Vojna parada u Moskvi – slavlje ili propaganda?

 

Danas u 10 sati po lokalnom vremenu na Crvenom trgu u Moskvi velikom je vojnom paradom obilježena 69. godišnjica pobjede nad nacizmom 1945. godine. No, ovogodišnja tradicionalna proslava Dana pobjede ponovno je, nakon više ponešto mirnijih godina, dobila i jednu izraženu političku notu. Nakon smotre postrojbi i prijavka kojeg je Sergej Šojgu, ministar obrane i ujedno general zbora, podnio vrhovnom zapovjedniku Vladimiru Putinu, uslijedio je tradicionalni svečani govor, a onda i mimohod postrojbi Oružanih snaga Ruske Federacije. Pri tome, ruski mediji navode kako bi, osim u Moskvi, ovogodišnji Dan pobjede trebao biti obilježen i dodatnim vojnim mimohodom na Krimu, prema službenoj Moskvi – najnovijem teritorijalnom dodatku Ruske Federacije.

Politička strana proslave

Iako su mnogi očekivali neposredna spominjanja Ukrajine ili Zapada, odaslana verbalna poruka ipak je bila ponešto suptilnija – od učestalog spominjanja pobjede nad nacizmom (kako ruski mediji posljednjih mjeseci karakteriziraju i popriličan dio trenutnih vlasti u ukrajinskome Kijevu), do učestalih referenci na teške, ali na kraju pobjedonosne borbe na Krimu i oko grada Sevastopolja. Vizualni identitet ovogodišnje vojne smotre na Crvenome trgu bio je mnogo izričitiji – mimohod oklopnih sredstava otvoren je zastavom Krimske republike, koju Ruska Federacija smatra svojom najnovijom članicom, i zastavom grada Sevastopolja, dok se na brojnim vozilima i ljudstvu mogla uočiti prugasta zlatno-crna “traka sv. Jurja”, oznaka nekadašnjeg vojnog ordena za zasluge, koja se posljednjih mjeseci profilirala kao jedno od univerzalnih obilježja pro-ruskih snaga u Ukrajini.

Uz politički i protokolarni dio priredbe, i sam je vojni mimohod u Moskvi po još nizu detalja odskakao od uobičajenoga. Kao prvo bio je duži – preko sat vremena, nasuprot uobičajenih oko 45 minuta. Tom je prilikom Crvenim trgom prošlo oko 11 tisuća ljudi, 149 vozila i 69 letjelica. Pri mimohodu ljudstva, uz posebno spominjanje pojačane spremnosti i ritma uvježbavanja ljudstva, promatračima su u oči mogle upasti pojedine postrojbe u poprilično borbenoj opremi, kakvu su mnogi posljednjih mjeseci uočili na Krimu (famozni “mali zeleni” ljudi), ali i prisustvo odvojenih ešalona specijalnih jedinica – što je bila i sadržajna novina ovogodišnjeg programa, uz pojačano isticanje postrojbi Crnomorske flote.

Izlog ruske vojne tehnike

Što se tiče prikazane kopnene tehnike, od lakih vozila (GAZ -2330 ‘Tiger’, KamAZ-63968   ‘Typhoon’), preko oklopa (oklopnih vozila BTR- 80, BTR-82A, tenkova T-90A, samohodnih sustava Khrizantema-S i 2S19M2 Msta-S) ili raketnih sustava raznoga tipa (Pancir S1, Buk- M2, Tor-M2U, C-400, pa sve do Iskander-M i Topol-M) – navodno je u pitanju bio najveći motorizirani postroj viđen na ovakvim priredbama od daleke 1991. godine.

Za time nije zaostajao ni zrakoplovni prikaz – niz od jednako toliko letjelica kolika je i godišnjica koju se obilježava. U preletu se moglo uočiti helikoptersko zrakoplovstvo (ukupno 18 helikoptera – transportnih, a onda i borbenih – Mi-28N, Ka-52, Mi-35), vojno-transportno zrakoplovstvo (An-22, An-124-100, Il- 76MD, kao i Il-78M za dopunu gorivom u zraku, te A-50 AWACS), kao i borbene zrakoplove raznih tipova i namjena (prvo četiri MiG-29 SMT, pa četiri MiG-31BM, četiri Su-24M, i četiri Su-34, da bi onda uslijedio strateški bombarder Tu-160, formacija od tri Tu-95MS, te tri Tu-22 M3, onda skupina od 10 raznih taktičkih zrakoplova i formacija od pet jurišnika Su-25). Ovaj dio mimohoda dovršen je preletom još šest borbenih zrakoplova Su-25 MB, koji su na visini od 300 metara iznad Crvenog trga ocrtali rusku trobojnicu nad publikom i uzvanicima.
————————–

————————–

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.