Ruska vježba “Zapad-2017” u očima NATO saveza

 

NATO ojačana prednja prisutnost borbenih skupina ojačala je pouzdanje na istočnim rubovima Europe tijekom velike ruske godišnje vježbe “Zapad-2017”, koja se održavala tijekom rujna mjeseca, izjavio je zapovjednik Kopnenih snaga SAD u Europi. “Naši saveznici sada imaju mnogo više pouzdanja u borbene skupine što su u okviru ojačane prednje prisutnosti raspoređene u Latviji, Litvi, Estoniji i Poljskoj“, kazao je general pukovnik Ben Hodges za Defense News tijekom intervjua na godišnjoj konferenciji Udruženja Kopnene vojske Sjedinjenih Država (Association of the United States Army).

General Ben Hodges u razgovoru s američkim i njemačkim vojnikom u Zrakoplovnoj bazi Bezmer u Bugarskoj (Photo: Taylor Hoganson/Army)

U manje od godinu dana od odluke Saveza na NATO summitu u Varšavi prošloga ljeta [2016], sve su te borbene skupine rapoređene te postavljene na svoja mjesta, i to su stvarne ratne formacije, od kojih je svaka sposobna poraziti rusku brigadu“, rekao je Hodges. “One su bile na svojim mjestima prije ‘Zapada’, i zato ja mislim da naši saveznici stvarno imaju mnogo više pouzdanja u ono što Savez radi u sklopu odvraćanja“.

Hodges je izjavio da se vjeruje kako je ruska vježba bila puno veća i kako je započela mnogo ranije nego što je to tvrdilo iz Moskve. “‘Zapad-2017′ nije bio održavan samo u Bjelorusiji“, kazao je. “To je bio ruski narativ“. Rusi su tvrdili da su imali 12.700 vojnika koji su u Bjelorusiji vježbali tijekom aktivnosti “‘Zapad”, taman ispod granice od 13.000 ljudi koja bi ih obvezivala na prijavljivanje i dopuštanje prisutnosti promatrača, objasnio je Hodges. “No, bile su ondje i desetine tisuća ruskih vojnika, mornara i zrakoplovaca uključene u vježbu“, kazao je, dodajući kako je bila riječ i o zbirci distribuiranih vježbi koje su se događale od Arktičkoga kruga pa do Bjelorusije, i do povezanih vježbi u Južnom vojnom okrugu, preko na Kavkazu. “Konačni dio vježbe je upravo u tijeku, i tu se radi o njenom nuklearnom odjeljku“, rekao je Hodges.

Razmjena obavještajnih podataka širom NATO i multilateralnih okvira po Europi, jedanko kao i među Sjedinjenim Državama i Kanadom, “je bolja od ikad viđenog, jer smo svi bili stvarno fokusirani na izvođenja svega u našoj moći, ne bi li razumjeli što se to Rusi spremaju izvoditi“, rekao je Hodges. Kopnene snage SAD sa svojim saveznicima i partnerima će “promatrati forenziku” vježbe “Zapad-2017” tijekom idućih više mjeseci, kazao je Hodges, no temeljem onoga što se saznalo, Rusi su ponovo demonstrirali sposobnosti “vrlo dalekog, vrlo brzog” pokretanja ljudstva. Također, Rusija je demonstrirala da ima stvarno efikasne sposobnosti elektroničkog ratovanja. Demonstrirane su i mnoge aktivnosti s bespilotnim letjelicama, objasnio je Hodges.

Uz to, potvrdilo se kako je jezgra njihovog načina borbe i dalje zasnovana na vatrenim djelovanjima dugog dometa, raketama i topništvom, rekao je Hodges: “To je definitivno bilo za vidjeti“. Hodges je primijetio i da Kopnene snage SAD moraju postati kreativnije po pitanju odgovora na te stvari, i da razvoj sposobnosti za preciznu vatru na velike daljine mora biti postavljen kao vrhunski prioritet, s obzirom na to što je tu Rusija prikazala od svojih sposobnosti. Ruske snage su također isprobavale i uspješnost nekih svojih nedavnih promjena u sustavima zapovijedanja i nadzora, kazao je Hodges, “i ja mislim da ćemo neko vrijeme proučavati forenziku tih učinaka, ne bi li vidjeli koliko su efikasne te strukture zapovijedanja pojedinim misijama“.

 

Članak pod originalnim naslovom “NATO’s battle groups instilled confidence on eastern flank during Russia’s Zapad” autor Jen Judson objavila je na portalu Defense News (http://www.defensenews.com/) u utorak 10. listopada 2017. godine. U svom izvornom obliku tekst je dostupan na adresi: https://www.defensenews.com/digital-show-dailies/ausa/2017/10/10/natos-battle-groups-instilled-confidence-on-eastern-flank-during-russias-zapad/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.