Američko oružje – prodano savezniku, u rukama neprijatelja

 

Saudijska Arabija i njezini koalicijski partneri predali su oružje američke proizvodnje borcima povezanima s Al-Qaedom, tvrdolinijaškim salafističkim milicijama i drugim frakcijama koje ratuju u Jemenu, a što prema istraživanju CNN-a  predstavlja kršenje njihovih sporazuma sa SAD. To oružje je također došlo i u ruke pobunjenika pod okriljem Irana, koji se protiv koalicije bore za kontrolu te zemlje, razotkrivajući Tehranu neke od osjetljivih američkih vojnih tehnologija i potencijalno ugrožavajući živote američkih postrojbi u drugim zonama sukoba.

Prema navodima lokalnih zapovjednika na terenu i analitičara koji su razgovarali sa CNN-om, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, njezin glavni partner u ratu, upotrijebili su oružje proizvedeno u SAD-u kao vrstu valute za kupovanje lojalnosti pojedinih milicija ili plemena, podupiranje odabranih naoružanih sudionika, te utjecanje na tamošnji složeni politički krajolik. Predajući ovu vojnu opremu trećim stranama, koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije krši uvjete prema kojima je kupila oružja od SAD-a, priopćilo je američko Ministarstvo obrane. Nakon što je CNN predstavio svoje nalaze, službenik američkog obrambenog sustava potvrdio je postojanje aktivne istrage o tom pitanju.

Ova su otkrića otvorila nova pitanja o tome jesu li SAD izgubile kontrolu nad ključnim saveznikom koji vodi jedan od najstrašnijih ratova proteklog desetljeća, te je li Saudijska Arabija dovoljno odgovorna da joj se dopusti daljnje kupovanje sofisticirane vojne opreme i naoružanja. Prethodna CNN-ova istraživanja utvrdila su da je oružje proizvedeno u SAD-u bilo korišteno u nizu smrtonosnih napada saudijske koalicije u kojima je ubijeno više desetaka civila, od kojih su mnogi bili djeca. To se dogodilo u trenutku kada Kongres, ogorčen nad službenim Rijadom zbog prošlogodišnjeg ubojstva novinara Jamala Khashoggia, razmatra da li će prisiliti Trumpovu administraciju na prekid podrške saudijskoj koaliciji koja se za vođenje rata oslanja na američko oružje.

Rijad je 2015. pokrenuo koaliciju kako bi iz glavnog grada Jemena protjerao Houthi-pobunjenike potpomognute od Irana, i na vlast vratio međunarodno priznatu vladu predsjednika Abdu Rabu Mansour Hadija. Rat je zemlju podijelio na dva dijela, a s njime je došlo i oružje – ne samo puške, nego i protuoklopne rakete, oklopna vozila, laserski senzori i topništvo – sve se to slilo u bezvlađe ove kompleksne države. Od tada je nešto od američke „prekrasne vojne opreme“, kako je jednom bila nazvana od američkog predsjednika Donalda Trumpa, bilo predano, prodano, ukradeno ili napušteno u jemenskome kaosu, gdje mutni savezi i razlomljene politike pružaju malo nade bilo kakvom sustavu odgovornosti ili praćenja.

Neke su se terorističke grupe okoristile priljevom američkog oružja, a barijera koja je priječila unos naprednog naoružanja sada je smanjena pred pritiskom zakona ponude i potražnje. Vođe milicija imale su dovoljno prilika da dobiju vojnu opremu u zamjenu za ljudstvo potrebno u borbi protiv Houthi-milicija. Posao dilera oružjem je cvjetao, a trgovci su najboljem ponuđaču nudili kupnju ili prodaju bilo čega, od puške proizvedene u SAD-u do tenka. I snage koje podržava Iran zarobile su američko oružje, upotrebljivo za napade na pojedine ranjive točke, ili iskoristivo za uzorke u svrhu unapređivanja svoje domaće proizvodnje.

Imate li ovdje američkih pušaka?

