Predstavljamo: Oružane snage Europske unije 2012-2013

 

Charles Heyman, inače poznatiji po svojoj djelatnosti u okvirima poduzeća Jane’s Information Group, pokušao je kao urednik knjige “The Armed Forces of the European Union 2012 – 2013” naizgled postići nemoguće. Pokušao je egzaktno i pregledno opisati Oružane snage EU, iako nešto takvo zapravo nedvojbeno ne postoji. Pa ipak, pod firmom tog opisivanja – fiksiranog na stanje stvari iz sredine 2010. godine – on je na jednome mjestu predstavio osnovne gospodarske i vojne pokazatelje zemalja članica EU, kao i njihove organizirane vojne kapacitete, a sastavio je i još nešto – relativno usuglašeni pregled različite vojne robe u uporabi diljem EU, ali podijeljeno ne po zemljopisnim cjelinama, već prema vrstama i kategorijama tog oružja i opreme. Uz to, svoje djelo, inače džepnoga formata, Heyman je opremio i kratkim registrom pojmova koji se koriste kroz sve te usporedne nacionalne obrambene sustave, a uz to i pristojnim popisom kratica, te sa još 17 ilustracija u koloru – kojima je u sklopu jednog odvojenog knjižnoga priloga i slikovno ilustrirao svu raznolikost raznih europskih nacionalnih vojnih sposobnosti.

Sam se autor  u ovome radu zasnivao na dva osnovna pola. S jedne strane, riječ je o bivšem časniku britanske kopnene vojske, koji je u obrambenom sustavu Ujedinjenog Kraljevstva radio od 1962. do 1986. godine. U tom se periodu kroz niz zapovjednih dužnosti uzdigao do dužnosti stožernog časnika u zapovjedništvu 1. Britanskog korpusa, da bi svoje posljednje dvije godine proveo kao predavač na obrambenim studijima institucije Royal Air Force College (Cranwell). S druge strane, tu je njegovo djelovanje nakon izlaska iz okrilja britanskog sektora obrane. Nakon svoje vojne službe Heyman se bavio i vojnom te sigurnosnom analitikom za pojedine članice NATO-a, a od početka 1990-tih radi i za već spomenutu Janes Information Group. Od 1994. do 2000. godine bio je ondje urednik publikacije Jane’s Police and Security Handbook, a od 1995. do 2003. godine ondje je uređivao i Jane’s World Armies. Uz to, od 1995. do 2004. radio je i kao stariji obrambeni analitičar u sklopu Jane’s Consultancy Group. Kao djelatna vojna osoba Charles Heyman je sudjelovao u misijama na Borneu, te Cipru, u Maleziji i Sjevernoj Irskoj, dok je kasnije bio aktivan i na Balkanu.

Djelo “Oružane snage Europske unije 2012-2013” jasno odražava podrijetlo svoga autora. Njegovih je 185 stranica iznimno sitnoga sloga zapravo prepuno informacija. Jednom crno-bijelom kartom kontinenta, gotovo bezbrojnim ustrojbenim shemama i morem tablično sređenih podataka Heyman fino oslikava stanje gospodarstva i obrane u Europi. Pregledom 27 pojedinih nacionalnih obrambenih sustava zemalja članica EU on daje sadržaja početnom kontinentalnome pregledu, da bi za kraj onda pobrojao pojedine vrste vojne tehnike, po svojim vrstama. Time nam autor skreće pažnju na dupliranja, često i višestruka, na neusklađenosti vojnih nabava – ali i nacionalnih želja te planova. Sve je to u aktivnome neskladu s proklamiranim ciljevima, a jasno vidljivo nema ni veze s operativno sposobnim formacijama (nacionalnim i kontinentalnim) koje zapravo stoje na raspolaganju za bilo kakve aktivnosti pojedinih država, NATO ili EU.

Imajući u vidu profesionalno podrijetlo autora, ne čudi ni određena hladnoća u prikazivanju stanja – kako pojedinih sustava, tako ni mora raznih više ili manje istovjetnih oružnih sustava. No, ovo svjesna odluka autora – da se suzdrži od većine otrovnih komentara prikazanoga kaosa – ovdje ne narušava kvalitetu djela. Naime, ona tu još jasnije iznosi na vidjelo i inače tipičnu britansku sklonost objektivnome pregledu tema – gdje je čitatelju samom prepuštena odluka o korisnosti čitavoga poduhvata i pravome značenju faktičnog nereda sakrivenog iza velikih političkih parola o jedinstvenosti i sustavnosti zajedničke suradnje. Ovo se vidi posebice i kroz upozorenje autora da u idućim godinama svim prikazanim sustavima vjerojatno slijede rezovi – dok je nedvojbeno da utjecaj EU u obrani zemalja europskog kontinenta jača, tek će se vidjeti ima li tu šanse za neko logističko sređivanje prikazanog nacionalnoga šarenila.

 

Podaci o knjizi:

The Armed Forces of the European Union 2012 – 2013“, Charles Heyman, 185 stranica, bez indeksa, s popisom osnovnih pojmova i skraćenica, izdanje Pen & Sword Books Ltd, Barnsley, UK, 2011. godine

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.