Pokolj u Las Vegasu

 

Jučer navečer, oko 10.08 sati po lokalnom vremenu (oko 7:08 po hrvatskom vremenu), strijelac je krenuo pucati po velikom broju posjetitelja Route 91 Harvest Festivala u Las Vegasu, savezna država Nevada u Sjedinjenim Američkim Državama. Osoba kasnije identificirana kao 64 godine star Stephen Craig Paddock iz umirovljeničkog naselja Mesquite (savezna država Nevada, oko 120 kilometara sjeveroistočno) izgleda da je osuo paljbu iz apartmana na 32. katu Mandalay Bay hotela, razbivši dva fiksna prozora na svom ovećem apartmanu koji je gledao na istok, preko područja Las Vegas Boulevarda i oko 350 metara udaljenog prostora nesretnog country-festivala.

 

Pri napadu je korišteno više komada vatrenog oružja, a prema snimkama događanja, izgleda da se tu radilo o automatskom oružju ili oružju koje je ilegalno prerađeno na automatski način rada. Sam napad potrajao je dosta dugo – svjedoci spominju i do četvrt sata potpuno neometanog gađanja za napadača. Budući je koncert kojeg se gađalo bio završni tijekom ukupno tri dana muzičkog festivala, u početku je mnogo ljudi pretpostavilo da su zvukovi paljbe zapravo vatromet povodom okončanja festivala. No ubrzo je postalo jasno da je riječ o paljbi iz vatrenog oružja, koja dolazi s visine. Tada dolazi do panike, masivnog stampeda pri kome je vjerojatno bilo ozlijeđeno nešto ljudi, što zapravo nije omelo strijelca u provođenju napada. Prema službenoj kronologiji, desetak minuta po početku pucanja je na vratima hotelske sobe napadač ranio jednog od hotelskih čuvara, što je zgleda omelo nastavak napada na mnoštvo u podnožju hotela. Od tada do upada policije u sobu nije više bilo pucnjeva.

Dok su neki relativno brzo identificirali smjer iz kojeg je dolazio napad, treba spomenuti kako su zbog specifične arhitekture Las Vegasa (otvoreni prostori koji se izmjenjuju s vrlo visokim zgradama) i u mnogo okolnih hotela pojedinci imali dojam da se baš kod njih puca – tako da je policija imala posla i s velikim brojem faktično lažnih prijava pucnjeva. No kada je konačno lociran napadač i njegova lokacija, SWAT tim lokalne policije je uporabom eksploziva upao u hotelsku sobu napadača oko dva sata nakon početka napada – zatekavši strijelca mrtvog, okruženog sa 23 komada vatrenog oružja. Spominje se samoubojstvo, iako još nisu jasne sve okolnosti događanja, tip korištenog naoružanja, kao ni motivacija napadača. U pretrazi njegovog doma je pronađeno još 19 komada vatrenog oružja, tragovi komercijalnog binarnog eksploziva “Tannerite” (korištenog za eksplozivne streljačke mete) i veliku količinu streljiva.

Iako su mediji ubrzo objavili slike napadača, tek su idućeg jutra vlasti objavile i prvu službeno verificiranu sliku počinitelja. Riječ je o osobi koja je često navraćala u Las Vegas, bila dobro upoznata s prostorom događanja, i nije bila prethodno kažnjavana. Nakon napada je zatvoren čitav prostor oko hotela Mandalay Bay, u koji je napadač stigao u četvrtak, a zatvorena je i nedaleka zračna luka McCarran International. Prema navodima lokalne policije, sam hotel je bio zatvoren tijekom 10 sati nakon napada, a obližnje područje cilja napada bit će radi istrage zatvoreno barem 24 sata od trenutka napada. Od preko 22.000 posjetitelja festivala u vrijeme napada za sada se radi o barem 58 mrtvih, kao i preko 500 ranjenih (spominje se kako su vatrogasci u lokalne bolnice otpremili 406 osoba) koji su raspoređenu u ukupno pet tamošnjih bolnica. Tijekom idućih 24 sata se broj žrtava popeo na 59 mrtvih i 527 ranjenih, da bi na kraju službeno broj ranjenih snižen na 489. Uzimanjem u obzir ovih žrtava, riječ je o najvećem slučaju masovnog ubojstva vatrenim oružjem u povijesti SAD, zločinu koji po svom opsegu najednom ulazi u klasu događaja kakav je bio napad na WTC u New Yorku 11. rujna 2001. godine.

Iako većina detalja ovoga napada još nije jasna – zanimljivo je da se oko osam sati po napadu pojavilo i priopćenje organizacije Islamska država, putem njihove agencije Amaq, kako je Paddock prije nekoliko mjeseci prešao na islam, te da je bio “vojnik Islamske države“. Uz to su naveli da je napad počinjen “kao odaziv na pozive za napadima u državama koalicije“. Kako sada stvari stoje, za ove tvrdnje nema nikakve službene potvrde, kao ni usporedivih navoda iz kruga obitelji počinitelja ili tragova iz njegova životnog prostora – tako da bi se lako moglo raditi o neuspješnom pokušaju propagandne akcije organizacije ISIS.

Napomenimo još i da je u američkoj saveznoj državi Nevada na snazi jako slobodan režim po pitanju vatrenog oružja. Nema nikakvog registriranja posjedovanja ili vlasništva nad vatrenim oružjem. Dopušteno je otvoreno nošenje oružja, a uz dobivanje dozvole je dopušteno i skriveno nošenje vatrenog oružja. Pri kupovini vatrenog oružja u Nevadi se provode provjere identiteta kupaca u skladu sa američkim saveznim propisima. Iako to brane savezni propisi u SAD, ova savezna država dopušta i posjedovanje automatskog oružja (uz ustrajavanje na prednosti lokalnih propisa nad saveznima), kao i spremnika velikog kapaciteta, iako pristaje na savezna ograničenja prometa težim strojnicama, prigušivačima te puškama kratke cijevi. Uglavnom, uopće nije neuobičajen boravak u hotelima gostiju koji otvoreno nose oružje, čak i u većim količinama, a spominju se i brojne prodajne izložbe oružja koje ponekad budu održavane i u okviru većih hotelskih kuća (iduća zakazana u gradu za 7. i 8. listopada ove godine).

Više detalja čitave ove tragične situacije u Las Vegasu saznat će se tek u predstojećim satima i danima, budući da ni konferencija za medije održana 11 sati nakon napada (oko 18 sati po našem vremenu) nije dala bitno više detalja – osim što je niz nadležnih iznio podatke da je počinitelj bio sam, da je kriminalistički obrađena njegova hotelska soba, te da za sada ne postoje naznake povezanosti napadača s ikakvim stranim organizacijama. Posebno treba napomenuti kako još nisu poznate ni naznake motiva koji je počinitelja potaknuo na ovo nedjelo.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.