CG: nova Vlada, stara ministrica obrane

 

Nakon gotovo dva mjeseca od parlamentarnih izvora, Crna Gora sinoć je napokon dobila novu/staru Vladu, na čijem je čelu, po sedmi put, Milo Đukanović. Vladu, koju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Liberalna partija Crne Gore, Demokratska partija, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa i albanska stranka “Forca za jedinstvo“, podržala su 44 zastupnika, 26 su bila protiv, a 1 je bio suzdržan. Opozicija je prije svega glasala protiv Đukanovića, smatrajući kako je predugo na vlasti i kako on sam, sa stigmom koju nosi na leđima, teško može biti predvodnik borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Osvrčući se na te kritike, Đukanović je podsjetio da je „svatko na vlasti onoliko dugo koliko je to demokratska volja građana“, a borba protiv korupcije i organiziranog kriminala bit će u „posebnom fokusu“ njegovog kabineta.

Milo Đukanović - više puta premijer, po jedanput ministar obrane i predsjednik države

Novi premijer Đukanović u svom je govoru istakao kako će njegova Vlada biti posvećena učlanjenu u NATO-savez, nastavku europskih integracija i poboljšanju životnog standarda. „Međusobna povezanost integracije u NATO i EU daleko je izraženija u našoj regiji nego što je bila, i što je danas, u drugim dijelovima Europe. Za malu balkansku zemlju kao što je Crna Gora, NATO nam treba kako bi se osigurala trajna stabilnost i sigurnost u regiji, budući smo svjedoci brojnih turbulencija u prošlosti na prostoru Balkana“, rekao je Đukanović, koji će imati prilično problema vratiti Crnogorcima vjeru u NATO. Tamošnja potpora članstvu Crne Gore u NATO-u sve je slabija, a nedavne tribine zamišljene kao promocija Saveza morale su biti otkazane u čak nekoliko gradova zbog premalog interesa.

Nova Vlada ima 4 potpredsjednika i 14 ministara, od čega je njih 8 iz prethodne Vlade. Dosadašnji premijer Igor Lukšić postao je, po uzoru na hrvatsku si kolegicu Vesnu Pusić, potpredsjednik Vlade te ministar vanjskih poslova i europskih integracija. Na čelu Ministarstva obrane i dalje će biti Milica Pejanović Đurišić, dok je dosadašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Brajović preselio na čelno mjesto u Ministarstvu pomorstva i prometa. Novi ministar unutarnjih poslova je Raško Konjević.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.