Propao vojni udar u Turskoj

 

Nakon pune noći nasilja u Turskoj, do jutra 16. srpnja postalo je jasno kako pokušaj vojnog udara u toj državi nije uspio. Kako izgleda, prijelomni elementi događanja su bile činjenice da (1) pučisti nisu uspjeli izolirati predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana od njegovih pristalica, i da se (2) njihovom pokušaju državnoga udara pridružilo relativno malo pripadnika Oružanih snaga. Ako stoje tvrdnje da je držani udar prvenstveno izvođen od strane pristalica Fethullaha Gülena, to bi (3) čitavo događanje uveliko svelo na obračun među širim frakcijama turskih islamista. U prilog ove tvrdnje idu i vijesti o suzdržanosti koju su početkom državnog udara pokazale sekularne oporbene stranke (prvenstveno Republikanska narodna stranka, Cumhuriyet Halk Partisi – CHP). Ipak, ove su okolnosti omogućile turskome predsjedniku da na ulice pozove mase svojih pristaša, a kada su se oni odazvali takvome pozivu – (4) pobunjene trupe više nisu imale dovoljno snage za čisto nasilno nametanje svog proglašenog vojnog režima. Da se stvari definitivno okreću protiv vojnih pobunjenika bilo je vidljivo već danas iza 3 sata ujutro, kada je Erdoğan uspješno sletio u zračnu luku Istanbul, gdje se i osobno stavio na čelo mase pristalica.

Broje se mrtvi, ranjeni i uhićeni

Pri tome, noćašnji pokušaj vojnog udara u Turskoj nipošto nije prošao mirno. Mediji javljaju o više od 265 mrtvih (od toga barem 104 vojnika-pučista i 161 civila i policije – od čega je barem 41 policajac), dok je premijer Yildrim izjavio da je, prema dosadašnjim informacijama, više od 1.440 ranjenih. Ujedno, u tijeku su hapšenja pripadnika vojske osumnjičenih za sudjelovanje u pokušaju državnog udara, a turski premijer govori o više od 2.839 vojnih uhićenika širom Turske. Dobar dio njih je u postupku bio pretučen od bijesnih demonstranata, a ima i vijesti o okrutnim pogubljenjima sudionika neuspjelog državnog udara rukama građana lojalnih  Erdoğanu – izgleda na licu mjesta, gdje su oni prethodno pucali na nadolazeće mase demonstranata. Vijesti iz Turske govore i o interventnoj smjeni barem 5 generala i 29 pukovnika radi sudjelovanja u noćašnjim događanjima.

Pri tome, nije do kraja jasna ni sudbina većeg broja visokih časnika koji su navodno ostali lojalni turskoj Vladi i predsjedniku Erdoğanu, a tu među ostalim spada i pitanje generala Hulusi Akara, načelnika tamošnjeg Glavnog stožera, koji u vrijeme rata i izvanrednih događanja ima i velike institucionalne ovlasti. Dok se moglo čuti da se on našao zarobljen u jednoj od turskih vojnih baza (vjerojatno u zračnoj bazi kraj Ankare), odakle je kasnije i spašen i prebačen u krizni centar uspostavljen u premijerovoj palači Cankaya, javnost je mogla uočiti da je na njegovom mjestu osvanuo novopostavljeni “vršitelj dužnosti” general Umit Dundar – koji je za državni udar optužio pripadnike Ratnog zrakoplovstva, te dijela Kopnene vojske i Vojne policije. Ujedno, on je ustvrdio kako je “Turska zauvijek zatvorila poglavlja koja se tiču pučeva, i nitko tko izda svoju zemlju neće proći nekažnjeno“. Krivce za nasilje se tu karakterizira kao “pripadnike paralelnih struktura“, a uspjeh lojalista veže se za brzu reakciju policije i državnih odvjetnika. Turska državna agencija Anadolu kao vođu puča imenovala je pukovnika Muharrema Kösea, nedavno smijenjenog šefa vojnog odjela za pravnu pomoć. Vlast i dalje poziva građane Turske na ulice, strašeći ih novim mogućim pokušajima državnog udara.

