NATO mora razvijati i “zelenu obranu”

 

Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini NATO-a zatražili su od  savezničkih vlada da ozbiljno razmisle o potrebi unapređenja energetske učinkovitosti vojske, kako bi se obuzdali rastući troškovi goriva i smanjio negativan utjecaj na okoliš. 

NATO mora aktivnije pristupiti razvoju mjera energetske učinkovitosti, no njegova sposobnost promicanja takvih mjera zahtijevat će aktivnu potporu i suradnju samih zemalja članica. To uključuje i našu aktivnu potporu“,

rekao je Osman Bak, turski zastupnik koji je izradio izvješće i nacrt rezolucije na tu temu. Bakov nacrt rezolucije jednoglasno je odobrio Odbor za znanost i tehnologiju Parlamentarne skupštine NATO-a, a izglasat će se u ponedjeljak na plenarnoj sjednici, kada ujedno i završava četverodnevno zasjedanje u Dubrovniku. Rezolucijom se NATO i vlade zemalja-članica pozivaju da „usprkos financijskim pritiscima osiguraju dovoljno sredstava za istraživanje načina unapređenja energetske učinkovitosti“, te „smanje ukupne vojne energetske zahtjeve“.

Bakovo izvješće naglašava raspon tog problema, navodeći kako su američki vojnici, koji su služili u nedavno okončanoj misiji u Iraku, trošili oko 103 litre goriva na dan, za razliku od Drugog svjetskog rata kada se potrošnja kretala oko 6 litara na dan. Ministarstvo obrane SAD-a potrošilo je 2010. godine tijekom svojih vojnih operacija oko 15 milijardi dolara na energente, stoji u izvješću. 

Ako ne poduzmemo odlučne mjere, troškovi vojnih energenata rast će u nadolazećim godinama. (…) U vremenima štednje visoke razine potrošnje vojnih energenata mogu doprinijeti urušavanju financijske stabilnosti Saveznika. Nadalje, sadašnje razine potrošnje vojnih energenata dugoročno nisu održive za okoliš“,

zaključio je Bak.

Članovi Parlamentarne skupštine podsjetili su na činjenicu da NATO i vlade zemalja članica aktivno rade na unapređenju energetske učinkovitosti. Suglasni su da bi snažna rezolucija mogla pomoći u oblikovanju savezničke politike „zelene obrane“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.