen proračun za te iste snage – specijalizirani medij DefenceNews piše kako se te stvari rade “za ozbiljno”. U tekstu objavljenom 26. svibnja njihovi autori opisuju napredak projekta integriranog nadzora državne granice između Jordana i susjednih Sirije te Iraka, za čijih su oko 440 km duljine vlasti u Ammanu zadnjih godina utrošile najmanje stotinu milijuna USD iz američkog fonda “Threat Reduction Integrating Contract” (CTRIC II), načelno otvorenog u travnju 2011. godine.

Uz prethodnu uspostavu posebnog operativnog središta za nadzor sigurnosti granica (Border Security Operations Center – BSOC) – u okviru ovog posla se američko poduzeće Raytheon dodatno obvezalo i na (1) dizajn, implemetaciju i testiranje kompletnog C3/S sustava, uključujući tu i radare, elektro/optičke infracrvene kamere, komunikacije, te programska rješenja za zapovijedanje i nadzor, (2) dizajn, integraciju i testiranje 18 timova za brza djelovanja, (3) dizajn, pribavljanje i testiranje solarnog sustava napajanja električnom energijom, (4) integraciju svih senzora u zajedničku operativnu sliku putem Raytheon Clear View sustava, (5) daljnje unapređivanje postojećeg zapovjednog središta, obučnog centra, kompleksa radiona za održavanje i skladišta, te (6) uvježbavanje operatera, administratora i osoblja za održavanje sustava, kao i prijenos potrebnih sposobnosti na snage Granične straže Oružanih snaga Jordana. Spomenuti tekst prenosimo u cijelosti.

 

Defense Threat Reduction Agency -DTRA

Defense Threat Reduction Agency -DTRA

Iz američkih izvora financirano partnerstvo Jordana i poduzeća Raytheon ulazi u završnu fazu gotovo 100 milijuna USD vrijednog projekta čuvanja Hašemitske Kraljevine od upada pripadnika Islamske države i drugih ekstremističkih organizacija što djeluju s druge strane njihovih državnih granica, u Siriji i Iraku.

Novčano potpomognuti od američke vojne Agencije za smanjivanje obrambenih prijetnji (Defense Threat Reduction Agency – DTRA), Projekt granične sigurnosti Jordana sada je operativan uzduž poteza od 160 milja granice sa Sirijom, i uz još 115 milja demarkacijske linije s Irakom. Prema navodima američkih i jordanskih industrijskih čelnika, od kolovoza ove godine industrijski tim predstavnika Raytheona i države Jordan započet će prijenos punih odgovornosti i postupaka održavanja na Oružane snage Jordana.

Vojska nadzire dolazak sirijskih izbjeglica u logor na sjeveroistoku Jordana, 4. svibnja 2016.

Vojska nadzire dolazak sirijskih izbjeglica u logor na sjeveroistoku Jordana, 4. svibnja 2016.

Nakon okončanja ove tranzicije, jordanska će vojska preuzeti punu odgovornost za patroliranje tim granicama u vozilima za brzi odgovor, dežurstva na stacionarnim nadzornim tornjevima i vođenje operativnog zapovjednog središta, kojeg će podupirati i lokalno središte američke kompanije.

Sada ulazimo u fazu pune održivosti“, rekao je Andrei Gugiu, direktor zadužen za graničnu sigurnost i zaštitu kritičke infrastrukture pri Raytheonovom odjelu “Intelligence, Information and Services”. “Do kolovoza ove godine mi na Oružane snage Jordana prenosimo 100 posto preventivnog održavanja“. Tijekom protekle dvije godine, Raytheon i jordanski podugovarači raspoređivali su i testirali granične barijere opremljene senzorima, dok su paralelno s time obučavali i jordanske partnere za održavanje i upravljanje ovim sustavom, navode upućeni izvori.

Prošloga srpnja, Raytheon je jordanskim Oružanim snagama tri mjeseca prije zadanoga roka isporučio prve dvije od ukupno tri ugovorene faze ovoga sustava, u procijenjenoj vrijednosti od 79 milijuna USD. S ukupno 275 milja dugim zaštitnim sustavom uzduž granica sa Sirijom i Irakom upravljaju projektni menadžeri kompanije Raytheon i njihovi jordanski industrijski partneri. Tom dužinom, uz pasivne fizičke barijere, patrolne putove i nadzorne tornjeve, u sustav su integrirane i dnevne te noćne kamere, radarski sustavi, kao i puni namjenski sustav za zapovijedanje, nadzor i komunikacije (Command, Control and Communications).