Počelo “čišćenje” pučista i ostalih

Demonstranti se osvećuju zarobljenim sudionicima vojnog puča

Dok upravo traje obraćanje javnosti premijera Turske Binalija Yilidrima, za 13 sati po hrvatskom vremenu zakazana je i izvanredna sjednica turskoga parlamenta kojoj će Yilidrim i predsjedati. Posebnu sjednicu je zakazalo i Vrhovno vijeće sudaca i državnih odvjetnika (Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu – HSYK), tijela od kojeg vlasti očekuju brzo te izvanredno pravosudno postupanje protiv “pripadnika paralelne države” – prvo iz redova sudaca, a onda i šire. Na spomenutoj sjednici, HSYK je oko 13:50 po hrvatskome vremenu prvo odlučilo o smjeni 5 članova vlastitoga sastava, da bi onda donijelo odluku i o otpuštanju s posla 2.745 turskih sudaca (36 posto od ukupno 7.604 suca u Turskoj). Mediji ujedno posebno ističu i navodnu odgovornost za veleizdaju bivšeg zapovjednika zračnih snaga Turske, generala Akina Ozturka, te zapovjednika Odjela za obuku i doktrinu kopnenih snaga turske vojske, generala Metina Iyidila. Dok u Turskoj traje obračun vlasti s neuspjelim pučistima, iz Grčke su oko podneva po hrvatskom vremenu došle vijesti o pristizanju pojedinih pučista (vojnika i civila), koji će ondje vjerojatno tražiti azil.

Navodno se radi o ukupno 8 ljudi, od kojih je jedan civil, dok su ostali pripadnici vojske, koji su po ulasku svog helikoptera u grčki zračni prostor poslali poziv u pomoć i zatražili slijetanje. To im je odobreno, a do Alexandroupolisa (mjesta gdje su slijetjeli) dopratila su ih dva F-16 iz sastava grčkog Ratnog zrakoplovstva. Prema posljednjim vijestima, 8-orica putnika zatražila su azil u Grčkoj, a turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu zatražio je od susjedne Grčke da vrati “8 izdajnika koji su prebjegli vojnim helikopterom i zatražili azil“. Oko 14 sati po hrvatskome vremenu je objavljeno da će Grčka ipak razmotriti njihove zahtjeve za azilom, dok će turski UH-60 Black Hawk kojim su oni prispjeli biti vraćen u susjednu državu čim to bude moguće.

Blokada na ulazu u pomorsku bazu Gölcük

Blokada na ulazu u pomorsku bazu Gölcük

Uz to, pozivajući se na grčke vojne izvore, turski mediji spominju i pobunjeničko zauzimanje fregate u pomorskoj bazi Gölcük (na Mramornome moru, osamdesetak kilometara jugoistočno od centra Istanbula), gdje je navodno bio zarobljen i zapovjednik turske flote. Spomenuta pomorska baza trenutno je opkoljena civilima, pristalicama predsjednika Erdoğana, koji su i građevinskim strojevima blokirali sam ulaz u ovaj vojni kompleks.

Iz turske Nacionalne obavještajne organizacije (Millî İstihbarat Teşkilatı – MIT) čulo se oko 13:20 po hrvatskome vremenu da još uvijek traju “ciljane operacije protiv pobunjenika, podržavatelja i sudionika pokušanog državnog udara u Turskoj” u više vojnih postrojbi, no da će to vjerojatno završiti danas, unutar nekoliko nadolazećih sati. I zaista, turski su mediji izvijestili kako se oko 15:35 predala i zadnja grupa pobunjenih vojnika u Ankari, što je ozbiljan korak prema okončanju čitave ove nesretne situacije.

Pučisti – “gulenovci”, pro-Kurdi ili općenito “anti-erdoganci”?

Vojnici uhićeni u Sirnaku

Vojnici uhićeni u Sirnaku

Tijekom poslijepodneva uhićeno je 490 vojnika u gradu Sirnaku, na tromeđi Turske, Sirije i Iraka. Njih se optužuje da su kao pristaše kurdske PKK (Partiya Karkerên Kurdistanê – Kurdska radnička stranka) podupirali puč. Tko ih je zapravo uhitio – nije poznato, budući da je na fotografijama primjetno kako oko uhićenih vojnika kruže naoružane osobe u civilnoj odjeći. U Sirnaku je uhićen i general zbora Adem Huduti, zapovjednik 2. Armije iz sastava Kopnene vojske, te zapovjednik Stožera 2. armije general bojnik Avni Angün. Osim njih, uhićeno je još nekoliko nižih časnika iz sastava 2. Armije. Uhićeni su i bivši zapovjednik zračnih snaga Turske, general Akin Ozturk, te zapovjednik Odjela za obuku i doktrinu kopnenih snaga turske vojske, general Metin Iyidil, koje su mediji jutros prozivali za veleizdaju. Vojnici koji su uhićeni u Glavnom stožeru prevezeni su do zatvora sredstvima javnog prijevoza, a antiteroristička policija ušla je u zgradu Stožera radi detaljne pretrage. U gradu Hakkari uhićen je zapovjednik 2. brigade komandosa, brigadir İsmail Güneşer. Predvečer je službeno potvrđeno i uhićenje generala Erdala Ozturka, zapovjednika 3. armije.