U uskim, trošnim ulicama povijesnog središta Taiza trgovine oružjem nalaze se stisnute među dućanima sa ženskom odjećom. Tržnice oružja su u Jemenu ilegalne, ali ih to ne sprečava da otvoreno rade u ovom velikom planinskom gradu na jugozapadu države. Na jednoj strani vise velovi, abaje i šarene haljine za prodaju; na drugoj strani su pištolji, ručne bombe i američke jurišne puške dostupne po posebnoj narudžbi. Na jednoj tržnici oružja slatkiši su bili izloženi među streljivom. „Imate li ovdje američkih pušaka?“ pitao je CNN. „Američke su puške skupe i tražene“, odgovorio je trgovac oružjem u razgovoru zabilježenom skrivenom kamerom CNN-a. Na jednoj drugoj gradskoj tržnici, dječak vrlo mladenačkog izgleda rukovao je oružjem poput eksperta. Muškarci su se šalili i žvakali khat, ondje uobičajenu drogu, a atmosfera je bila opuštena. No, te trgovine ne uzimaju samo pojedinačne narudžbe, već one mogu opskrbljivati i pojedine milicije – i upravo to, ne baš skriveno crno tržište, djelomično potiče potražnju za visoko tehnološkim američkim naoružanjem, te održava ciklus nasilja u Jemenu.

Nekoć intelektualno središte zemlje, Taiz je sada bačva baruta koja je prošle godine pokrenula rat unutar rata, kada su razne milicije podržane koalicijom pod vodstvom Saudijske Arabije okrenule svoje oružje jedne na druge. Usred kaosa šireg rata, i „Al-Qaeda na Arapskom poluotoku“ (AQAP) je 2015. godine izašla na linije fronte u Taizu, stvarajući povoljne saveze s pojedinim pro-saudijskim milicijama s kojima se borila rame uz rame. Jedna od tih postrojbi povezanih s AQAP-om, „Brigada Abu Abbasa“, sada posjeduje oklopna vozila poduzeća Oshkosh iz SAD-a, kojima je 2015. paradirala kroz grad u prikazu svoje vojne snage. Sam Abu Abbas, njen osnivač, proglašen je od SAD-a teroristom 2017. godine, ali skupina i dalje uživa potporu saudijske koalicije i prihvaćena je u sastav 35. brigade jemenske vojske koju ta koalicija podupire. „Oshkosh Defense strogo slijedi sve američke zakone i propise koji se odnose na kontrolu izvoza“, izjavila je tvrtka za CNN.

Postoje i smrtonosniji oblici naoružanja koji su dospjeli u taj grad. U listopadu 2015. godine hvalile su se vojne snage lojalne vladi medijima koje podupiru Saudijska Arabija i UAE, da su Saudijci iz aviona bacili američke TOW protuoklopne rakete baš na isto područje fronte na kojem je bilo poznato da u to vrijeme djeluje AQAP. Lokalni dužnosnici potvrdili su da je došlo do takve zračne isporuke, ali su pokušaji CNN-a da provede daljnje razgovore bili blokirani, i lokalna je uprava zaplašila novinarsku ekipu. Lokalni aktivist se našalio kako je oružje vjerojatno prodano dalje.

Groblje američke vojne opreme

Na groblju odbačene američke vojne opreme nedaleko lučkog grada Hodeidah, postaje jasno da je „Alwiyat al Amalqa“ – Brigada orijaša (Giants Brigade), milicija pretežno salafi ili ultra-konzervativnih sunita, baš ona omiljena frakcija isporučitelja. Skoro pola tuceta ondje ostavljenih MRAP vozila većinom nose naljepnice Brigade orijaša. Jedno vozilo na sebi čak ima i izvoznu oznaku koja pokazuje da je poslano iz Beaumonta (savezna država Texas) u Abu Dhabi, u UAE, prije nego je završilo u rukama ove milicije. Serijski broj drugog MRAP-a otkriva da ga je proizveo Navistar, najveći isporučitelj oklopnih vozila za američke Oružane snage. Oklopna terenska vozila izgrađena su kako bi izdržala paljbu iz vatrenog oružje, eksplozije mina i improvizirane eksplozivne naprave (IED). „To je vozilo koje želi svaka postrojba kada je na terenu“, kaže Navistar-ova web-stranica. Tvrtka je odbila komentirati ovo izvješće.

