Ruski „poklon“: vrijede li MiG-ovi koje Srbija dobiva?

 

Jučerašnji sastanak ruske i srpske delegacije na čelu s ministrom obrane Sergejom Šojguom i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rezultirao je dogovorom o donaciji lovačkih aviona, tenkova i oklopnih vozila. Ipak, ugovor nije potpisan – premijer Vučić najavio je da će se to dogoditi do petka, a ostali su nerazjašnjeni mnogi detalji ovog posla koje bi se trebalo razraditi narednih mjeseci.

Šest lovačkih aviona MiG-29 su, dakle, poklon ali nema informacija šta sve ide uz njih, a nije još sigurno ni kada će stići. Srpski zvaničnici rekli su da će se to dogoditi u ožujku 2017. godine, ali je kasnije premijer Srbije pojasnio da postoje dvije opcije. (1) Prva je da bi avioni bili isporučeni za tri meseca i da bi se onda u Srbiji zajedno s ruskim stručnjacima izvršio njihov remont. (2) Druga opcija je da oni ostanu u Rusiji do rujna-listopada i da onda remontirani i modernizirani dolete u studenome.

Bort 101 za 101. lovačku avijacijsku eskadrilu. Milerovo lipanj 2014. / Foto: Anton Pavlov

Značajna novost je plan modernizacije koja bi, kako kaže premijer, koštala između 180 i 230 milijuna eura, a provela bi se u tri faze. Pomoćnik ministra obrane, Nenad Miloradović, rekao je za RTS da će avioni dobiti radare dometa 120 km u otkrivanju cilja veličine lovca (moguće radar Žuk-ME), da će imati rakete zrak-zrak s aktivnim radarskim samonavođenjem (jedina ovakva ruska raketa je RVV-AE, odnosno R-77), da će služiti još 14 godina i da će biti na „suvremenom standardu kao i avioni Gripen kakve posjeduje Mađarska“. Uz modernizaciju 6 ruskih, isti radovi bi se izvršili i na postojeća 4 srpska aviona.

Što Srbija dobiva?

Jedan od tri aviona 9-13 koji će letjeti srpskim nebom. Fotografija je napravljena 2015. godine u bazi Primorsko-Ahtarsk / Foto: Anton Pavlov

Jedan od tri aviona 9-13 koji će letjeti srpskim nebom. Fotografija je snimljena 2015. godine u bazi Primorsko-Ahtarsk / Foto: Anton Pavlov

U sadašnjem stanju, kao i na osnovi njihovog tehnološkog nivoa, donirani MiG-ovi su zastarjeli, ali još uvek upotrebljivi. Na dostupnim fotografijama i snimkama riječ je o jednom avionu verzije 9-12A (RF-92185 Blue 14), tri aviona u verziji 9-13 (RF-93709 Blue 04, RF-93717 Blue 10 i RF-93713 Blue 31) i dva dvosjeda 9-51 (RF-92196 Blue 75 i RF-29166 Blue 101). Kako je prije par mjeseci priopćeno, ti bi avioni mogli letjeti još 4-8 godina prije još jednog remonta – pa se na osnovu toga, kao i njihovih fotografija, može zaključiti da su ti avioni najvjerojatnije bili na održavanju više razine u razdoblju 2010.-2014.

Neslužbeno, lovci su proizvedeni između 1987. i 1989. (za 9-12A postoji informacija siječanj 1989. godine). Skoro svi avioni bili su bazirani u bazi Milerovo, u sastavu ruske 31. zrakoplovne pukovnije, koji je u protekle dvije godine prenaoružana višenamjenskim borbenim avionima Su-30SM koji su popunili dvije eskadrile. Treća eskadrila je nastavila letjeti na manjem broju MiG-ova, ali su avioni (posebno dvosjedi) razdijeljeni u druge postrojbe ili su prestali letjeti. Postoji plan da se i ova treća eskadrila prenaoruža lovcima Su-35S.

Modernizacija

9-13, verzija MiG-29 koju Srbija do sada nije koristila. Primorsko-Ahtarsk 2015 / Foto: Anton Pavlov

9-13, verzija MiG-29 koju Srbija do sada nije koristila. Primorsko-Ahtarsk 2015 / Foto: Anton Pavlov

Najavljena modernizacija je odlična vijest, ali je pitanje kada bi je trebalo napraviti – s obzirom da Srbiji hitno trebaju lovci. Tijekom 2017. i 2018. godine može se dogoditi da Srbija ostane bez tri aktivna MiG-29. Možda bi bilo poželjno da Srbija tijekom iduće godine dobije, ako ne sve, a onda makar dio ruskih primjeraka kako bi premostili vrijeme do dolaska vlastitih aviona s remonta koji bi se mogao dogoditi 2018. Tako bi se modernizacija odvijala u fazama, možda po 2-3 aviona odjednom. S druge strane, imamo mogućnost da ih remontirane i modernizirane dobijemo u studenom 2017. godine, ali bi onda na nekoliko meseci ostali bez efikasne zaštite zračnog prostora. Kako smo vidjeli, ruski avioni su u resursu i mogu letjeti (do Moskve su u prethodnih nekoliko dana preletjeli iz baze Privolzski) pa se mnogi pitaju – čemu njihov remont? Jedini logičan odgovor je da bi se to napravilo zbog modernizacije.

Dvosjedi UB će koristiti za pojačanu obuku srpskih pilota. Bort 75 iznad baze Milerovo juna 2014. / Foto: Anton Pavlov

Dvosjedi UB koristit će za pojačanu obuku srpskih pilota. Bort 75 iznad baze Milerovo u lipnju 2014. / Foto: Anton Pavlov

Iznos od 180 do 230 milijuna eura za ovaj posao zaista može djelovati visoko. Ako pogledamo nešto slično što je nedavno rađeno u svijetu, Peru je modernizaciju svojih 8 aviona u varijanti 9-13 i 9-51 platio oko 106 miliona dolara. Jednosjedi su dovedeni na standard označen kao MiG-29SM-P. Zna se otprilike što je sve novo ugrađeno u te avione, ali nema pouzdanih informacija što je pored toga obuhvaćeno ovim paketom. Spomenuti iznos za srpske avione može biti realan samo ako bi se uz modernizirane avione nabavila velika količina dijelova, naoružanja, zatim dovoljno zemaljske opreme, i svega potrebnog kako bi upotreba aviona funkcionirala normalno. Ono što je izneseno o mogućim karakteristikama srpskih MiG-ova nakon modifikacija govori o tome da bi oni mogli biti bliski standardu MiG-29SM, kakve npr. ima Sirija, odnosno već spomenutim peruanskim avionima, ili bi to pak bio neki hibrid, tj. sasvim nova verzija.

 

*Tekst autora Živojina Bankovića pod nazivom “[ANALIZA] Ruski „poklon“: vrede li MiG-ovi koje dobijamo?” objavljen je 22. prosinca 2016. godine na portalu Tango Six (http://tangosix.rs/). Za njegovo ilustriranje korištene su fotografije Antona Pavlova, a čitav se rad u svom izvornom obliku može naći na adresi: http://tangosix.rs/2016/22/12/analiza-ruski-poklon-vrede-li-mig-ovi-koje-dobijamo/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.