Poplave u regiji – solidarnost na djelu

 

Poplavljenim područjima u BiH te Srbiji pomoć su najprije ponudile Slovenija i Hrvatska, a potom i Makedonija i Crna Gora. I BiH i Srbija su još u četvrtak, 15. svibnja, zatražile pomoć putem Europskog mehanizma civilne zaštite, odnosno od Centra za hitne intervencije EU – pritom je Srbija zatražila pomoć u obliku pumpi za ispumpavanje vode visokog kapaciteta, a BiH u obliku helikoptera, spasilačkih ekipa s čamcima i financijske pomoći.

Hrvatska ponudila pomoć među prvima

Prva potpredsjednica Vlade RH Vesna Pusić još prije dva dana, u četvrtak 15. svibnja, ponudila je pomoć RH BiH i Srbiji. No objavljeno je da za sada ta pomoć neće biti upućena, jer je Srbija izričito tražila pomoć od Europske komisije, Rusije i Slovenije. Međutim, danas je MUP Srbije izvijestio da je Hrvatska poslala ekipu za pročišćavanje vode i ekipu s pumpama za ispumpavanje velikog kapaciteta.

Hrvatska je Vlada danas održala novu telefonsku sjednicu, 159. po redu, na kojoj je donijela odluku o upućivanju pripadnika vatrogasnih postrojbi i postrojbi civilne zaštite u misiju pružanja žurne pomoći poplavama pogođenim područjima Republike Srbije. Tako se odlukom Vlade upućuju (1) Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Državne uprave za zaštitu i spašavanje (u daljnjem tekstu: DUZS) od 5 pripadnika, 2 vozila i 2 čamca te dodatna oprema, te (2) Državna vatrogasna intervencijska postrojba DUZS od 10 pripadnika i 3 vozila.

Za to vrijeme, kako smo već pisali, hrvatske su se snage pripremale za pomoć BiH. Uz angažman 2 helikoptera, Hrvatska je tijekom jučerašnjeg dana u BiH poslala i 20 tisuća vreća za pijesak. Državna uprava za zaštitu i spašavanje objavila je da je jutros u 04:15 iz baze Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split (Divulje) krenula pomoć DVIP-a (DIP Split i Zadar) s 11 vatrogasaca i 3 vozila, te veći broj pumpi, 2 agregata i ostala oprema za spašavanje iz dubina i visina, te 8 pripadnika DIP civilne zaštite s 4 vozila i 3 limena čamca s motorom, te pripadajućom opremom.

Što se tiče helikoptera HRZ i PZO poslanih u pomoć BiH, jedan je zrakoplov  jutros oko 10:00 sati poletio iz zrakoplovne luke Rajlovac, te je sudjelovao u akciji evakuiranja stanovništva u općini Modriča, odakle je prebačeno šestero ljudi i dva gumena čamca. Drugi helikopter, koji je poletio oko 11:50 sati, na područje općina Orašje i Odžak prebacio je 50.000 vreća za pijesak i 13 gumenih čamaca, nakon čega je sudjelovao na zadaćama evakuiranja stanovništva u Bosanskom Šamcu. Na današnjoj telefonskoj sjednici Vlada je produžila vrijeme angažiranja u BiH dvaju helikoptera HV-a s posadama, te pripadnika OS RH do 19. svibnja 2014. godine u 19:00 sati.

Slovenski doprinos BiH i Srbiji

O dodjeli pomoći Srbiji odlučila je Vlada Republike Slovenije na svojoj telefonskoj sjednici, održanoj 16. svibnja, te je Uprava RS za zaštitu i spašavanje počela pripremati 2 pumpe visokog kapaciteta za ispumpavanje vode i mulja i jedinicu Civilne zaštite s 19 spasilaca (uglavnom vatrogasaca dobrovoljaca). Osim toga, pripremljeno je i 10 (umjesto najavljena 4) motornih vozila s prikolicom,  4 dodatne male specijalne pumpe za ispumpavanje vode i mulja, te 2 agregata. Sve je to istoga dana, u petak, 16. svibnja, točno u podne krenulo iz Državnog logističkog centra za zaštitu i spašavanje, stacioniranog u mjestu Roje (općina Šentjernej), put Srbije. Slovenski portal www.obramba.com javlja da je u pomoć Srbiji jučer poslije podne priskočila i jedna helikopterska posada Slovenske vojske s helikopterom Bell-412 iz sastava 15. puka vojnog zrakoplovstva SV (151. Helikopterska eskadrila). Danas u 11:45 sati iz Logističkog centra u Rojama u Srbiju je otputovala i druga, dodatna tura spasilaca – 4 ekipe CZ – ili ukupno 26 vatrogasaca sa 6 vozila i 4 čamca za spašavanje, te drugom opremom neophodnom za spašavanje iz vode. Danas poslije podne u spašavanje u Srbiji uključit će se i helikopter Slovenske vojske Cougar s jednom posadom. Republici Srbiji pomoć je trenutno poslalo 16 država, a Slovenija je bila među prvima.