Primatelji američkog naoružanja zakonski su dužni pridržavati se uvjeta o krajnjim korisnicima, koji zabranjuju prijenos bilo koje opreme trećim strankama bez prethodnog odobrenja Vlade SAD-a. To odobrenje nikada nije dobiveno. Saudijska koalicija nije odgovorila na višestruke zahtjeve za komentarom. Visoki dužnosnik UAE zanijekao je „na vrlo jasan način da ni na koji način ne kršimo propise o krajnjim korisnicima“.

Brigada orijaša predstavlja „dio jemenskih snaga“, rekao je taj dužnosnik CNN-u, dodajući da je ta skupina bila pod izravnim nadzorom UAE-a, te da je oprema time zapravo bila u „kolektivnom posjedu“ koalicije. Američko Ministarstvo obrane, konkretno upitano o Brigadi orijaša, izjavilo je da Saudijskoj Arabiji ili UAE-u nije dalo dozvolu za predaju američkog naoružanja drugim frakcijama na terenu. „Sjedinjene Države nisu odobrile Kraljevini Saudijskoj Arabiji ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima re-transfer bilo kakve opreme entitetima u Jemenu“, izjavio je za CNN glasnogovornik Pentagona Johnny Michael. „Vlada SAD ne može komentirati bilo kakve tekuće istrage vezane uz tvrdnje o kršenju odredbi o krajnjim korisnicima obrambenih sredstava i usluga prenesenih našim saveznicima te partnerima“.

Iran „temeljito procjenjuje američku vojnu tehnologiju“

Budući da je većina smrtnih slučajeva američkih vojnika u Afganistanu i Iraku uzrokovana improviziranim eksplozivnim napravama (IED), kritično je da znanje o ranjivostima MRAP vozila ne padne u ruke neprijatelja. No, za to je već prekasno.

U rujnu 2017. godine, jedna od televizija bliska Houthi-frakciji emitirala je slike Mohammeda Ali al-Houthija, de facto vođe pobunjenika, kako ponosno sjedi za volanom zarobljenog američkog MRAP vozila u glavnom gradu Sani, dok je gomila u pozadini zazivala „smrt Americi“. CNN je pribavio sliku koja prikazuje serijske brojeve jednog drugog američkog MRAP vozila u rukama još jednog visokog Houthi dužnosnika, prošle godine u Hodeidahu. Fotografiju je prvi objavio jemenski novinar Hussain al Bukhaiti, brat tog dužnosnika. To vozilo je bilo dio 2,5 milijarde USD vrijedne prodaje za UAE tijekom 2014. godine. Dokument o prodaji, koji je vidio CNN, potvrđuje da je „donesena prosudba kako zemlja primateljica može pružiti istu razinu zaštite osjetljivih tehnologija“ kao i same Sjedinjene Američke Države.

Ovakva MRAP vozila, zarobljena na bojištu, ispitivana su od iranske obavještajne službe, prema podacima dobivenim od člana tajne Houthi-postrojbe koju podržava Iran, poznate kao „Preventivne sigurnosne snage“. Ta postrojba nadgleda transfer vojne tehnologije u Tehran i iz njega. Njen pripadnik, koji je iz straha za svoju sigurnost za CNN govorio anonimno, otkrio je da su se savjetnici iz Irana i Hezbollaha već dokopali oklopnih vozila i druge američke vojne opreme. „Iranske obavještajne službe vrlo temeljito procjenjuju američku vojnu tehnologiju“, rekao je taj izvor u intervjuu iz Sane. „Slušajte, nema ni jednog američkog oružja za koje oni ne pokušavaju saznati detaljne podatke, od čega je napravljeno, kako radi“.

Improvizirane eksplozivne naprave sada se masovno proizvode u Jemenu od Houthi snaga u opsegu kojeg je prethodno postigla samo ISIL, navodi se u izvješću organizacije Conflict Armament Research. Oni prate oružje i njegove opskrbne lance u zonama sukoba, te su u Jemenu pronašli IED-ove koji sadrže iranske komponente.

