MiG odlično poslovao u 2013. godini

 

Predstavnici ruskog „Aircraft Corporation MiG“ (Российская самолетостроительная корпорация “МиГ”), proizvođači borbenih zrakoplova MiG, izjavili su u ponedjeljak, 9. lipnja, da im je prodaja u 2013. godini (promatrano iz godine u godinu) porasla 68 posto, dostigavši 30,3 milijarde rublji (880 milijuna USD). Pritom je zarada po zaposleniku narasla 73 posto u usporedbi s onom iz 2012. godine, dostigavši 3,1 milijun rublji (90 tisuća USD), pohvalili su se iz Odnosa s javnošću MiG-a, dodajući da je korporacija prošle godine zabilježila rekordne financijske rezultate.

MiG, koji je dio ruskog poduzeća u državnom vlasništvu „United Aircraft Corporation“ (Объединённая Авиастроительная Корпорация – OAK), na vrijeme je ispunio narudžbu iz 2013. godine, te predao prvu skupinu zrakoplova MiG-29K/KUB (NATO oznaka – Fulcrum-D), prilagođenih polijetanju s brodova nosača zrakoplova, za potrebe ruske mornarice. „Plan isporuka kao dio vojne i tehničke suradnje sa stranim državama je 2013. godine ispunjen za 120 posto. Indijsko Ministarstvo obrane zaprimilo je 10 modernih borbenih zrakoplova. U 2013. godini, MiG je potpisao ugovore u vrijednosti 10 milijardi rubalja (290 milijuna USD)“, priopćili su iz MiG-a. Korporacija MiG investirala je oko 1,6 milijardi rubalja (46 milijuna USD) u unapređivanje proizvodnje 2013. godine, što je 50 posto više nego 2012. godine.

Problemi izazvani prekidom suradnje s Ukrajinom nisu nepremostivi za rusko poduzeće „Aircraft Corporation MiG“, komentirao je generalni direktor Sergej Korotkov izvještaje o tome da ukrajinski državni konglomerat obrambene industrije Ukroboronprom (Укроборонпром) proglasio zabranu slanja u Rusiju proizvoda vojne ili dvostruke namjene. „Da, naravno, MiG surađuje s ukrajinskim poduzećima. I neću sad sve pojednostavljivati – ima tu poteškoća, ali one nisu nepremostive ili po prirodi nesavladive. Jednostavno, potrebni su vrijeme i novac“, izjavio je Korotkov. Rekao je i da neka ukrajinska poduzeća izrađuju proizvode ne samo za Rusiju. „Ako nam oni prestanu isporučivati neke proizvode, samo će sebi otežati situaciju“, vjeruje čelnik MiG Aircraft Corporation.

Mi imamo alternativna poduzeća koja mogu u kratkom roku rekonstruirati ili reproducirati te proizvode“. Pitanje većeg broja stvari je već riješeno, a za ostale treba određeno vrijeme. „Poduzimaju se mjere, naravno. Sada i država osigurava novac za to. Dakle, mi tu ne vidimo velikih problema“, rekao je Korotkov, objasnivši kako je tijekom perioda SSSR-a usporediva proizvodnja bila razvijena i na teritoriju Rusije: „Nacrti su ovdje, dizajneri su ovdje, mi imamo i slična poduzeća. Dakle, to nije katastrofa“.

Modernizacija indijskih MiG-29 lovaca

Ruska „Aircraft Corporation MiG“ ispunila je svoje obveze isporuke kompleta za modernizaciju indijskih lovaca MiG-29 na verziju MiG-29UGP, objasnio je generalni direktor MiG-a Sergej Korotkov. Po ugovoru vrijednom 964 milijuna USD, potpisanom 2009. godine, ruska korporacija krenula je u modernizaciju 6 borbenih zrakoplova u svojim proizvodnim kapacitetima i isporuku komplete za modernizaciju dodatnih indijskih MiG-29 zrakoplova od strane tamošnjih lokalnih poduzeća zrakoplovne industrije.

Mi smo u 2012. i 2013. isporučili po 3 zrakoplova. Također smo isporučili tehnološke komplete koji su potrebni za sastavljanje, popravak i modernizaciju zrakoplova indijskog ratnog zrakoplovstva. Dakle, mi smo u potpunosti ispunili sve naše obveze“, rekao je Korotkov.

Prema njegovim navodima, prvih 6 zrakoplova „su već u uznapredovaloj fazi popravka i modernizacije“ u indijskim pogonima. „Ovaj se posao nastavlja. Velika skupina eksperata iz MiG-korporacije je ondje. Oni, zajedno s našim podugovarateljima koji sudjeluju u projektu, prenijeli su te zrakoplove i uvježbavaju indijske kolege u njihovom sastavljanju“, rekao je čelnik ruske korporacije.

Prema njegovim navodima, nastavlja se obuka indijskih pilota za MiG-29K/KUB, zrakoplove namijenjene polijetanju s nosača. Druga skupina od 5 indijskih pilota počela je obuku na testnom poligonu za mornaričko zrakoplovstvo u Goi. „Nakon dobivanja certifikata za sposobnost, oni će imati pravo letjeti tim avionima, polijetati i slijetati na nosač zrakoplova Vikramaditya“, rekao je Korotkov. Obuka prošle skupine od 5 pilota bila je provedena u 2 faze. Prva faza održana je na jednom ruskom obučnom postrojenju, a druga – na nedavno izgrađenom obučnom poligonu u Indiji. Prvo slijetanje borbenog zrakoplova MiG-29KUB, upravljanog od indijskog pilota, na palubu nosača zrakoplova Vikramaditya dogodilo se 7. veljače 2014. godine.

Generalni direktor „Aircraft Corporation MiG“ osvrnuo se i na sudjelovanje ovog poduzeća pri izgradnji obučnog centra za indijske mornaričke pilote. „Mi smo dizajnirali mehanizam za ovaj kompleks i mi smo ga instalirali. Uspjeli takav veliki program implementirati u vrlo kratkom vremenskom periodu“, zaključio je Korotkov.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.