Istodobno dok je kolona krenula iz Slovenije u Srbiju, pripremala se i slovenska pomoć za BiH. Poziv za pomoć iz Sarajeva upućen je prekasno (u četvrtak oko 22 sata), pa nije mogao biti istoga trena potvrđen i iz Bruxellesa, zbog čega je i slovenska pomoć za BiH krenula kasnije od one za Srbiju. Slovenija je Bosni i Hercegovini namijenila dvije jedinice iz sastava Civilne zaštite za spašavanje u vodi i iz vode (s ukupno 12 ljudi), opremljene s 3 motorna čamca, 5 motornih vozila i dva helikoptera s ukupno 3 posade (helikopteri iz sastava Policije i Slovenske vojske). Danas, u subotu 17. svibnja, u ranim jutarnjim satima (točnije u 6:45) iz Državnog logističkog centra za zaštitu i spašavanje u Rojama prema Bosni i Hercegovini otišle su dvije jedinice CZ, te su po naputku Civilne zaštite BiH upućene u Banja Luku.

Makedonija

Iako nitko nije izravno zatražio pomoć od Makedonije, ta je zemlja, za sada zalivena kišom ali i imuna na poplave, odlučila poslati pomoć i u BiH i u Srbiju. U pismu koje je jučer makedonski premijer Nikola Gruevski poslao predsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću i predsjedavajućem Vijeću ministara BiH Vjekoslavu Bevandi piše: „Spremni smo da u što kraćem roku, u skladu s našim mogućnostima, stavimo na raspolaganje sve neophodne resurse s kojima raspolažemo, u cilju saniranja šteta izazvanih prirodnim nepogodama“. Glasnogovornik makedonske Vlade Aleksandar Georgiev danas je objavio da je Makedonija u BiH, te Srbiju uputila 75 specijalaca iz sastava Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane, 45 pumpi za ispumpavanje vode, 35 agregata, 9 čamaca, 3 tisuće deka i širu paletu lijekova. Od toga, u Srbiju stiže 30 spasilaca iz makedonske Direkcije za zaštitu i spasavanje i 15 spasilaca iz Ministarstva odbrane, kao i dva gumena čamca, 20 agregata za struju, 23 male pumpe za vodu, 2 multifunkcionalne dizel pumpe i pet plastičnih čamaca.

Odlazak pomoći iz Crne Gore

Odlazak pomoći iz Crne Gore

CRNA GORA

Crnogorski premijer Milo Đukanović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda telefonski su se dogovorili da se tijekom današnjeg dana put BiH uputi oprema neophodna spasilačkim ekipama, dok pomoć u ljudstvu, rekao je Bevanda, za sada nije potrebna. Za razliku od BiH, u Srbiji misle da su im dodatne ljudske ruke itekako od pomoći, pa se danas iz vojne baze u Brodarevu prema Srbiji uputio konvoj s pripadnicima Vojske Crne Gore. U koordinaciji sa Kriznim štabom Srbije, Crna Gora šalje 7 svojih ekipa, od toga 5 spasilačkih, te po jedan medicinsku i ronilačku, što je prvi puta da Vojska CG humanitarno djeluje na teritoriju druge države.

RUSIJA

Jučer oko 08:30 ujutro, na aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu sletio je zrakoplov Iljušin Il-76 ruskog Ministarstva za izvanredne situacije sa 76 ruskih spasilaca, od kojih je 20 ronilaca. Članovi spasilačkih timova “Centrospas” i Centra za visokorizične operacije spašavanja “Lider” odmah su upućeni na područje Obrenovca. Oleg Voronov, šef Nacionalnog kriznog centra pri istom Ministarstvu, najavio je da će još dva zrakoplova dopremiti humanitarnu pomoć  Srbiji – ukupno 70 tona razne robe, uključujući čamce, opremu za ispumpavanje vode i opskrbu električnom energijom, hranu i deke. Ekipa ruskih spasilaca spremna je djelovati potpuno autonomno čak do 15 dana, priopćilo je rusko veleposlanstvo u Beogradu.

Kako pomaže EU?

BiH

Vijeće ministara BiH odobrilo je 200 tisuća konvertibilnih maraka iz tekuće rezerve za financiranje troškova helikoptera za pomoć civilnom stanovništvu pogođenom poplavama, dok je Vlada Federacije BiH otvorila posebne račune za donacije svih koji žele pomoći stradalima.

Šef Delegacije EU u BiH, veleposlanik Peter Sorensen, jutros je posjeti Operativno-komunikacijski centar BiH i najavio da je „EU spremna pomoći“. Do sada su aktiviranjem Mehanizma civilne zaštite EU Bosni i Hercegovini pomogle Hrvatska, Slovenija, Austrija i Luksemburg, poslavši helikoptere i motorne čamce za evakuaciju stanovništva i dostavu pomoći. Tijekom današnjeg dana očekuje se dolazak 23 spasioca i 5 čamaca iz Luksemburga, te 8 čamaca s posadama iz Austrije.

U akciji je i EUFOR – s kamionima, te 3 helikoptera – a večeras se očekuje i dolazak vatrogasne ekipe iz Velike Britanije.

