Privremenim nasljednikom Trump kažnjava Mattisa

 

Nakon što se Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, u četvrtak 20. prosinca naglo riješio svog ministra obrane, generala Jamesa Mattisa, tijekom vikenda ova vojno-politička priča dobila je i svoj nastavak. Naime, nije dugo trajalo da se sazna kako Mattis nije baš mirno otišao u penziju, kako se to moglo zaključiti čitati predsjednički tweet o toj temi, već je javnost saznala da se tu zapravo radilo o protestnoj ostavci, popraćenoj oštrim pismom. U njemu je general Mattis na odlasku detaljnije objasnio područja svog neslaganja s predsjednikom. Pri tome, Mattis je naznačio i kako planira ostati na dužnosti do 28. veljače, dajući time sustavu vremena da se pripremi za novoga ministra obrane SAD. Sve ovo, a posebice masivni loši komentari na sam odlazak Mattisa u široj američkoj javnosti, nisu dobro sjeli Donaldu Trumpu, i izazvali su brzu predsjedničku akciju saniranja medijske i javne štete.

Kao prvo, Donald Trump je napao samog Mattisa, i to opet na Twitteru. U subotu, 22. prosinca, moglo se pročitati: “Kad je predsjednik Obama neslavno otpustio Jima Mattisa, ja sam mu dao drugu šansu. Neki su mislili da ne bih trebao, a je sam mislio da trebam. Zanimljiv odnos – ali ja sam mu dao i sve one resurse koje on nikad ranije nije imao. Saveznici su vrlo važni – ali ne kad iskorištavaju SAD“. Ovaj za Trumpa vrlo blagi napad na osobu i djelo bivšeg suradnika priču je oblikovao kroz iskaz milosti ukazane bivšem vojniku visokoga ugleda, predstavljajući ujedno i pokušaj odgovora na Mattisove tvrdnje o Trumpovu zanemarivanju američkih struktura vojnih i političkih saveza širom svijeta.

Novi ministar obrane SAD

Iako je krajem prošloga tjedna izgledalo kako će priča s odlaskom Jamesa Mattisa trajati još neko vrijeme, u nedjelju 23. prosinca ujutro Donald Trump krenuo je u akciju, navodno ponukan gomilom lošeg publiciteta. U rano nedjeljno jutro Trump je na Twitteru objavio novosti: “Drago mi je da mogu objaviti kako će naš vrlo talentirani zamjenik ministra obrane, Patrick Shanahan, preuzeti mjesto vršitelja dužnosti ministra obrane, s početkom od 1. siječnja 2019. Patrick ima dugu listu dostignuća tijekom službe kao zamjenik & ranije u Boeingu. Bit će sjajan!“. Odluku o ranijem odlasku, samom Mattisu je navodno telefonom prenio Mike Pompeo, ministar vanjskih poslova SAD, a ne sam predsjednik Trump. Time je dosadašnji ministar obrane SAD faktično uklonjen dva mjeseca prije roka kojeg je sam naveo, da bi na njegovo mjesto došao zamjenik kojeg su i do sada opisivali kao osobu iz gospodarstva, s vrlo malo iskustva u obrani, ali politički iznimno vjernu predsjedniku Trumpu (podržavajući i njegovu ideju osnivanja zasebne vojne grane “Space Force”).

Doduše, kako je riječ o već drugom “vršitelju dužnosti” u Vladi SAD (nakon usporedivog manevra u Ministarstvu pravosuđa), Shanahan tu neće odmah ići u novi proces senatske potvrde, što je za Trumpa dobro, budući da je ovaj privrednik s oko 30 godina iskustva u civilnim granama zrakoplovnog giganta Boeing i pri senatskoj protvrdi za mjesto zamjenika ministra obrane imao problema s okupljanjem podrške. Naime, pokojni John McCaine je još u ljeto 2017. godine prijetio bojkotom tadašnjeg imenovanja zbog nedostatka iskustava u obrani – za ovu osobu koja sada najednom igra i na listama potencijalih kandidata za novog stalnog ministra obrane SAD.

