Što je to PAK DA?

 

 

U sljedeće tri godine dalekometno zrakoplovstvo Rusije dobiva bombardere novog tipa. Projektantski biro Tupoljev, koji ulazi u Ujedinjenu zrakoplovnu korporaciju (OAK), završio je skicu projekta Novog zrakoplovnog kompleksa Dalekometnog zrakoplovstva (PAK DA). Ovaj avion treba zamijeniti Tu-95MS, Tu-160 i Tu-22 3M koji već postoje u naoružanju ruskog Ratnog zrakoplovstva.

Podzvučni ili nadzvučni?

Avion je „na papiru“ gotov, iako i dalje postoje svojevrsne tajne oko njega. Nitko ne zna kako će zapravo izgledati buduća zrakoplovna elita. Kada je 1999. počinjao preliminarni rad na programu PAK DA, pred tvorcima je stajao zadatak da odgovore na teško pitanje: je li Ratnom zrakoplovstvu Rusije potreban nadzvučni bombarder ili ipak podzvučni?

Jedna od teorijskih varijanti bombardera PAK DA

Nadzvučni avioni mogu probijati bilo koja sredstva protuzračne obrane, ali su zbog svojih aerodinamičkih specifičnosti suviše primjetni za neprijatelja – tome pogoduje njihov aerodinamični trup. Nadzvučni avioni troše mnogo goriva, zbog čega ne mogu biti na dugačkim borbenim dežurstvima u zraku bez dodatnog punjenja gorivom. Na kraju su se ruski konstruktori odlučili za izgradnju subsoničnog bombardera. Prema riječima Viktora Bondareva, zapovjednika Ratnog zrakoplovstva Rusije, ono u čemu se PAK DA razlikuje je to što će moći nositi više nego Tu-160, a i naoružanje će mu biti znatno ozbiljnije. Sve ostale zadatke će rješavati rakete.

Suparnik – Spirit B-2

Dobra usporedba B-2 gabarita

Prema nekim podacima, novi avion će biti građen po shemi „leteće krilo“. Ovo je modifikacija aviona koji je napravljen po takozvanoj shemi „bezrepi“, bez uobičajenog trupa i repne površine. Trup je jako spljošten, praktično reduciran, a njegovu ulogu igra krilo. Upravo tu su smješteni oružje i posada. Prilikom izrade aviona ovakvog tipa široko se koriste tehnologije male uočljivosti. Tako da će novi bombarder najvjerojatnije biti uglast, sa zasječenim linijama, da bi od sebe odbijao, širio signale radiolokacijskih stanica za uočavanje protivnika.

Centralni aero-hidrodinamički institut (CAGI) danas sprovodi niz proučavanja aerodinamičkih karakteristika letećeg krila, tako da Rusija ima rezervu za proizvodnju suparnika američkom B-2 Spirit.

Ukupna masa bombardera je 120 tona, od njih se bar četvrtina odnosi na korisno opterećenje (gorivo, posada, naoružanje). Zna se da će avion biti i opremljen hiperzvučnim oružjem.

Tupoljev Tu-160, NATO Blackjack

Planirano je da prvi PAK DA poleti 2017. Testiranja će se sprovesti 2019., a avion će biti uveden u naoružanje 2025. Datum uvođenja novog aviona u redove Ratnog zrakoplovstva određuje se završetkom resursa Tu-160 i Tu-95, koji sada i čine okosnicu Dalekometnog zrakoplovstva Rusije. Poslije 2025. ovi bombarderi koji odrade svoje resurse bit će otpisani, i njihovo mjesto trebaju zauzeti PAK DA.

Rusko Dalekometno zrakoplovstvo danas raspolaže dosta skromnim brojem aviona – 32 primjerka strateških bombardera Tu-95MS i 16 nadzvučnih Tu-160, koji su bazirani u gradu Engels.

Nastavlja se obnavljanje ruskog borbenog avio-parka

Suhoj PAK FA u letu

Ipak nastavljaju se testiranja lovca pete generacije T-50 PAK FA (budući taktički lovac prve linije). Napravljeno je šest letačkih prototipa ove mašine. Još dva će se pridružiti letačkim testiranjima 2015. Tijekom 2016. planira se početak maloserijske proizvodnje. Prema riječima predsjednika OAK-a Mihaila Pogosjana, avion će se nalaziti u naoružanju Ratnog zrakoplovstva i poslije 2050.

Proizvodni kapaciteti za PAK FA su već razvijeni. Ipak T-50 neće odmah moći u potpunosti zamijeniti zastarjele Su-27 i Su-30, stoga se u sljedećih 10 godina predviđa korištenje dva tipa aviona – T-50 i Su-35S.

 

Original ovoga teksta objavljen je pod naslovom “Kakav će biti novi ruski strateški bombarder?” 21. travnja 2014. godine na internetskoj stranici Ruski vjesnik. Dostupan je na adresi: http://hr.rbth.com/science/2014/04/21/kakav_ce_biti_novi_ruski_strateski_bombarder_26885.html

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.