CMS Vladi RH: “Suzdržite se od transakcija oružja!”

 

Nevladina udruga Centar za mirovne studije iz Zagreba uputila je Vladi RH otvoreno pismo, u kojem poziva na suzdržavanje od bilo kakvih transakcija oružja, ali izražava i zabrinutost zbog mogućeg postojanja nedeklariranog viška naoružanja. Pismo prenosimo u cijelosti.

 

 

“Potaknuti sve ozbiljnijim dokazima o indirektnom naoružavanju sirijske oporbe kroz brojne domaće i međunarodne medije, Centar za mirovne studije ovim putem želi upozoriti Vladu RH na pogubnost uplitanja u oružane sukobe kroz bilo koji oblik daljnje militarizacije sukobljenih strana. Posebno smo zabrinuti informacijama da u Republici Hrvatskoj postoji određena količina oružja koja nije u službenom popisu oružja, te se navodno upravo tim neregistriranim oružjem (tzv. nedeklarirani višak) trguje sa zemljama arapskog svijeta. Ukoliko i postoji nedeklarirani ili bilo koji višak oružja u RH – jedini ispravni put je da se to oružje deklarirano uništi. Pozivamo Vladu RH da se suzdrži od bilo kakvih transakcija oružja. Republika Hrvatska, kao zemlja koja je nedavno proživjela iskustvo rata, svoju unutarnju i vanjsku politiku mora graditi primarno na principima izgradnje mira koji se temelje na nenasilnom rješavanju konflikata. Očekujemo da upravo u tom smjeru gradimo vlastite diplomatske, gospodarske i razvojne potencijale, te da smo prisutni u međunarodnim krizama promovirajući nenasilje i mirno rješenje sukoba kroz postkonfliktnu izgradnju mira. Miješanjem u oružane sukobe diljem svijeta, Hrvatska ne smije činiti pogreške drugih zemalja koje motivirane ekonomskim – najčešće energetskim interesima – nanose nesagledivu štetu lokalnoj populaciji, te vlastiti razvoj grade nauštrb razvoja zaraćenog naroda.

Pozdravljamo nedavnu inicijativu RH da putem humanitarne pomoći pomogne sirijskim izbjeglicama te očekujemo daljnje diplomatske napore za zaustavljanje krvoprolića u kojem najviše stradavaju civili.” 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.