Patrick Shanahan, 18. listopada 2018. godine (Photo by Sgt. Amber I. Smith)

Pri kongresnim saslušanjima za mjesto zamjenika, Shanahanu se zamjeralo i da ne razmišlja strateški, te da nema karijernih iskustva u vođenju obrambene politike i strategije, što su sve na kraju bile oprostive zamjerke, budući je na čelu resora bio Jim Mattis, kao neprijeporni autoritet u tom polju. Ujedno, izražavalo se i veliku zabrinutost zbog uspona visokog dužnosnika kompanije koja mnogo radi i za sektor obrane SAD, na mjesta u obrambenom resoru koja omogućavaju lako i masivno pogodovanje bivšem poslodavcu – na korist kompanije Boeing, ali na štetu obrambenog sektora. Tijekom ove godine nije ostalo nezapaženo kako je u samo posljednjih šest mjeseci baš Boeing iz Pentagona dobio tri velika nova posla javne nabave, usprkos nastavku kašnjenja u isporuci zrakoplova za dopunu gorivom u zraku – posla koji svojim brojnim problemima već godinama uzburkava stručnu javnost. Kako bilo da bilo, za Donalda Trumpa se Patrick Shanahan pokazao dobrim iz dva osnovna razloga – bio je u sustavu, omogućivši brzo popunjavanje praznine i što brži odlazak Mattisa, te se pokazivao politički vjernim američkom predsjedniku, koji ima brojne teškoće s pronalaženjem ikakvih kvalitetnih kadrova u resorima obrane i nacionalne sigurnosti. Uz to, on se uklapa i u uzorak dobrih veza kompanije Boeing s vrhom administracije Donalda Trumpa, koji je i sam navodno prijatelj s čelnikom ove kompanije, Dennisom Muilenburgom.

Vezana događanja…

Bitno je grublji bio odnos Trumpa prema Brettu McGurku, posebnom predsjedničkom izaslaniku zaduženom za Globalnu koaliciju za pobjedu nad ISIL-om. Naime, ponukan odllukama o brzom povlačenju iz Sirije, te predsjedničkim izjavama o američkoj dovršenoj pobjedi nad ISIL-om, u subotu 22. prosinca Brett McGurk, specijalizirani diplomat zadužen baš za te stvari, objavio je svoj odlazak iz administracije, i svoju solidarnost s ministrom obrane Mattisom. I na njega se Donald Trump osvrnuo u nedjelju, 23. prosinca popodne, ponovo na Twitteru: “Bret McGurk, kojeg ne poznajem, imenovan je od predsjednika Obame 2015. godine. Trebao je otići u veljači, no sada je podnio ostavku prije tog odlaska. Pravi se važan? ‘Fake news’ rade nekakvu veliku stvar od ovog ne-događaja!“.

Brett McGurk predstavlja stanje u Siriji, US State Departement, 11. prosinca 2018. godine

Pri tome, treba napomenuti kako je McGurk bio karijerni diplomat, koji je služio i pod republikanskim predsjednicima prije Obame, koji ga je imenovao na mjesto osobe za vezu oko suzbijanja organizacije ISIL – na kojoj je dužnosti radno proveo i praktično pola dosadašnjeg mandata predsjednika Trumpa. Pri tome, ni njega se očigledno nije konzultiralo prije nagle odluke o američkom povlačenju iz Sirije, tako da je još početkom ovoga mjeseca bila zabilježena njegova izjava “Bilo bi nesmotreno kada bi tek tako rekli, dakle, fizička pojavnost kalifata je poražena, pa sada možemo tek tako ići. Mislim da bi se s time složio svatko tko je gledao konflikte slične ovome“. U svojem pismu uz ostavku, McGurk je naglasio i kako je odluka o povlačenju “došla kao šok, i predstavljala je kompletni obrat politike“, koji je “ostavio naše koalicijske partnere zbunjenima, i naše borbene partnere izbezumljenima” – zbog čega ni on nije mogao nastaviti provedbu novih smjernica, a da uz to zadrži i osobni integritet. Ovakvu osobu, koja već dvije godine aktivno i javno radi u sklopu aktualne predsjedničke administracije, Donald Trump nije nikad ni čuo, ni vidio – izgleda sve do ove subote, i njegova podnošenja ostavke na nezahvalno mjesto međunarodnog komuniciranja s brojnim saveznicima i suborcima SAD.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.