Ako negdje osoba ili vozilo krene prelaziti granicu, sustav ga automatski bilježi i informaciju o tome prenosi u stožer operativnog zapovjedništva. Sve se takve informacije spajaju u ujedinjenu operativnu sliku putem Raytheonovog programskog rješenja, koje analizira sve podatke i senzore da bi operaterima olakšali odlučivanje” izjavio je Gugiu.

Do kraja iduće godine trebala bib iti dovršena i treća te konačna faza, vrijedna 18,6 milijuna USD, uzduž relativno kratkog ali  prijetnjama iznimno bogatog sektora granice, gdje se jordanska sjeverna granica susreće s Izraelom i Sirijom na Golanskoj visoravni.

Za razliku od ostalih jordanskih granica, koje karakterizira pustinjski teren, ovaj 12 milja dug sektor Jordana (u Izraelu znan kao tromeđa) jedinstven je po svojim brdovitim i gusto obraslim dolinama, koje nude idealno prikrivanje potencijalnim infiltratorima.

Otkad je prije više od pet godina započeo građanski rat u Siriji, ovo je područje velik broj puta prelazilo iz ruke u ruku, od snaga vjernih režimu sirijskog predsjednika Bashara al Assada, preko Nusra fronta povezanog s Al Qaedom, do Daesha – što je arapski akronim za skupinu Islamska država.

Raytheon je prošloga listopada od američke DTRA dobio 18,6 milijuna USD vrijedan posao na 12 milja dugoj trećoj i završnoj fazi Projekta granične sigurnosti Jordana – kojim se želi odvratiti, detektirati i predusresti prijetnje. Sada dovršavamo dizajn, i nastojimo uspostaviti konačni sustav tijekom idućih 18 mjeseci. Kada to bude dovršeno, čitava će granica sa Sirijom i Irakom biti pokrivena“, kaže Gugiu.

Koncept sustava granične sigurnosti

Operativni upravitelj Raytheona u Jordanu, umirovljeni general koji se prije bavio domovinskom sigurnošću i kibernetičkim prijetnjama, izjavio je da su dosadašnji segmenti sustava već donijeli presretanje velikih količina eksploziva i drugih zabranjenih roba. Nakon što smo uspostavili operativnu sposobnost sustava 2015. godine, došlo je do velikog porasta u zapljenama eksploziva i opojnih droga na granicama“, izjavio je taj bivši časnik, u anonimnoj izjavi.

Prema lokalnim upraviteljima ovog projekta, Raytheon i njegovi jordanski partneri rade “ruku pod ruku s Oružanim snagama Jordana” na provođenju metodičnog prijenosa upravljanja sustavom, podijeljenog u tri faze. U prvoj fazi mi poboljšavamo naše djelovanje, te provodimo preventivno i korektivno održavanje, dok nas oni promatraju. Onda, u određenom trenutku, kada oni budu dovoljno sigurni, druga faza obuhvaća našu suradnju na održavanju sustava. Sada smo u trećoj fazi, u kojoj se nas svodi samo na potpornu ulogu“, rečeno je.

Filipini nadziru ukupno 36.000 kilometara obalnih crta

Filipini nadziru ukupno 36.000 kilometara obalnih crta

Jordanski projekt je jedan od preko 24 projekta takve vrste koje Raytheon implementira u Europi, na Bliskome Istoku, u Jugoistočnoj Aziji i u Amerikama. Ovo je poduzeće nedavno utvrdilo gotovo 3.730 milja morske i kopnene granice za Vladu Ukrajine, prije ruske invazije početkom 2014. godine. Sada provode projekt osiguravanja morskih granica Filipina, što uključuje i južni otok Mindanao, na kojem se vladine snage povremeno sukobljavaju s pobunjenicima i ektremističkim grupama.

Kada ga se pitalo da li su Raytheon i njegovi jordanski partneri spremni na mogućnost da dio posla rade pod paljbom, u području visokog rizika gdje se ISIS i Nusra front sukobljavaju međusobno, jednako kao i sa snagama sirijskoga režima iz Damaska, Gugiu je primijetio: “Mi imamo sigurnosne procedure i vojnu pratnju svugdje gdje idemo. Nosimo kacige i zaštitne prsluke i, da pokucam u drvo, do sada nismo imali žrtava“.

 

Ovaj je tekst autorica Barbara Opall-Rome objavila 26. svibnja 2016. godine na portalu DefenseNews (http://www.defensenews.com/), pod naslovom “Raytheon-Jordan Border Defense Against ISIS Enters Final Phase“. U svom originalnom obliku članak je dostupan na internet adresi: http://www.defensenews.com/story/defense/international/mideast-africa/2016/05/26/raytheon-jordan-border-defense-isis/84962218/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.