“Prave-lažne putovnice” i Islamska država

 

Prema saznanjima zapadnih obavještajnih agencija, teroristička organizacija Islamska država (IS) se u barem tri arapske države domogla desetaka tisuća pravih dokumenata, putovnica. U Siriji, Iraku i Libiji teroristi su u više gradova preuzeli službene ustanove. Pri tome su im u ruke pale i bianco-putovnice, kao i uređaji za proizvodnju osobnih dokumenata.

Islamska država s tim putovnicama očigledno vodi aktivnu trgovinu, kojom zarađuje novce. “Prave lažne putovnice”, kako te dokumente u međuvremenu označavaju u obavještajnim krugovima, na crnome su tržištu dostupne za iznos od 1000 do 1500 USD. Sigurnosne se službe pribojavaju da te putovnice koriste i radikalni islamisti, ne bi li teroriste ubacili u Europu prerušene kao izbjeglice.

Naravno da veliki valovi ljudi, koji posljednje vrijeme nekontrolirano ulaze u Europu, predstavljaju i sigurnosni rizik“, opominje Fabrice Leggeri, čelnik europske agencije za granice FRONTEX. FRONTEX-osoblje doduše vrlo podrobno kontrolira da li izbjeglice moguće dolaze s krivotvorenim ili ukradenim dokumentima. “Pa ipak, s naše točke gledišta je vjerodostojnost putovnica takvih bjegunaca vrlo ograničena“, nastavlja Leggeri. U zemlji zahvaćenoj građanskim ratom, kakva je Sirija, zapravo nitko ne može garantirati “da su dokumenti, koji izgledaju pravo, i zaista bili izdani od službene institucije, ili da ih opće sa sobom nosi pojedinac na kojega oni službeno i glase“.

Belgijanac turskoga podrijetla švercao putovnice u Istanbul

U ožujku 2015. je oko 3800 bianco-putovnica iz grada al-Raqqa IS dodala k još barem 10.000 takvih dokumenata iz drugih izvora

Barem dvojica počinitelja terorističkih napada u Parizu 13. studenog su početkom listopada doputovali u Europu sa sirijskim putovnicama preko Grčke. Pri tome su koristili isprave koje je Islamska država pokrala u sirijskome gradu al-Raqqa. U Austriji je policija nedavno uhitila još dvojicu osumnjičenih za terorizam, u izbjegličkome pribježištu u Salzburgu. Ta dvojica muškaraca su u Europu stigli sa putovnicama iz iste serije, podrijetlom iz grada al-Raqqa. Još nije jasno da li se tu radilo o teroristima-spavačima. U tom slučaju istraga još traje.

Prema informacijama novina “Welt am Sonntag”, jedna je strana obavještajna služba nedavno njemačkim vlastima dostavila listu sa serijskim brojevima putovnica, kojih se Islamska država navodno dokopala u sirijskome gradu al-Raqqa. Ti podaci su u međuvremenu uneseni i u Schengenski informacijski sustav (SIS). Time bi se trebalo spriječiti neometano curenje terorista prerušenih u izbjeglice u Europsku uniju.

148 EU putovnica (pretežito francuskih) zaplijenjenih 17. prosinca u Istanbulu

No, Islamska država očigledno nije zainteresirana samo za arapske putovnice. Prema navodima turskih medija, u zračnoj luci Istanbul su ovoga četvrtka (17. prosinca) uhićena dva muškarca koji su u Tursku probali ušvercati ukupno 148 raznih europskih putovnica. Ti su bianco-dokumenti bili sakriveni u mini-pećnice, zajedno s kamerama i SIM-karticama. Kod jednog od krijumčara radi se o belgijskom državljanu turskoga podrijetla. Oba se muškarca sumnjiči da su svoj poduhvat izvodili po nalogu Islamske države.

 

Ovaj je tekst grupa autora objavila 20. prosinca 2015. godine na portalu Die Welt (http://www.welt.de/), pod naslovom “Die Gefahr der ‘echten falschen Pässe’ und die Rolle des IS”. U svom originalnom obliku on se nalazi na internet adresi: http://www.welt.de/politik/deutschland/article150152713/Die-Gefahr-der-echten-falschen-Paesse-und-die-Rolle-des-IS.html

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.