Kurdska nafta kroz Hrvatsku – korist negdje drugdje!

 

Tanker "United Carrier" na vezu u Omišlju, danas rano popodne

Tanker “United Carrier” na vezu u Omišlju, danas rano popodne

Kao što smo i najavili na portalu Obris.org, tanker “United Carrier” jučer navečer, nešto prije 22 sata, stigao je u Omišalj na otoku Krku. Ondje je na vezu danas čitav dan, a izgleda da je u tijeku i istovar pošiljke nafte koju je dovezao. Pri tome, još nije objavljeno i kada to plovilo misli krenuti iz Hrvatske.

Dok neki mediji u Lijepoj našoj nisu uspjeli pogoditi ni dan ili sat kada ovo plovilo stiže u RH, drugi su si dali truda, te su o čitavoj priči oko kurdske nafte u Hrvatskoj iskopali ponešto dodatnih detalja. Tako je Prvi program Hrvatske televizije u svom Dnevniku 2 objavio današnji dolazak broda pod grčkom zastavom, ističući kako njegovim dolaskom nije prekršen ni jedan međunarodni propis. Pri tome, u istraživanju identiteta kupca ove nafte, kao i njenog konačnog odredišta po iskrcaju u Omišlju, zapažene su dvije dijametralno suprotne linije gledanja. S jedne su strane hrvatske vlasti, gdje se od Ive Josipovića, posljednjih dana konstantno putujućeg Predsjednika RH čulo tek: “Ja vam na to ne mogu odgovoriti, jer ne znam i ne trebam znati. Dakle, tržište je slobodno. S kim INA posluje – to je njena stvar, ako ne krši neki međunarodni propis. Koliko znam, nikakvi se propisi ne krše…“. I sve to uz dostup svim mogućim državnim podacima.

S druge strane, HTV je od svojih izvora saznao da kupac nije INA, već mađarski MOL. Navodi se i kako je stoga logično da je nafta završila u Omišlju – budući su Mađari s JANAF-om nedavno potpisali ugovor prema kojem su se obvezali da će upravo kroz tu luku transportirati 1,28 milijuna tona nafte tijekom idućih godinu dana. Ujedno, iz JANAF-a se neslužbeno doznalo i sve ono što mađarskome MOL-u odgovara, ali što posljednjih dana njihovi vlastiti izvori nisu željeli komentirati – da je po njihovome ovaj čitav posao za sada pravno čist, te kako ne treba zaboraviti ni činjenicu o tome “da MOL ima brojne koncesije u Kurdistanu, i dobre odnose s tamošnjom vladom” – pa su navodno odlučili prihvatiti tamošnju naftu, što god o tome mislio službeni Bagdad. Pri tome je u Dnevniku HTV1 citirana i izjava Alexandera Doddsa, izvršnog predsjednika za istraživanje i proizvodnju u mađarskome MOL-u, od 14. ožujka 2014. godine:

MOL je započeo s proizvodnjom sirove nafte u kurdskom dijelu Iraka. Riječ je o ključnom momentu u našem uspješnom odnosu s kurdskom regionalnom vladom, koji obuhvaća ne samo unosnu suradnju u industriji nafte i plina, već i šire područje potpore razvoju lokalnih zajednica“.

Dodatno se na ovu temu moglo čitati i u Večernjem listu – po kojem je JANAF i službeno potvrdio jučerašnji dolazak tovara od “četrdesetak tisuća tona nafte“, koje će uskoro hrvatskim naftovodom biti u tranzitu “prema MOL-ovoj rafineriji“. No, dok Večernji ne ulazi u pitanje o kojoj je tu rafineriji zapravo riječ, HTV je tu opet ponešto detaljniji. Ondje tako izričito čujemo da će ovaj potencijalno izuzetno profitabilan posao izgleda totalno zaobići hrvatske rafinerije – budući da se “naftu iz Kurdistana” neće prerađivati ni u Rijeci, ni u Sisku, već u MOL-ovim rafinerijama u Mađarskoj i Slovačkoj. Da podsjetimo, to su upravo one rafinerije koje je (za razliku od ovih u Hrvatskoj) MOL u nizu posljednjih godina aktivno unapređivao, i o čijem se uspješnom opstanku govori baš svaki put kada se spomene gašenje rafinerijskih postrojenja u Hrvatskoj.

Dok je svemu tome tako, treba zamijetiti kako mađarski MOL u Republici Hrvatskoj zadnje vrijeme nastupa različito – ovisno o tome što im u konkretnome trenutku odgovara. Ponekad su oni tu kao INA (kada im to odgovara), u drugim slučajevima to je tek mađarski MOL (koji kao da u RH i nema ikakvih drugih veza ili obveza). Pri tome je zapravo otvoreno pitanje za sebe kako to da u sadašnjoj situaciji i javno poduzeće JANAF tako mirno posluje s ovim “strateškim partnerom” nesretne hrvatske Industrije nafte i plina (INA). Dok bi bilo lako zaključiti kako će ovaj posao “prošišati” kraj Lijepe naše, među ostalim i zbog arbitražnog postupka koji se oko mađarskih makinacija u poduzeću INA odnedavno vodi u Parizu – tu je zacijelo u igri ipak ponešto više.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.