Predstavljamo: Rommelove vojske

 

Prilično pitko djelce Rommelove vojske možemo preporučiti ponajprije hobistima koji se žele dublje upoznati s likom ovog proslavljenog vojskovođe. Autor George Forty inače broji priličan opus knjiga o II. svjetskom ratu, uključujući i niz monografskih radova. Neka od njegovih monografskih djela pokrivaju i ratište u Sjevernoj Africi, druga pak njemački oklop, pa mu vjerojatno nije bilo teško sačiniti kompilaciju koja prati oružane sastave koji su se tijekom vremena našli pod zapovjedništvom Erwina Rommela. Naime, radi se o tipičnom anglosaskom pristupu, u nas ponešto neuobičajenom: autor odabere vojskovođu, a zatim opisuje vojsku koja mu je bila pod zapovjedništvom. Primjerice, takav prikaz Wellingtonovih vojski već smo predstavili na našim stranicama.

Knjiga je podijeljena na deset dijelova, od Rommelovih aktivnosti u I. svjetskom ratu, kad se istaknuo zapovjednikom planinskih postrojbi, preko časnika u najbližoj pratnji Adolfa Hitlera, pohoda na zapad 1940. godine, Sjeverne Afrike te konačno zapovijedanja na Zapadu 1944. godine i smrti. Posve prirodno, većina knjige bavi se pohodnom u Sjevernoj Africi. Uopće, sjevernoafrička kampanja daje ton cijeloj knjizi. Ovo nije ništa čudno; pohod njemačkih snaga u Libiji i Egiptu, odnosno kasnije i u Tunisu, oduvijek je privlačio osobitu pozornost hobističkih proučavatelja. Puno je razloga za to: ograničenost bojišta, relativna malobrojnost snaga, briljantni taktički i operativni manevri, odsutnost masivnijih civilnih žrtava – sve to stvorilo je čvrst i jasan prostorni te vremenski okvir unutar kojega se može ići u beskrajne pojedinosti.

Što knjiga pruža? Kao i druga djela slične koncepcije, operacijama je posvećeno jako malo, pod radnom hipotezom da su čitatelju ionako poznate. No, zato je dosta prostora posvećeno ustroju, kako zapovjednog ešalona (tj. zapovjedništava i stožera), tako i samih postrojbi, odnosno naoružanju i opremi, uključujući i talijanske. Opisi opreme dosta su opsežni i uključuju stvari poput odora, sljedovanja hrane i cigareta i tome slično. Upravo u ovoj okolnosti leži i slabost knjige: nudi pomalo svega, a ništa zapravo jako detaljno.

Neke interesantnije momente moramo iščitavati tek uzgred, poput posvemašnje improviziranosti njemačkih postrojbi za Afriku, jako sumarnih zdravstvenih pregleda i navrat-nanos sačinjenih odora, kao i neadekvatnih sljedovanja hrane. Zanimljiva je suvremenička službena procjena da se od njemačkog vojnika očekivalo da bude najviše dvije godine izmješten u Sjevernu Afriku, a da mu zdravlje ne bude trajno narušeno. Je li se ovdje radilo o procjeni vezanoj uz zarazne bolesti, surovost klime ili o zbiru niza faktora, autor nam ne pojašnjava dublje. Jednako tako, samo je ovlaš skiciran enormni promidžbeni napor – često na inicijativu samog Rommela – koji je umnogome stvorio interes za sjevernoafričko bojište koji traje i dan-danas.

Završni dijelovi opisuju Rommelove djelatnosti pred invaziju Saveznika u Francuskoj 1944. godine, ali djeluju prilično zbrzanima. Vojske je daleko više, ali statične divizije trećepozivaca ukopane u Atlantski Bedem nemaju glamur Panzera pod palmama. Rommel u Francuskoj je pesimistični vojskovođa, iscrpljen i uistinu narušena zdravlja, a nekadašnji vatreni pristaša Adolfa Hitlera definitivno je razočaran u Vođu. Sam kraj obrađuje Rommelovu smrt, od vlastite ruke, budući je bio jednim od urotnika koji su pripremali prevrat nakon atentata na Hitlera.

Knjiga se jako ovlaš bavi logističkim problemima sjevernoafričke kampanje, kao i činjenicom da je Rommel de facto mrtav-hladan prekoračio dodijeljene mu ovlasti i zalijetao se u Egipat koliko su mu to krhke linije opskrbe dopuštale. No, kao što smo rekli, težište knjige i nije na ovim okolnostima. Jednom kad prihvatimo ograničenja ovog djelca, možemo ipak ustanoviti da knjiga obiluje korisnim podatcima, shemama ustroja i kvalitetnim ilustracijama. No, autor daje pomalo od svega, ali nigdje ne ide jako u dubinu. Kao što smo uvodno i naveli, knjiga se stoga može preporučiti uglavnom hobistima, posebice onima koje zanima ponešto o operacijama u Sjevernoj Africi tijekom Drugog svjetskog rata.

 

Podaci o knjizi:

The Armies of Rommel, George Forty, ilustrirano, 254 stranice s indeksom, izdanje Arms and Armour, UK, London 1997., (ebook 1999.)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.