Sudom po radikalnim kemalistima

Ergenekon - od mitskog mjesta Turaka do pribježišta nacionalista

Problemi između turske vojske i vladajućih islamista započeli su odmah nakon što je Stranka pravde i napretka (Adalet ve Kalkınma Partisi – AKP) Recepa Tayyipa Erdogana došla na vlast u studenom 2002. godine, no vremenom su se zaoštravali. Do njihove je eskalacije došlo posljednjih godina, posebice otvaranjem prvo istraga, a onda i sudskih postupaka protiv skupina vojnika, časnika i ponekih civila – vezanih prvenstveno uz navodno planiranje vojnih udara i svakovrsnih napade na vladajući politički blok, islamiste i pripadnike manjinskih zajednica (pretežito Kurda). Radi se tu o čitavome spletu postupaka – od onih poznatih kao suzbijanje navodne organizacije Ergenekon, pa do postupaka zvanih “Balyoz” (“Malj” ili “Sledgehammer“, kao i svojedobna akcija hrvatskoga MUP-a) ili “Kafes Operasyonu Eylem Planı” (“Akcijski plan operacije Kavez“).

U slučaju Ergenekon se radi o skupini ultranacionalističkih kemalista, o čijem se djelovanju počelo čuti 2007. godine, da bi0 prvi sudski postupci protiv osumnjičenika započeli krajem listopada 2008. godine. Ti postupci traju i danas, a u njegovu tijeku je do travnja ove godine bilo privedeno preko 500 ljudi, da bi onda protiv njih oko 300 bile podignute i optužnice zbog pripadanja “Terorističkoj organizaciji Ergenekon”. Većinom se tu radilo o sadašnjim i bivšim visokim pripadnicima vojske, policije, sigurnosnih službi te pravosuđa, ali i o nešto novinara, političara, znanstvenika i profesora.

Nakon nekoliko godina istraga, slučaj Ergenekon se nevjerojatno zakomplicirao

 

“Sledgehammer” ili “Malj” nije organizacija, već  naziv plana za državni udar kojim se 2003. godine navodno bavila jedna oveća skupina sekularista, pretežito vojnika – visokih časnika. Otkriven je krajem veljače 2010. godine kada su uslijedila i prva hapšenja. Drugi je veliki val privođenja odrađen u travnju iste godine i do tada je ukupno bilo privedeno oko 140 ljudi, pretežito aktivnih ili bivših časnika, od kojih je većina kasnije puštena kući. Dok je vojska tvrdila kao se radilo samo o proigravanju/simulaciji reagiranja u slučaju nemira sličnih velikom državnome udaru, suđenje je započelo sredinom prosinca 2010. godine s ukupno 187 osumnjičenih. Sud je 11. veljače 2011. godine naložio pritvaranje njih 163. Krajem veljače 2011. godine, u povezanom je slučaju osumnjičeno još 28 osoba (od toga je privedeno njih 15), čiji bi postupak mogao uskoro biti spojen sa slučajem “Sledgehammer”.

“Akcijski plan operacije Kavez” – jedan je od materijala pronađenih u slopu istraga protiv organizacije Ergenekon. Navodno se radi o materijalu u digitalnoj formi, pohranjenom na CD, koji je pronađen u selu Poyrazköy, provincija Istanbul. Nakon što su suđenja za slučajeve vezane uz tu lokaciju započela u travnju 2010. godine, do srpnja iste godine je istraga oko Operacije” Kavez” spojena s još dva povezana slučaja i ujedinjena u zajednički postupak nazvan “Poyrazköy”. On je do travnja 2011. u uklupno šest krugova preliminarnih saslušanja obuhvatio ukupno 69 osumnjičenika, od čega je njih 7 u pritvoru. Na teret im se stavlja prikupljanje i skladištenje oružja i streljiva u selu Poyrazköy, planiranje ubojstva niza admirala turske Ratne mornarice te priprema i čuvanje već spomenutog materijala vezanog uz Operaciju “Kavez” – plana iz redova navodnih tajnih društava unutar turskih oružanih snaga, kojim se planirao niz ubojstava i napada na pripadnike manjinskih zajednica Armenaca, Kurda, Židova, Alavita i Pravoslavaca u Turskoj.

Bilo kako bilo, ovi su postupci velik uteg oko vrata sekularne Turske – teret kojim se vladajući vješto obačunavaju kako s oporbom, tako i s dijelovima turskoga estabišmenta koji im nisu skloni. Posebice se ta činjenica vidi pri promatranju odnosa turske vlade i nacionalnih oružanih snaga, inače tradicionalnog garanta sekularnosti države.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.