Od ranog poslijepodneva društvenim mrežama šire se slike vojnika koji su se predali, dok ih okupljena masa zlostavlja i tuče nogama i remenjem. Takve su se fotografije pojavile i u vijestima brojnih međunarodnih novinskih agencija, a čini se da su najlošije prošli vojnici na Istanbulskom mostu, koje je masa tukla do krvi. Situacije u kojima policija štiti uhićene vojnike od razularene mase spominju se kao iznimke, a ne kao pravila. Zanimljivo je da većina osoba koje privode uhićenike nije ni u kakvoj uniformi, već su odjeveni u civilnu odjeću.

Nakon 16 sati, tenkovi koji su sinoć izašli na ulice Istanbula počeli su se vraćati u vojnu bazu Selimiye. Američko veleposlanstvo u Ankari potvrdilo je da su turske vlasti zatvorile zračnu bazu Incirlik, kao i tamošnji zračni prostor, te da je prekinuta opskrba strujom. Američko zapovjedništvo “Centar” (The United States Central Command – USCENTCOM) priopćilo je da nedostatak struje ne utječe na aktivnosti američkih snaga u Incirliku, jer je opskrba prebačena na interne izvore električne energije, no zbog zatvaranja zračnog prostora obustavljeni su svi zračni udari na ISIS, koji su vođeni iz ove baze. Glasnogovornik Pentagona Peter Cook rekao je da američki dužnosnici pokušavaju s turskim kolegama dogovoriti što je moguće ranije osposobljavanje baze za normalno djelovanje i nastavak zračnih operacija. Turski ministar vanjskih poslova obećao je da će se Incirlik otvoriti i da će se s njega ponovno moći voditi operacije protiv ISIS-a čim turske snage okončaju akcije protiv pučista. Neimenovani turski dužnosnik izjavio je da postoji sumnja da su pučisti koristili bazu Incirlik za popunu svojih letjelica gorivom.

Slavlje u Ankari

Slavlje u Ankari

Širom Turske provode se uhićenja. Osim više od 3 tisuće pripadnika vojske, te gotovo isto toliko sudaca, kasnije poslije podne uhićen je i zamjenik predsjednika Ustavnog suda Alparslan Altan. Izdano je 140 uhidbenih naloga za članove Vrhovnog prizivnog suda, navodno zbog “povezanosti s Fetullahom Gulenom.” Građani Ankare izašli su na ulice u prilično slavljeničkom raspoloženju, baš kao i građani Istanbula, kojima se oko 17 sati pridružio i predsjednik Erdogan.

U parlamentu – zajedništvom protiv puča

Kasnije popodne, negdje nakon 16 sati, počelo je izvanredno zasjednje Turske nacionalne skupštine, i to minutom šutnje za poginule. Potom je predsjednik svake stranke pojedinačno zastupljene u parlamentu uzeo riječ i osudio pokušaj vojnog udara, uključujući i glavne opozicijske vođe, kao i vođu pro-kurdske stranke HDP ( Halkların Demokratik Partisi, odn. Narodna demokratska stranka).

Uz to, svi predsjednici stranaka su potpisali i zajedničku deklaraciju u kojoj se osuđuje rušenje aktualne vlasti i nametanje novog poretka vojnim udarom. Stranački lideri složili su se, barem je tako rekao premijer Yildirim, s uvođenjem mjera koje će u budućnosti spriječiti čak i mogućnost pokušaja nekog novog državnog udara.

Na izvanrednoj sjednici pojavio se i general Hulusi Akar, do jutrošnji načelnik Generalštaba turskih Oružanih snaga. Premijer Yildirim vojnike koji su sudjelovali u puču proglasio je teroristima.

Predvečer se svojim pristašama u Istanbulu oglasio i sam Erdogan, prozivajući pučiste “tumorom unutar vojske”, koji se upravo “odstranjuje”, usput pozvavši Sjedinjene Američke Države da Gulena izruče Turskoj. Gomila kojom je okružen turski predsjednik traži od njega uvođenje smrtne kazne.

* Ovaj se tekst osvježava, u skladu s trenutnim događajima na terenu…

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.