EUFOR pomaže u evakuaciji stanovništva u BiH

EUFOR pomaže u evakuaciji stanovništva u BiH

Ministarstvo obrane BiH apeliralo je na građane da zbog omogućavanja slijetanja helikoptera OS BiH na ugrožena područja, a naročito na nepristupačne terene, maksimalno surađuju s pripadnicima OS BiH, te da pronalaze ravne prostore veličine 50 x 50 metara i obilježe ih vidljivim obilježjima, kako bi helikopteri ondje mogli sletjeti. Ukupno je angažirano 6 helikoptera OS BiH, dok su iz vojarni u Rajlovcu te Bijeljini evakuirani i sami vojnici. Ministar obrane Zekerijah Osmić objavio je da je jutros bilo angažirano 711 pripadnika OS BiH, dok je trenutno na 31 lokaciji u BiH raspoređeno po 30 vojnika. Osmić je najavio i drugu fazu djelovanja – a to je smještaj evakuiranih građana u vojarne, kao i korištenje mehanizacije OS BiH te inženjerijske jedinice za čišćenje rijeka i ulica.

Posebno teška situacija je na području Zavidovića, gdje je vodena bujica pomaknula minska polja i pripadajuće oznake iz okolnih sela prema samome gradu. Brojni građani prijavili su nalazišta neeskplodiranih mina, pa čak i u samom centru Zavidovića, a Centar za uklanjanje mina BiH i Civilna zaštita Brčko Distrikta upozoravaju građane da ne diraju pronađene NES-ove (neeksplodirana eksplozivna sredstva), te da ih odmah prijave nadležnima. Najugroženijim područjima od mina proglašene su regije Doboja, Maglaja, Olova, čitavog Unsko-sanskog kantona i Bosanske posavine, te slivovi rijeka Bosne, Spreče, Usore i Krivaje.

Vlada SAD-a za sada je za pomoć BH namijenila 50 tisuća dolara, dok je veleposlanstvo SAD u BiH na područje Vogošće danas poslalo pakete s osnovnim živežnim namirnicama, dekama i ručnicima.

Srbija

Na aktiviranje Mehanizma civilne zaštite EU prve su odgovorile Francuska, Slovenija, Bugarska, Njemačka, Mađarska, Austrija, Češka i Hrvatska. Vlada Francuske put Srbije jučer je uputila 34 spasilaca na vodi, 10 motornih čamaca i 13 „tehničkih sredstava za spašavanje“.

Obrenovac

Obrenovac

Iz Bugarske su u Srbiju upućena 2 vatrogasna vozila s 10 motornih pumpi velike crpne snage, više vozila i čamaca s još ukupno 16 pumpi visokog kapaciteta za ispumpavanje vode, a na raspolaganje su stavljena i 2 motorna čamca za spašavanje. Bugarske su snage stacionirane u Jagodini.

Tijekom današnjeg dana u Srbiju je trebala stići i pomoć iz Njemačke – 15 spasilaca, 3 pumpe velike crpne snage (15 000 lit/min i 5 000 lit/min), 5 kamiona i agregat od 50 kw, kao i ekipa Civilne zaštite Austrije, zajedno s pumpama za ispumpavanje vode. Još se očekuje potvrda hoće li Austrijanci poslati dodatno i čamce, te helikopter. Spasilački timovi pokrajine Koruške upućeni su put BiH i Srbije s 15 čamaca. Austrija je predvidjela pružanje svoje pomoći u trajanju od 8 dana, i to sa spasilačkim timovima iz Koruške, Beča, Donje Austrije i Salzburga.

Mađarska je odobrila angažman 5 čamaca i jednog helikoptera, a Češka – slanje spasilačke ekipe iz sastava Vatrogasne spasilačke službe s pumpom velikog kapaciteta, čamac i 7 vozila različite namjene. Republika Češka je najavila da će pomoći Srbiji i pri obnovi oštećene infrastrukture, u prevenciji daljnjih katastrofa, te je za pomoć Srbiji i BiH ondje izdvojeno ukupno 5 milijuna čeških kruna (ili oko 182 tisuće eura).

Ostali

SAD su izrazile duboko žaljenje i suosjećanje s građanima Srbije, i poslale pomoć od 100 tisuća dolara za nabavu opreme i neprehrambenih proizvoda neophodnih za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji. Pomoć je najavio je američki Ured za pomoć u izvanrednim situacijama u inozemstvu, i to u vidu uplate dodatnih 100 tisuća američkih dolara Crvenom križu Srbije za kupovinu neophodnih artikala za ugroženo stanovništvo.

Klizište u Krupnju

Klizište u Krupnju

Izrael je jučer počeo slati pomoć Srbiji u vidu lijekova, deka, kabanica, gumenih čamaca i hrane.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko naredio je hitni angažman 2 helikoptera Mi-8 sa po 6 spasilaca i 3 motorna čamca, dok će u ponedjeljak iz Bjelorusije za Srbiju krenuti transportni zrakoplov Il-76 sa 4 agregata od 100 kw, 20 generatora, 30 pumpi, 20 šatora za po 20 osoba, 5 tisuća deka i 20 tisuća mesnih konzervi.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.