Hizam Al Assad, član Houthi Političkog vijeća, potvrdio je za CNN da su MRAP vozila još uvijek u rukama Houthija, ali je opovrgnuo postojanje jedinice „Preventivne sigurnosne snage“. Iran nije odgovorio na zahtjev CNN-a da komentiraju.

Ljudske žrtve sukoba

Poplava američkog naoružanja potiče sukob koji je pobio desetke tisuća ljudi – među njima i djecu u školskim autobusima i obitelji koje su bježale od nasilja – i natjerao još milijune na rub gladi. Dvogodišnja Rehab je tako ozbiljno pothranjena da su joj se prsa duboko upustila u središtu njezinog sićušnog tijela. Procjenjuje se postojanje oko 200 slučajeva pothranjenosti poput njezine u selu Tohta, područja na bojištu okruženog topničkim i minobacačkim položajima na obali Crvenog mora u blizini luke Hodeidah. Prije nekoliko mjeseci, lokalna klinika je zatvorena zbog političkih nesuglasica oko financiranja. Ali dr. Fatma Ibrahim neće odustati. Svakog tjedna ona provodi kućne posjete, a čim uđe u ulicu, zabrinuti roditelji pohrle k njoj. „Gledajte, gledajte“, zahtijeva jedan otac dok pokazuje doktorici svoju 14-mjesečnu djevojčicu Roulu, mršavu poput kostura. Ibrahim je nježno pregledava, ali uskoro je vrijeme da krene s pregledom idućeg djeteta.

Za mladog muškarca, pristupanje kakvoj borbenoj frakciji jedno je od rijetkih načina pronalaženja zaposlenja u siromašnoj zemlji s malo infrastrukture i jedva postojećom ekonomijom. U isto vrijeme, previše moćnih političkih figura i ključnih oružanih aktera u regiji uvelike su profitirali iz sukoba i, kao rezultat toga, nedostaje im poticaja za pristanak na mirovni proces koji bi ugrozio njihovu financijsku korist.

Sjedinjene Američke Države su daleko najveći dobavljač oružja i Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a njihova potpora ključna je za nastavak rata Saudijske koalicije u Jemenu. Američki zakonodavci pokušavaju donijeti rezoluciju kojom se ukida potpora Trumpove administracije ovoj koaliciji. Demokratski senator Chris Murphy opisao je istragu CNN-a kao „bombu“ koja bi trebala poslužiti kao poziv na buđenje ne bi li se „izvukli iz rata u Jemenu koji je krenuo užasno ukrivo“. Međutim, general Joseph Votel, glavni američki zapovjednik na Bliskom Istoku, izjavio je na saslušanju u Senatu da dok će vojska „podrobnije razmotriti navode“ iz izvješća CNN-a – povlačenje potpore saudijskoj koaliciji moglo bi dodatno ugroziti Amerikance u regiji.

Malo je dokaza da Bijela kuća želi odstupiti od svog sadašnjeg pristupa, unatoč dokazima da djelovanje ključnog američkog saveznika možda čini Amerikance manje sigurnima. Nakon ubojstva novinara Jamala Khashoggija prošle godine, Trump je rekao kako bi bilo glupo da SAD otkažu više milijardi USD vrijedne ugovore o prodaji oružja Saudijcima. „Ne želim izgubiti svo to ulaganje u našu zemlju“, kazao je.

 

*Autori ovog članka su Nima Elbagir, Salma Abdelaziz, Mohamed Abo El Gheit and Laura Smith-Spark, koji su svoj tekst objavili u veljači 2019. godine na portalu medijske kuće CNN (https://edition.cnn.com/) pod naslovom “Sold to an ally, lost to an enemy. Original je dostupan na adresi: https://edition.cnn.com/interactive/2019/02/middleeast/yemen-lost-us-arms/?fbclid=IwAR0yX-vPB8ooUXv7FXUAxRUSOPK5_YcpjockEV6YtYBMYCn3_HFfRT2YSFU

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.